Sandra tog revansch på mobbarna under balen

Sandra Lindholms helvete började redan i lågstadiet. Ett gäng killar i klassen mobbade henne. Terrorn fortsatte under hela grundskolan utan att lärare ingrep tillräckligt för att få slut på helvetet
å filmen ser man hur Sandra går upp på scen för att hålla tal. Men hennes studenttal skiljer sig från de tidigare. ”Jag vet att man egentligen ska stå här och tacka för alla år” inleder Sandra och berättar sedan att hon ”står i samma rum som sina mobbare”. Samtidigt som rummet tystnar fortsätter Sandra bestämt: ”Så jag vill bara säga en sak: ”’Fuck you’ och dra åt helvete”.
På filmen hör man hennes klasskamrater jubla. Elever hon inte kände kom fram och kramade om henne.

Lerum. ”Fuck it, jag kör”, sa Sandra Lindholm, 18.

Sedan chockade hon skolkamraterna med ett tal till sina mobbare under studentbalen. 

Nu överöses hon med kärlek från hela Sverige. 

– Jag kan inte fatta att jag gjorde det, säger hon. 

Sandra Lindholms helvete började redan i lågstadiet. Ett gäng killar i klassen mobbade henne. Terrorn fortsatte under hela grundskolan utan att lärare ingrep tillräckligt för att få slut på helvetet. Till slut drabbades Sandra av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, något som också är vanligt för offer i krig och terrorism. 

– Varenda gång jag såg dem komma in i min byggnad i skolan så började jag svettas och sprang därifrån så fort jag bara kunde, säger hon. 

Vi ses utanför humanisternas skolbyggnad på Lerums gymnasium. På gräsmattan mellan skolbyggnaden ligger fortfarande konfetti kvar från examensdagen. 

Sista veckan i skolan, under studentbalen, bestämde sig Sandra för att inte längre låta mobbarna skrämma henne. Hon hade egentligen inte tänkt gå på studentbalen eftersom mobbarna skulle vara på samma fest. 

– Jag hade sådan ångest, säger hon. Till slut tänkte jag att jag gått i behandling för PTSD, jag kan inte låta det här styra mig då.

Sandra Lindholm tror att mobbning är både vanligare och värre än skolan vill inse.

Under balen fick Sandra Lindholm plötsligt en idé.
– Jag sa till min kompis, "Filma mig, det är möjligt att jag kommer göra något dumt nu".

Chockar alla under balen

På filmen ser man hur Sandra går upp på scen för att hålla tal. Men hennes studenttal skiljer sig från de tidigare.

”Jag vet att man egentligen ska stå här och tacka för alla år” inleder Sandra och berättar sedan att hon ”står i samma rum som sina mobbare”. Samtidigt som rummet tystnar fortsätter Sandra bestämt: ”Så jag vill bara säga en sak: ”’Fuck you’ och dra åt helvete”. 

Vi tittar på filmen tillsammans. 

– Jag kan inte fatta att jag gjorde de, säger hon. Jag var så nervös innan. Jag var helt skakig. Jag kunde inte ens fatta att jag gjorde det när jag stod där uppe på scenen. Jag bestämde vad jag skulle säga bara tio minuter innan jag stod på scen. 

På filmen hör man hennes klasskamrater jubla. 

Elever hon inte kände kom fram och kramade om henne. 

Vad kände du när du hörde jublet?

– Jag kände mig äntligen fri, säger Sandra. Jag kände att nu kan jag äntligen, efter flera år av PTSD, efter år då jag mått dåligt psykiskt, gå vidare. Och jag kände: ”Varför har jag gått omkring och varit så tyst om det här innan när jag kunde få sådan kärlek. 

"Det bara exploderade"

Filmen sprids nu med enorm hastighet på sociala medier. Den har redan visats över 24000 gånger enbart på hennes eget Instagramkonto.

– Det bara exploderade. Det är galet. Jag har fått så mycket kärlek, säger hon. 

Men hon har inte bara mött värme och omtanke. På examensdag tog mobbare en sista chans att förstöra Sandras liv. 

– Jag har fått lite hat. Jag har fått höra ”Sandra ska bort”. De skrek ”Sandra ska bort” till mina föräldrar från studentflaket på studentdagen, säger hon.

– Men jag har fått tiotusentals kärlekshälsningar. Inget slår det. Just nu är jag så lycklig. Jag har aldrig känt mig så bra som jag gör nu, säger hon och ler.

Sandra är besviken på hur grundskolan hanterade den öppna mobbningen. 

– Jag var helt ensam i det hela, säger hon. Och skolan visste att jag hade problem med vissa personer i klassen, men de gjorde ändå inget åt det.

Först på Lerums gymnasium fick hon det stöd hon behövde. Hon fick träffa en kurator och fick psykologhjälp för att hantera sin PTSD. 

– Ibland känns det som att lärare är för lata för att ta tag i det här, säger hon. Så fort ett ungt barn börjar visa tecken på ångest eller psykisk ohälsa ska man ta tag i det med en gång. Inte låta det barnet gå omkring och må dåligt.
– Som liten förstår man inte vad ångest och depression är utan man vet bara att jag mår inte bra. Och man tänker: "Kommer jag må så här hela livet ut?" Då kan det vara bra om någon lärare ser det och berättar att allt kommer lösa sig och ser till att man får den hjälp som behövs. 

Sista veckan i skolan, under studentbalen, bestämde sig Sandra för att inte längre låta mobbarna skrämma henne.

Elvaåringar vill dö

Sandra Lindholm tror att mobbning är både vanligare och värre än skolan vill inse. Hon ger ett skrämmande exempel. 

– Jag har kompisar vars syskon är bara elva år och som vill ta livet av sig.  Det är så ”fucked up". Man måste vara mer lyhörda och vid minsta lilla tecken på att någon mår dåligt agera. Vänta inte! 

Hon hoppas att ”’Fuck you’ och dra åt helvete!”-talet ska inspirera andra.  

– Jag önskar att någon visat mig att det är okej att säga ifrån och att inte ta skit. Det hade förändrat allting för mig. Jag trodde alla fick skit, men så är det ju inte. Alla blir ju inte mobbade, säger hon.

Vad skulle du säga till ett barn eller en tonåring som är mobbad i dag?

– Jag vet att det låter ”cheesy”, men det kommer lösa sig. Du kommer må skitdåligt. Du kommer få ditt hjärta krossat. Du kommer ligga och gråta över att något kan göra så ont, men det kommer lösa sig för till slut kommer du hitta det som gör dig glad och det kommer alltid till slut något som gör dig glad. 

Vill du säga något till dina mobbare och alla andra mobbare?

Hon ler, sedan kommer svaret snabbt. 

– "Fuck you" och dra åt helvete!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.