Sandra trotsade läkarna: ”Ville att jag skulle göra abort”

Sandra Ervig känner att det finns mycket okunskap. Något hon hoppas kunna bidra till att förändra.
Foto: Instagram
Dottern Alina fyller snart tre år.
Foto: Instagram

När Sandra Ervig var gravid fick hon rådet från läkaren att göra abort – anledningen var att barnet hade Downs syndrom.

Nu ska dottern Alina snart fylla tre och Sandra är glad för att hon vägrade. 

Ändå kämpar hon med de utmaningar som föräldrar till barn med funktionsnedsättningar står inför.

– Vissa människor är faktiskt väldigt elaka. Jag vill att folk ska förstå att Downs syndrom inte är en sjukdom, säger Sandra Ervig.

I februari 2017 fick Sandra Ervig, 30, och maken Kim Ervig, 25, från Norrtälje dottern Alina. Efter ett KUB-test under graviditeten hade de fått reda på att barnet hade Downs syndrom.

– Tråkigt nog fick vi en jätteelak läkare. Hon ville att jag skulle göra abort, men jag vägrade. Vi hade det väldigt tufft och fick inte så mycket hjälp under graviditeten. Vi var väldigt ensamma, säger Sandra Ervig.

Det var självklart för paret att behålla barnet och när det väl var dags för förlossningen upplever de att hjälpen ändå var stor.

Alina föddes med ett hål i hjärtat och inte helt fungerande lungor, men när hon fyllde ett hade hålet växt ihop och lungorna fungerade som de skulle. Nu är hon frisk, men har nedsatt immunförsvar och måste vara hemma med mamma på heltid.

Att Alina blev en del av familjen påverkade familjen, både positivt och negativt.

– Det som är negativt är att man får kämpa så mycket för att få det som hon egentligen har rätt till. Som när det kommer till försäkringskassan och att typ ligga i krig med dem för att få merkostnadsersättning, säger Sandra Ervig.

https://www.instagram.com/p/By-Fo_WiO__/

Många förstår inte

Omställningen var tuffare i början innan föräldrarna kom in i alla nya situationer.

– Allting var så himla nytt, men nu när man kommit in i det funkar allt jättebra. Det är väldigt viktigt för Alina med rutiner, så man måste verkligen ha samma rutiner varje dag, säger Sandra Ervig.

Det som hon upplever som jobbigast har egentligen inget som helst att göra med dottern. Istället är det folks reaktioner och kommentarer som är värst.

– Det är väldigt mycket folk runtomkring som är dömande. De har svårt att förstå skillnaden mellan sjukdom och en diagnos. Alina är inte sjuk, men folk verkar ha svårt att förstå det, säger Sandra Erving.

– Det är väldigt mycket åsikter om hur man ska uppfostra, hur man ska göra. Det är mycket pikar om hennes personliga utveckling, fortsätter hon.

”Så fruktansvärt kärleksfull”

Nu vill Sandra Erving i stället lyfta fram de positiva delarna som kommer med personer med Downs syndrom.

Genom sitt Instagramkonto med nästan 12 000 följare berättar hon om vardagen med dottern Alina.

– Jag startade kontot just för min dotter. Alina är så fruktansvärt kärleksfull. Jag har aldrig fått så här mycket kärlek av en människa. Hon är så smart. Det är som att hon kommer ihåg allt, säger Sandra Erving.

– Hon märker på en om man är ledsen. Då kan hon krypa upp till mig, sätta sig i mitt knä och teckna ”imse vimse spindel”, så att jag ska bli glad.

https://www.instagram.com/p/B1RYsO0i5nD/

Hat – men också kärlek

Även om hon möts av en del hat på sociala medier tycker Sandra Erving att arbetet fungerar och att hon kan nå ut med en annan bild.

– Jag har fått kontakt med så mycket olika människor och det är jättemånga som har barn, syskon, eller släktingar med Downs syndrom som har tagit kontakt med mig och är jätteglada över att jag är så öppen om allting.

Nu hoppas den lilla familjen på att snart kunna blir större.

– Ja, vi vill jättegärna ha fler barn och att Alina ska få syskon, säger Sandra Erving.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.