Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han vann debatten: ”Hör ofta mitt namn ikväll”

CNN: reporter Nadia Romero direkt ifrån South Carolina.
Bernie Sanders under nattens debatt. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Under nattens demokratdebatt var alla var ute efter att sätta dit favoriten Bernie Sanders, som leder i opinionen.

Trots det tyckte flest att 78-åringen från New York var kvällens vinnare.

– Jag hör mitt namn ofta i kväll. Jag undrar varför?, frågade sig Sanders. 

Det kostar att ligga på toppen. Det fick demokratkandidaten och Vermontsenatorn Bernie Sanders erfara under nattens debatt i Charleston, South Carolina. 

Efter att Pete Buttigieg och Sanders fått lika resultat i Iowa – vann han både New Hampshire och senast Nevada under fredagen förra veckan. 

Det har fått de andra kandidaterna att vilja stoppa hans framfart. 

”Skedde inga stora förändringar”

Under kvällens debatt gick flera hårt åt hans uttalanden i tv-programmet ”60 Minutes” om tidigare Kuba-diktatorn Fidel Castro, som tolkats som positiva.

Analyser i flera amerikanska medier pekar ut Sanders som den fortsatta vinnaren.

”Ingen slog ut Sanders (...) Om inga stora förändringar sker innan Supertisdagen så kommer Sanders fortsätta leda. Och det skedde inga stora förändringar ikväll”, skriver bland annat CNN:s politiske kommentator Chris Cillizza.

CBS opinionsmätning efter debatten visar att 26 procent tycker att Sanders har bäst chanser att vinna över Trump i valet.

https://twitter.com/CBSNewsPoll/status/1232521236149948416?s=20

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden visade också upp en ovanligt bra form, är flera överens om. ”Biden kan ha räddat sin kampanj”, skriver Politicos David Siders som beskriver att han framstod som mycket erfaren och säker.

Även Biden gjorde bra ifrån sig

Redan innan debatten hade Sanders behövt försvara sitt uttalande i tv-programmet ”60 Minutes”. 

– När Fidel Castro tillträdde, vet du vad han gjorde? Han hade ett massivt läskunnighetsprogram. Är det en dålig sak, även om det var Fidel Castro som gjorde det? sa Bernie Sanders i tv-programmet ”60 Minutes”. 

Under debatten försvarade Sanders sitt uttalande och menade att kritik inte utesluter att man lyfter fram det positiva. Sanders möttes av burop från publiken. 

– Verkligen? Läskunnighetsprogram är dåliga? svarade Sanders. 

När Pete Buttigieg fick ordet förklarade han att demokraterna inte kommer att vinna mot Donald Trump genom nostalgi, som han beskrev Sanders uttalande som. 

– Och vi kommer inte att vinna dessa kritiska val till representanthuset och senaten om de som ställer upp i de valen måste förklara varför den som nominerats av det demokratiska partiet säger åt folk att se det positiva med Castro-regimen.

Pete Buttigieg, Michael Bloomberg, Elizabeth Warren och Joe Biden i en paus under nattens debatt.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Riktade sig till Putin

Och det var bara en i raden av angrepp mot Sanders från de andra kandidaterna. Michael Bloomberg passade på att ta upp uppgifterna som Washington Post publicerat om att Ryssland ska ha försökt lägga sig i valkampanjen för att ge stöd åt Sanders, vilket fick Sanders att ilsket vända sig direkt till president Putin: 

– Herr Putin! Du kan vara säker på att om jag blir amerikansk president kommer du aldrig att kunna lägga dig i val igen, säger Sanders under debatten. 

Pete Buttigieg anklagade också Sanders för att vara för radikal och därigenom skrämma bort demokrater, och efter att flera gånger ha hört kandidaterna vända sig mot Sanders tröttnade han till slut:

– Jag hör mitt namn ofta i kväll. Jag undrar varför?, muttrade Sanders. 

TV: Tomas Kvarnkullen: ”Helt klart den hetaste debatten”

USA korrespondenten om nattens demokratiska debatt.

TV: Nattens debatt inleddes med angrepp och bråk

Ny demokrat-debatt – CNN:s Nadia Romero berättar mer.

TV: USA-korrespondenten om Bernie Sanders: ”Kan bli farlig”

Frida Wallnor rapporterar från Washington om Bernie Sanders.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.