Hillary Clinton kramar om sin man Bill Clinton. Foto: Patrick SemanskyHillary Clinton kramar om sin man Bill Clinton. Foto: Patrick Semansky
Hillary Clinton kramar om sin man Bill Clinton. Foto: Patrick Semansky
Hillary Clinton sa sig dra en stor suck av lättnad. Foto: AP/Andrew HarnikHillary Clinton sa sig dra en stor suck av lättnad. Foto: AP/Andrew Harnik
Hillary Clinton sa sig dra en stor suck av lättnad. Foto: AP/Andrew Harnik
Men Bernie Sanders var gladast. Foto: AP/J. David AkeMen Bernie Sanders var gladast. Foto: AP/J. David Ake
Men Bernie Sanders var gladast. Foto: AP/J. David Ake
HIllary Clintons stab har utropats som segrare. Foto: Andrew Harnik/APHIllary Clintons stab har utropats som segrare. Foto: Andrew Harnik/AP
HIllary Clintons stab har utropats som segrare. Foto: Andrew Harnik/AP

Hillary Clinton går mot knapp seger i Iowa

Publicerad

DES MOINES. Det blev så jämnt att ingen vågade utropa segern – förrän Hillary Clintons kampanjstab deklarerade vinsten vid tiotiden svensk tid. Först på tisdagseftermiddagen, svensk tid, var samtliga röster räknade - och det rekordjämna slutresultatet kunde presenteras.

Hillary Clinton sa sig dra en stor suck av lättnad efter rysaren.

Men Bernie Sanders var gladast.

Det hette att det skulle bli en rysare. Och nog blev det så.

Hillary Clinton och Bernie Sanders låg efter natten sida vid sida när de sista rösterna fortfarande räknades. Hillary Clinton var i knapp ledning, men bara med några tiondels procent. Vid tiotiden svensk tid kom ett första uttalande från Clintons kampanjstab, något som reporter Ben Jacobs, politisk reporter på The Guardian, twittrat om:

 

 

 

 

Enligt The New York Times skilde det bara 0,4 procentenheter. Så i praktiken slutade det i dött lopp i Iowa. Och det är ett resultat Hillary Clinton själv definitivt inte hade väntat sig när hon i april i fjol tillkännagav att hon skulle ställa upp.

Utmaningen kom från vänster och senator Bernie Sanders från Vermont. Hillary Clinton hade från början en stor ledning i Iowa i mätningarna, men Bernie Sanders knappade in ju närmare valdagen vi kom.

På tisdagseftermiddagen svensk tid var samtliga röster räknade och, enligt Washington Post slutade då den rekordjämna bataljen med 49,8 procent röster till Hillary Clinton och 49,6 procent för Bernie Sanders.

Ingen tog ut segern i Iowa

Sanders nådde alltså nästan hela vägen fram. Varken Hillary Clinton eller Bernie Sanders vågade i natt utropa sig som segrare i sina tal.

– Wow, en sån natt! inledde Hillary Clinton som talade först. Ordet seger tog hon dock inte i sin mun. Däremot konstaterade hon:

– Jag står här framför er och andas ut med en mycket stor suck av lättnad.

Lättad över att inte ha blivit besegrad. Men sanningen är förstås att hon skulle ha föredragit en tydlig seger. I stället påstod hon sig se fram emot den hårda kamp som nu väntar.

– Jag ser verkligen fram emot att få i gång en debatt med senator Sanders. De senaste veckorna har vi slutligen fått i gång det som kan bli en av de viktigaste och mest substantiva debatterna som det demokratiska partiet haft.

Det som skulle ha blivit ett segertal blev i stället en kortversion av det tal hon oftast håller på sina kampanjmöten. Maken Bill stod bakom och tittade på. Dottern Chelsea var också där.

Större jubel för Bernie Sanders

Den 74-årige Bernie Sanders har på sina möten mötts av stor entusiasm och många unga supportrar. Han har i regel lockat mer folk på sina möten än Hillary.

Det var mycket riktigt större jubel som mötte Bernie Sanders när han höll sitt tal efter Hillary. Segraren brukar hålla tal sist, men inte heller Bernie Sanders utropade sig till sådan.

I stället konstaterade han:

– Vi har inte slutresultatet än, men det ser ut som det i praktiken slutat oavgjort.

Och det, i Bernie Sanders ögon, är i praktiken en seger.

– För nio månader sedan kom jag till denna vackra delstat. Vi hade ingen organisation, inga pengar, och vi utmanade den mäktigaste organisationen i Amerika!

Bernie Sanders menade att nattens resultat sänt ett kraftfullt budskap till Washington DC och media etablissemanget.

– Det är - givet den enorma kris vi står inför - för sent för etablissemangets politik, för etablissemangets ekonomi.

– Det som börjat här i natt är en politisk revolution, där miljoner samlas, inklusive många som tidigare vänt sig från den politiska processen.

Bernie Sanders upprepade sitt budskap

Även Bernie Sanders upprepade i sitt tal mycket av det budskap han återkommer till i valtal efter valtal. Om den riggade ekonomin som bara gynnar de rika, om behovet av reformer av kampanjfinanseringssystemet.

Hillary lyckades med detta resultat bara delvis fördriva därmed sina egna spöken ur det förflutna. Historien upprepade sig nästan.

Hillary försökte ju vinna nomineringen redan 2008 och var även den gången den stora favoriten. Hon hade varit populär senator från New York, gift med USA:s 42 president, Bill Clinton.

I stället blev hon omkörd i slutspurten i Iowa av den unge Barack Obama. Ja, Hillary fick nöja sig med en tredje plats, efter John Edwards som kom tvåa.

Valet avgjordes inte i Iowa den gången. Hillary kom ju exempelvis igen i New Hampshire veckan efter. Men Iowa var ett viktig, viktig första steg för Obama.

Bernie Sanders hoppades upprepa tricket den här gången. Bägge kandidaterna reser nu vidare mot New Hampshire där det är Sanders som har haft en klar ledning i mätningarna. Det första primärvalet äger rum om en vecka, den 9 februari. Han kommer från grannstaten Vermont och det bidrar.

Hillary Clinton fick ingen skjuts framåt av Iowa

Det kommer nu att bli en mycket tuff vecka. Hillary måste ta igen Sanders försprång. Iowa har inte gett henne den skjuts framåt hon behövde.

Men viktigare för Hillary är att hon är bättre rustad i de slag som sedan väntar, inte minst South Carolina där demokraterna går till val den 27 februari. Hon har ett betydligt starkare stöd bland minoriteterna.

Och i South Carolina är cirka hälften av de demokratiska väljarna svarta. Både Bill och Hillary Clinton har alltid varit populära bland svarta.

Säkert är att kampen om den demokratiska nomineringen nu kommer att bli än mer intensiv, och antagligen vara längre än Hillary Clinton räknat med.

Bernie Sanders har varit duktig på att samla in små bidrag från många bidragsgivare. Det goda resultatet i Iowa lär ge ytterligare klirr i kassan.

Bernie Sanders kommer att kämpa i många veckor, ja antagligen månader för sin politiska revolution. Hillary Clintons kampanj kommer att behöva sätta in alla krafter för att besegra honom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag