Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanders: En kvinna kan inte vinna valet

Här är de demokratiska kandidaterna med störst stöd inför presidentvalet 2020.
Bernie Sanders ska ha sagt att en kvinna inte kan vinna valet, enligt CNN:s källor.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren är en av toppkandidaterna inom demokraterna.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgifter till CNN har Bernie Sanders sagt till Elizabeth Warren att en kvinna inte kan vinna presidentvalet i USA.

Kommentaren ska ha lagts under ett privat samtal mellan de två demokratiska presidentkandidaterna under 2018.

Bernie Sanders har under den senaste tiden sett ett uppsving i opinionsmätningarna inför demokraternas kommande presidentkandidatsval.

I nyckeldelstaten Iowa, där partiet ska inleda nomineringsprocessen, ligger 78-åringen nu först. Det, enligt en ny opinionsmätning från delstatens största tidning, Des Moines Register, som ger Bernie Sanders 20 procent av väljarstödet.

På andra plats hamnar sedan Elizabeth Warren, med 17 procent av stödet.

Bernie Sanders: En kvinna kan inte vinna

Bernie Sanders och Elizabeth Warren har genom sina kampanjer framhävt att de är nära vänner, som stöder varandras kandidatur. Men enligt fyra källor till CNN finns det uppgifter som tyder på annat.

Bernie Sanders ska nämligen ha sagt till Elizabeth Warren att han inte tror att en kvinna kan vinna valet.

Uppgiften bygger på ett privat samtal mellan Bernie Sanders och Elizabeth Warren under 2018, skriver CNN.

Under mötet ska de två demokraterna ha kommit överens om att de inte skulle attackera varandra om de båda kandiderade. Därtill pratade de om hur de bäst skulle ta sig ann presidenten, tillika motståndaren, Donald Trump.

I samband med det ska Elisabeth Warren ha sagt att hon under sin kandidatur skulle komma med starka ekonomiska argument, samt att hon skulle samla in ett stort stöd bland kvinnor.

Svaret från Bernie Sanders ska ha varit att han inte trodde på att en kvinna kunde vinna, enligt CNN.

Sanders: Ledamt att anställda ljuger

Källorna uppges vara två personer som Elizabeth Warren pratade med kort efter mötet, och två personer med nära kännedom om mötets innehåll.

Men när CNN når Bernie Sanders med uppgifterna dementerar han.

– Det är galet att tro att under samma möte som Elizabeth Warren berättade att hon skulle kandidera för president, så skulle jag ha berättat för henne att en kvinna inte kunde vinna, säger Bernie Sanders i ett uttalande till tv-kanalen.

I uttalandet beklagar Bernie Sanders att personal som inte var i rummet under mötet nu ljuger om vad som sades. Därtill menar senatorn att han och Elizabeth Warren främst diskuterade Donald Trump, som han kallar för en sexist och rasist.

– Tror jag att en kvinna kan vinna 2020? Självklart! Hillary Clinton slog trots allt Donald Trump med tre miljoner röster 2016, säger Bernie Sanders till CNN.

Här är dagens toppnyheter utrikes

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.