Bernie Sanders Foto: PBSBernie Sanders Foto: PBS
Bernie Sanders Foto: PBS
Hillary Clinton Foto: Gash MorryHillary Clinton Foto: Gash Morry
Hillary Clinton Foto: Gash Morry

Sanders: "Du är inte i Vita huset ännu"

Publicerad

MILWAUKEE. Första mötet efter utklassningen i New Hampshire innebar nya sammandrabbningar.

Framför allt fortsatte Bernie Sanders att attackera Hillary Clinton.

– Secretary Clinton! Du är inte i Vita huset än, utbrast han vid ett tillfälle.

Bernie Sanders tog hem primärvalet i New Hampshire i veckan med nästan 22 procentenheter. I natt möttes de på universitetet i Milwaukee för första debatten efter valet och en sista chans att övertyga väljarna inför primärvalet i South Carolina.

Och det dröjde inte länge innan de båda demokratiska kandidaterna rök ihop.

Bernie Sanders använde sina första 90 sekunder till ett av sina favoritämnen: att tala om hur USA:s rika blir allt rikare och hur han ska höja skatterna för de mest förmögna och på så sätt finansiera gratis högskoleutbildningar och ett sjukförsäkringssystem som inkluderar alla invånare.

Anklagade Sanders för att inte kunna hålla löften

Hillary Clinton vill också utveckla sjukvårdsreformen ytterligare och sänka kostnaderna för högskolestudier men går inte lika långt i sina förslag som Sanders. Istället har hon vid flera tillfällen anklagat Bernie Sanders för att lova en massa saker han aldrig skulle kunna hålla.

– Bernie Sanders skulle behöva öka storleken på statliga myndigheter med 40 procent, påstod hon nu.

När hon själv gav ett räkneexempel på hur hon skulle finansiera ett utökad socialt nätverk utbrast Bernie Sanders:

– Secretary Clinton, du har inte i Vita huset än.

Hillary Clinton anklagade Sanders för att inte stötta Barack Obama under hans tid som president. Hon tog upp att Sanders flera gånger hade kallat Obama för svag. Det fick Bernie Sanders att tända till.

– Det var ett slag under bältet, replikerade Sanders

– Senast jag kollade levde vi i en demokrati! I en demokrati är det tillåtet att tycka annorlunda än presidenten röt han till.

Folk är inte dumma

Lite senare kom också finansieringen av deras respektive kampanjer upp. Bernie Sanders kampanj är till stor del finansierad av vanliga väljare, bara under de senaste dagarna har han lyckats samlat in ytterligare 43 miljoner kronor, medan Hillary Clintons kampanj till stor del betalats med bidrag från Wall Street.

– Folk är inte dumma, sa han vid ett tillfälle efter att Hillary Clintonhävdat att det inte påverkat hennes politik eller beslut.

Ett ämne där kandidaterna däremot var överens var problemet med rasism och diskrimineringen av svarta och andra minoritetsgrupper i USA. Ämnet var väntat eftersom South Carolina är den första staten där en stor del av befolkningen består av afroamerikanska väljare och latino-amerikaner. En lång stund av debatten ägnades också åt det amerikanska kriminalpolitiska systemet som Bernie Sanders beskrev som kollapsat.

– Under slutet av min första ämbetsperiod kommer inte USA har fler medborgare i fängelse än något annat land, det är ett löfte, sa han och förklarade att det delvis skulle ske genom stora satsningar på arbete och utbildning.

Till attack mot Kissinger

Under slutet av debatten handlade flera av frågorna om utrikespolitik. Det är ett ämne som före detta utrikesminister Hillary Clinton behärskar väl och där hon har betydligt mer erfarenhet än senatorn Bernie Sanders men det hindrade inte Bernie Sanders från att ifrågasätta Hillary Clinton även där. Han kritiserade bland annat den före detta utrikesministern och fredspristagaren Henry Kissinger som Hillary Clinton tagit råd av.

Hillary Clintons svar:

– Vi har länge försökt förstå vilka som hjälpt dig när det kommer till utrikespolitiska råd, men fortfarande inte kunnat räkna ut det.

Bernie Sanders:

– Jag gissar att man samlar på sig en del erfarenhet under fyra år som utrikesminister men det räcker inte att ha erfarenhet, man måste ha omdöme också.

Att Hillary Clinton skulle sakna omdöme är ett ämne han ofta återkommit till och han påminde än en gång väljarna om att han till skillnad från Hillary Clinton röstade nej till Irak-kriget.

Primärvalet i South Carolina börjar med republikanerna nästa lördag. På demokraternas sida leder Hillary Clinton stort senaste mätningarna visar i genomsnitt 62 procent mot Sanders 32. Även nationellt sett leder Hillary Clinton i de flesta mätningar. I genomsnitt får hon 49 procent mot Sanders 36 i de senaste fyra mätningarna, men i en undersökning från Quinnipiac University i veckan är Sanders nästan ikapp med 42 procent mot 44 och segern i New Hampshire kan ha gett hans kampanj en rejäl skjutsframåt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag