Sandra, 26, lämnade allt för att leva minimalistiskt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sandra Junhammar, 26, lämnade sin framgångsrika karriär som byggnadsingenjör för att leva minimalistiskt.
Foto: Privat
Nu bor hon tillsammans med sin man ute i skogen där de bygger ett torp.
Foto: Privat
Målet är att bli så självförsörjande som möjligt.
Foto: Privat

Sandra Junhammar, 26, levde ett framgångsrikt normativt Svensson-liv i småländska Tranås. 

Sedan kom smällen – och med den en stor livsförändring.

Efter att ha sagt upp sig från sitt jobb som byggnadsingenjör flyttade hon tillsammans med sin man ut till skogen för att leva minimalistiskt. 

– Vi ville frigöra tid, energi och pengar till att göra det som verkligen betyder mycket för oss, säger hon. 

På ytan hade 26-åriga Sandra Junhammar och hennes man Magnus allt. 

Hon var byggnadsingenjör på ett arkitektkontor och han drev ett eget företag. 

Tillsammans ägde de en tomt i Tranås i Småland där de sedan två år tillbaka hade renoverat sin villa. 

Problemet?

Det var inte livet de eftersträvade.

Att jobba heltid, och mer därtill, kombinerat med allt arbete som lades ner på renoveringen av deras villa lämnade väldigt lite utrymme till annat. Efter flera år av grubblande och planerande gjorde hon tillsammans med sin man slag i saken – och flyttade ut i skogen för att därefter börja leva minimalistiskt, vilket hon först berättade om för DN. 

Lämnade allt efter utmattningen

Brytpunkten kom när hon fick en utmattning. 

– Vi kände att tempot var lite för högt och att vi inte mådde bra av det, men sedan tog vi beslutet i samband med min utmattning i slutet av 2016. Då sade jag upp mig från mitt jobb som byggnadsingenjör och vi sålde villan som vi hade renoverat i två år. Vi ville leva nära och mer i samklang med naturen, och bestämde oss för att flytta till min mans hemtrakter, säger Sandra Junhammar. 

Flytten bar närmare bestämt av till Linghem utanför Linköping. Där påbörjade de bygget av sitt nya torp mitt ute i skogen. Samtidigt började de göra sig av med allting som ansågs överflödigt. 

– Det var allt möjligt. Överflödiga klädesplagg, dubbletter av saker och ting eller grejer som vi sparade ifall vi någon dag skulle få användning av dem. Vi släppte succesivt taget om dem. De tog bara tid och utrymme samt kostade pengar, säger Sandra Junhammar. 

Kvar är endast det som det som tillför deras liv något värde och som de inte klarar sig utan. Under processen mot ett minimalistiskt liv har de i flera omgångar gjort sig av med prylar som de anser är överflödiga. 

Detta är minimalism

Definitionen för vad som är minimalism kan skilja sig från varje individ. Men framför allt handlar det om att eliminera produkter som anses överflödiga, som när allt kommer omkring inte tillför något, för att ge både fysiskt och mentalt utrymme. 

Sandra Junhammar och hennes man kompletterade varandra väl på den här punkten. Hennes man hade redan innan de träffades börjat leva mer minimalistiskt, medan hon hade hållbarhet och miljötänk nära till hjärtat. Inspiration hämtade de från filmer och böcker. 

Vad var det som lockade er till ett minimalistiskt liv? 

– Vi ville frigöra tid, energi och pengar till att göra det som verkligen betyder mycket för oss. Det var motivet. Hälsan och frihet, att kunna styra mer över tiden och våra liv, samt känna att vi har tid att umgås med nära och kära och vistas i naturen. 

Sandra Junhammar har i dag ”tagit en paus” från sitt jobb som byggnadsingenjör och utbildar sig i stället till yogalärare. Samtidigt driver hon en blogg under namnet ”välmående, enkelhet & hållbar livsstil” och jobbar extra hos sin svärmor. Hennes man är egenföretagare och lägger ner mycket tid på att renovera torpet, med sin fru till sin hjälp. 

Sandra, 26: ”Värderar annat högre”

Deras mål är att bli självförsörjande. Att så småningom kunna odla mycket av sin mat själva och bakom drivet ligger hela tiden ett närvarande miljötänk. 

– Det genomsyrar i princip alla områden. Alltifrån maten till materialval i torpet. Vi fokuserar väldigt mycket på att leva så hållbart som vi kan, samt att inte konsumera mer än vad vi verkligen behöver. De här tankarna syns också en hel del i min blogg, där jag delar med mig av inspiration, tips och idéer för en mer hållbar livsstil, säger Sandra Junhammar. 

Hur ser du på samhället och hur majoriteten av befolkningen väljer att leva sina liv? 

– Jag upplever att det är väldigt mycket fokus ytliga och materiella saker. På karriär, att nå framgång och att tjäna pengar. Jag har kommit fram till att de sakerna inte gör mig lycklig, att jag värderar annat högre. Men med det sagt finns det inget rätt eller fel, var och en ska göra det som känns rätt för dem.

Har du själv aldrig varit karriärdriven? 

– Jag började på den vägen, men det var nog mest för att det är så 'man ska göra' och för att det förväntades av mig. Sedan kände jag att 'det här är inte jag', det funkar inte för mig. Det tog ett tag att inse, och ännu en tid innan jag vågade stå för det och ta aktiva val i en helt annan riktning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.