Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sandra fick en stroke under graviditeten – skickades hem

Sandra Bengtsson drabbades av en stroke under graviditeten.Foto: PRIVAT
Sandra vid uppvaknandet tre veckor senare.Foto: PRIVAT
Sandra gästade "Nyhetsmorgon" på söndagen.Foto: TV4

Sandra Bengtsson var gravid och drabbades av huvudvärk.

På vårdcentralen skickades hon hem med värktabletter – men i själva verket hade hon fått en stroke.

– Jag vill förmedla hopp om att man inte ska ge upp, att man måste kämpa, berättar hon.

Sandra Bengtsson, 43, var 39 år gammal och gravid i tredje månaden när hon drabbades av en stroke. I tre veckor låg hon nedsövd på sjukhuset utan att läkarna visste om hon skulle vakna.

På söndagen gästade hon TV4:s "Nyhetsmorgon" för att berätta om vägen tillbaka från stroken – som började med en huvudvärk.

– Den var så kraftig och inga huvudvärkstabletter hjälpte. Jag låg hemma till sängs. På vårdcentralen tyckte de att jag skulle ta en huvudvärkstablett och trodde att det var något i nacken, berättar hon i "Nyhetsmorgon".

Efter en och en halv vecka bestämde sig sambon Mats för att köra in Sandra till sjukhuset. Hon kommer själv varken ihåg den händelsen eller när hon vaknade upp tre veckor senare.

Vid uppvaknandet på sjukhuset kunde hon varken prata, tvätta sig eller äta själv. Inte heller graviditeten mindes hon, förrän det var dags för det första ultraljudet efter stroken.

– Då grät jag av glädje. Allting såg väldigt bra ut, berättar hon för Expressen.

"De viktigaste minnena finns kvar"

Sandra lever i dag i Stenungsund norr om Göteborg, tillsammans med Mats och sina tre barn. Efter stroken har hon fortfarande en nedsatt syn- och minnesförmåga. Flera minnesdelar från åren 20-30 är borta.

– Jag kan inte säga allting som hänt. Men det känns okej, för de viktigaste minnena finns kvar. Det kunde varit värre, säger hon.

I dag vet hon att stroken berodde på en ärftlig muterad gen, som resulterade i en propp i vaden. Dottern, som fyllde fyra år i januari, har klarat sig bra.

– Hon har klarat precis allting. Hon har inte fått några men. Det är jätteskönt, säger Sandra och fortsätter:

– Jag visste om att jag hade genen, men inte att det skulle gå i det här hållet. Jag vet inte om barnen har fått den. Om de har genen så kan man göra ett test i elvaårsåldern.

I "Nyhetsmorgon" riktar hon kritik mot den vårdcentral som inte tog hennes huvudvärk på allvar. Men allra mest känner hon sig stark efter att ha gått igenom stroken, berättar hon.

– Jag vill förmedla hopp om att man inte ska ge upp, att man måste kämpa. Det har varit många stopp på vägen men jag har verkligen kämpat mig igenom det, säger Sandra Bengtsson.