Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sandras lärardröm krossades brutalt

Foto: Magnus Glans / FOTO: MAGNUS GLANS, 2016

Tankarna på att bli lärare slogs i spillror under mardrömsvikariatet.

– När det var som värst grät jag hela vägen hem från jobbet, säger Sandra Thorsson, 23, till Skolvärlden.

Nu visar en undersökning att var femte lärarstudent har funderat på att hoppa av på grund av förekomsten av våld och hot i skolans värld.

Anonyma röster

"Jag har blivit tafsad på av elever, både på bröst, rumpa och skrev. Elever som hotar med att säga saker till sina föräldrar, hotar med att de ska anmäla om de inte för göra som de vill. Det känns olustigt med så unga barn som slänger sig med ett sådant hotfullt beteende."

"När jag vikarierat har jag blivit utsatt för hot och våld. Det är skrämmande hur lite som åtgärdas och kände mig flera gånger som en slagpåse som det är tillåtet att slå på."

"Vi lärare är mer utsatta för våld än vad arbetare i Kriminalvården är. Vi bör få utbildning i hot och våld, men de har inte tagits upp än under utbildningen."

"En elev ritade könsorgan på lek­tionen när han gjorde min upp­gift, han var 18 år. Alla gick med i någon jargong och jag tänker... hur ska jag orka detta år ut och år in. Min handledare sa att det var vanligt förekom­mande i lärare-­elev­rela­tioner."

Källa: Skolvärlden

Sandra Thorssons tid i en lärarvikariepool fick henne att rita om sin framtidskarta. Nu lockar läraryrket inte längre.

– Jag tänker inte plugga i fem år för att spendera dagarna med att agera polis gentemot elever som inte respekterar mig och dessutom inte få någon vidare lön för besväret, säger hon till Skolvärlden.

Hon vittnar om en vardag som liknar mobbning, med elever som hotar, daskar henne i baken, vägrar delta och ägnar sig åt maktspel.

– Jag blev förvarnad av andra vikarier att jag inte skulle förvänta mig att ha en bra dag. Men när det var som värst grät jag hela vägen hem från jobbet. Så ska det ju inte vara. Till slut blev det så att jag zoomade ut om en elev misskötte sig. Det kostade för mycket för mig att gå på allt.

Fridolin: "Fruktansvärda siffror"

Senaste numret av tidningen Skolvärlden

Hon är inte ensam.

En enkätundersökning som Skolvärlden har gjort visar att nästan var femte - drygt 18 procent - av alla lärarstudenter har funderat på att hoppa av utbildningen på grund av hot eller våld mot lärare.

Nästan lika många, 16 procent, uppger att de har blivit utsatta för våld, hot eller sexuella trakasserier när de jobbat på skolor som en del i utbildningen.

"Fruktansvärda siffror". Så sammanfattar Gustav Fridolin resultatet i undersökningen.

– Det förebyggande arbetet handlar om två saker: Det ena är att långsiktigt bygga trygga skolmiljöer. Att vi investerar i skolan och ser till att det finns tillräckligt med vuxna och en bra elevhälsa, som tidigt kan fånga upp, säger ministern och fortsätter:

– Till det vill jag också lägga behovet av ett större ansvar. De elever som hotar eller tar till våld i skolan har föräldrar, det finns ett föräldraansvar.

Så gjordes undersökningen

Skolvärlden gjorde mellan den 22 och 29 april en webbaserad enkätundersökning bland blivande lärare, som är medlemmar i Lärarnas Riksförbunds studerandeförening.

578 lärarstudenter svarade på undersökningen. De flesta av dem, 41,1 procent, studerar till ämneslärare med inriktning mot gymnasieskolan.

20,8 procent läser till grundskolelärare för förskoleklass och åk 1-3. 12,3 procent till grundskolelärare för åk 4-6 och 11,4 procent till ämneslärare 7-9.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!