Sandra Bengtsson drabbades av en stroke under graviditeten. Foto: PRIVATSandra Bengtsson drabbades av en stroke under graviditeten. Foto: PRIVAT
Sandra Bengtsson drabbades av en stroke under graviditeten. Foto: PRIVAT
Sandra vid uppvaknandet tre veckor senare. Foto: PRIVATSandra vid uppvaknandet tre veckor senare. Foto: PRIVAT
Sandra vid uppvaknandet tre veckor senare. Foto: PRIVAT
Sandra gästade "Nyhetsmorgon" på söndagen. Foto: TV4Sandra gästade "Nyhetsmorgon" på söndagen. Foto: TV4
Sandra gästade "Nyhetsmorgon" på söndagen. Foto: TV4

Sandra fick en stroke under graviditeten – skickades hem

Publicerad

Sandra Bengtsson var gravid och drabbades av huvudvärk.

På vårdcentralen skickades hon hem med värktabletter – men i själva verket hade hon fått en stroke.

– Jag vill förmedla hopp om att man inte ska ge upp, att man måste kämpa, berättar hon.

Sandra Bengtsson, 43, var 39 år gammal och gravid i tredje månaden när hon drabbades av en stroke. I tre veckor låg hon nedsövd på sjukhuset utan att läkarna visste om hon skulle vakna.

På söndagen gästade hon TV4:s "Nyhetsmorgon" för att berätta om vägen tillbaka från stroken – som började med en huvudvärk.

– Den var så kraftig och inga huvudvärkstabletter hjälpte. Jag låg hemma till sängs. På vårdcentralen tyckte de att jag skulle ta en huvudvärkstablett och trodde att det var något i nacken, berättar hon i "Nyhetsmorgon".

Efter en och en halv vecka bestämde sig sambon Mats för att köra in Sandra till sjukhuset. Hon kommer själv varken ihåg den händelsen eller när hon vaknade upp tre veckor senare.

Vid uppvaknandet på sjukhuset kunde hon varken prata, tvätta sig eller äta själv. Inte heller graviditeten mindes hon, förrän det var dags för det första ultraljudet efter stroken.

– Då grät jag av glädje. Allting såg väldigt bra ut, berättar hon för Expressen.

"De viktigaste minnena finns kvar"

Sandra lever i dag i Stenungsund norr om Göteborg, tillsammans med Mats och sina tre barn. Efter stroken har hon fortfarande en nedsatt syn- och minnesförmåga. Flera minnesdelar från åren 20-30 är borta.

– Jag kan inte säga allting som hänt. Men det känns okej, för de viktigaste minnena finns kvar. Det kunde varit värre, säger hon.

I dag vet hon att stroken berodde på en ärftlig muterad gen, som resulterade i en propp i vaden. Dottern, som fyllde fyra år i januari, har klarat sig bra.

– Hon har klarat precis allting. Hon har inte fått några men. Det är jätteskönt, säger Sandra och fortsätter:

– Jag visste om att jag hade genen, men inte att det skulle gå i det här hållet. Jag vet inte om barnen har fått den. Om de har genen så kan man göra ett test i elvaårsåldern.

I "Nyhetsmorgon" riktar hon kritik mot den vårdcentral som inte tog hennes huvudvärk på allvar. Men allra mest känner hon sig stark efter att ha gått igenom stroken, berättar hon.

– Jag vill förmedla hopp om att man inte ska ge upp, att man måste kämpa. Det har varit många stopp på vägen men jag har verkligen kämpat mig igenom det, säger Sandra Bengtsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag