Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sandra, 31, sa upp sig – och flyttade in i sin bil

Sandra Piitulainen, 31, vill inspirera andra att fundera över vad som faktiskt gör dem lyckliga. Foto: Sandra Piitulainen
Sedan i november har hon rest runt i sin bil i södra Europa. Foto: Sandra Piitulainen
Bilen är också hennes hem – som hon byggt själv. Foto: Sandra Piitulainen
Foto: Sandra Piitulainen
Foto: Sandra Piitulainen

För ett halvår sedan hade 31-åriga Sandra Piitulainen ett vanligt heltidsjobb. 

I dag bor hon i sin bil och reser dit hon vill för dagen. 

– Nu känner jag mig fri och mår så mycket bättre än tidigare, säger hon.

Det är kallt i Sverige just nu. Det innebär att Sandra Piitulainen, 31, från Västerås befinner sig södra Europa där solen värmer – med sig har hon sitt hem: sin bil. 

– Jag kände att jag behövde en förändring i mitt liv, säger Sandra från bilen. 

Sandra byggde sitt nya hem helt själv - förutom elen så klart. Foto: Sandra Piitulainen

Slutade sitt jobb

Det är exakt ett år sedan som Sandra började få upp ögonen för ”vanlife”. Att bo i en bil som byggts beboelig, någonting 24Västerås skrivit om. Under sommaren köpte hon en van med plan att renovera upp den det kommande året. Men när hösten närmade sig gick det snabbt. 

– Jag slutade på mitt jobb i september och kände att 'jag kör nu'. Jag har alltid gillat att resa och jag mår mycket bättre när jag reser. Och med 'vanlife' blir det så lätt; man kan resa och bo var man vill och det behöver inte kosta så mycket. Och det är mer miljövänligt att att flyga för att uppleva olika länder. Så det kändes helt rätt.

Att bo i bilen har hittills bara varit positivt för Sandra, säger hon. Foto: Sandra Piitulainen

Eftersom bilen bara har sommardäck insåg Sandra att hon behövde lämna Sverige till vintern – så hon satte i gång med bygget. På bara en månad byggde hon ett hem i bilen, trots att hon inte hade någon erfarenhet av det. 

–Jag kände att blir det fel gör jag bara om. Jag jobbade intensivt 12-14 timmar om dagen. Men det var värt det, säger Sandra. 

Att lämna jobbet som butikschef och projektledare var inte ett svårt beslut.

– Det går alltid att ångra sig, jobb finns alltid. Jag vet inte hur det ser ut senare i livet, om jag kommer kunna resa så för mig är det viktigt att leva nu och göra det jag vill.

Sandra vill inspirera andra att fundera mer över sin egen lycka. Foto: Sandra Piitulainen

Gjorde sig av med onödiga prylar

Inför den nya livsstilen sålde Sandra hälften av allt hon ägde. Både för att få plats att förvara det hon inte skulle ha med sig i bilen i ett litet förråd, men också för att känna att hon inte vill äga så mycket prylar, förklarar hon. 

– Vi konsumerar så mycket i samhället fast vi vet att det inte är bra varken för miljön eller för psyket. Det är svårt att downsizea och jag gillar exempelvis ny inredning, men jag försöker göra så många bra val jag kan. Det som gör det enklare är ju att jag inte har plats att köpa mer saker, så som jag bor och lever nu.

Att resa ensam, bo litet, duscha i kalla strandduschar eller – när hon lyxar till – det i den lilla campingduschen hon har med sig är ingenting hon känner avskräcker livsstilen.

– Ofta står jag parkerad på en strand med vattnet precis utanför dörren. Och ensamhet är inget att vara rädd för, man träffar så många nya människor längs vägen. I början var jag kanske lite rädd på natten eftersom jag är mörkrädd, men nu känner jag mig bara fri i min bil. 

Var hon ska vakna upp bestämmer hon själv. Ofta är det nära vattnet. Foto: Sandra Piitulainen

”Fundera över vad lycka är”

Under sina resor har Sandra funderat mycket på livet och kommit fram till hur hon själv inte vill ha det. Att leva för att jobba är inte prioritet ett i hennes liv. Istället jobbar hon för att ha råd med den livsstilen hon mår bra av. 

– Man blir lätt inrutad i att man ska vilja ha ett jättebra jobb, jobba mycket och tjäna mycket pengar för att ha det största huset eller finaste bilen som du tror ger lycka. Jag tror att det är en tillfällig känsla av något en tror är lycka. Jag tror fler skulle må bättre av att inte sträva efter vad normen säger, utan stanna upp och fundera över vad de faktiskt blir lyckliga och mår bra av och sen sträva efter det - även om det är okonventionellt.

För att ha råd att fortsätta resa arbetar hon som fotograf vid olika triatlon i södra Europa. Nu planerar hon en jordenrunt-resa tillsammans med en annan svensk tjej som också lever '”vanlife”. Och att bo i bilen har gjort Sandra lyckligare. 

– Nu känner jag mig fri och mår så mycket bättre än tidigare. Man ångrar mer det man inte gör än saker man gör, säger Sandra innan hon åker på färjan mot Sardinien. 

Foto: Sandra Piitulainen

Sandra delar med sig av sin resa på sin Instagramsida. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!