Bernie Sanders Foto: Phil McauliffeBernie Sanders Foto: Phil Mcauliffe
Bernie Sanders Foto: Phil Mcauliffe
Hillary Clinton Foto: Pat SullivanHillary Clinton Foto: Pat Sullivan
Hillary Clinton Foto: Pat Sullivan

Sanders skärper nu tonen mot Clinton

Publicerad

LAS VEGAS. Bernie Sanders skärper tonen mot Hillary Clinton.

Tre dagar efter hennes seger i Nevada kräver han nu svar på frågan om Wall Street.

– Amerikanska folket måste se skillnaderna mellan hastigt påkommen kampanjretorik och en kandidats äkta idéer, säger han under ett kampanjmöte rapporterar The Atlantic.

Hillary Clinton vann stort i Nevada i lördags och leder nu med omkring 30 procentenheter inför demokraternas primärval i South Carolina på lördag. Det har dock inte fått Bernie Sanders att ge upp. Tvärtom går han ut hårdare än någonsin. Han har tidigare sagt att han inte vill bedriva en smutskastningskampanj och har flera gånger ryckt ut till Hillary Clintons försvar. Men i måndags twittrade Bernie Sanders kampanj ett tydligt meddelande till den favorittippade Hillary Clinton ­och hennes väljare:

– Det har gått 17 dagar, 16 timmar och 32 minuter sedan Hillary Clinton sa att hon skulle ”kolla på” om hon kunde släppa utskrifter från de betalda talen för Wall Street.

Tar avstånd från Wall street

Bernie Sanders har starkt tagit avstånd från Wall Street och deklarerat att han inte tar emot donationer från storbankerna. Hillary Clintons kampanj däremot är till stor del finansierad av just Wall Street. Hon har gång på gång sagt att hon ändå kommer att vara ”tuff” mot Wall Street – och att donationerna aldrig kommer att påverka hennes politiska beslut.

Tillit? Det är problemet

Men det är många som inte tror henne och just tillit är Hillary Clintons stora svaghet. Flera undersökningar visar att till och med hennes egna väljare säger att det inte litar på henne. Det här verkar nu Bernie Sanders ta fasta på och han ifrågasätter om hennes politiska visioner verkligen är äkta eller bara en retorik som ska locka väljare, skriver The Atlantic som undrar hur långt Bernie Sander är beredd att gå.

– Det är många åsikter som skiljer mig och Hillary Clinton åt i viktiga, viktiga, viktiga frågor, säger Sanders på en presskonferens och fortsätter:

– Men den viktigaste är att vi ser mer och mer makt i händerna på några få. Vems livsverk är det att stå upp emot miljardärklassen, att stå upp emot mot Wall Street, frågade han retoriskt.

Under senaste debatten fick Hillary Clinton frågan om hon kunde offentliggöra de tre tal hon höll för Goldman Sachs för totalt 675 000 dollar, motsvarande över 5,7 miljoner kronor – men ännu har hon inte lämnat något besked.

Sent i natt hölls en town hall-utfrågning där de båda demokratiska kandidaterna frågades ut en och en på en scen. Många av frågorna kommer från publiken och spåddes i förhand för Hillary Clintons del bland annat att handla om just trovärdighet, relationen med Wall Street och engagemanget för medelklassen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag