Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanders förutsåg läget – två veckor före valet

Följ valvakan här.
Bernie Sanders är oroad över den politiska utvecklingen i USA.
Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Bernie Sanders kanske inte är perfekt som politiker.

Men som som politisk spåman är han helt träffsäker.

Två veckor före valet förutspådde han exakt dagens läge med oräknade förhandsröster och Trumptal.

Bernie Sanders misslyckades två gånger att bli vald till Demokraternas presidentkandidat. Men har en stor och trogen följarskara – och är svårslagen som politisk bedömare.

I det populära tv-programmet Tonight Show kunde han exakt beskriva dagens politiska situation, nästan två veckor före valet.

”Enorma mängder förhandsröster”

– Vi kommer att få en situation i stater som Pennsylvania, Michigan och Wisconsin där de tar emot enorma mängder förhandsröster. Till skillnad från i stater som Florida och Vermont kan de av dåliga skäl inte börja räkna dem förrän på valdagen, kanske när vallokalerna stänger, säger Bernie Sanders i programmet den 23 oktober.

Han förklarar för programledaren Jimmie Fallon att fler demokrater förhandsröstar och fler republikaner röstar i vallokalerna på valdagen. Och att de första rösterna som räknas därför blir republikanernas.

https://twitter.com/MSterling27/status/1323941768526766081

Förutser Trumptal

– Jag fruktar att det blir ett läge där Trump klockan 22 på valdagen leder i Michigan, Pennsylvania och Wisconsin. Och att han då säger i tv: ”Tack, amerikaner för att ni har valt om mig. Det är slut, ha en bra dag”, säger Sanders.

– Följande dagar räknas alla förhandsrösterna och det visar sig att Biden vinner dessa stater. Då säger Trump: ”Där ser ni, jag sa ju att allt var bedrägeri, att förhandsrösterna var falska. Vi avgår inte”, säger han.

Bernie Sanders säger i programmet att han är orolig över en sådan utveckling – och att folk ska vara beredda på att det kan ske.

Se mer

Trump-rådgivaren hotar med stämningar – hävdar valfusk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.