Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanders om stödet: ”Känns väldigt bra”

Foto: MATTHEW PUTNEY / AP / TT NYHETSBYRÅN

DES MOINES. Bernie Sanders har rivstartat sin kampanj med löften om fri sjukvård, höjd minimilön – och hårda angrepp på Donald Trump.

När han mötte supportrar i Iowa möttes han av hundratals jublande supportrar.

– Det känns väldigt bra, säger Sanders till Expressen efter mötet.

Senatorn från Vermont gjorde under lördagen ett framträdande i Des Moines som en avslutning på en tre dagar lång turné i den viktiga delstaten Iowa.

Sanders klev upp på ett podium omgiven av höbalar och talade passionerat om hur USA kommer att förändras när – inte om – han och hans kampanj besegrar Donald Trump.

– Vi ställer inte upp i presidentvalet enbart för att vinna. Vi ställer upp för att vi ska förändra det här landet. Vårt jobb är att skapa en ekonomi och att bilda en regering som arbetar för oss alla. För barn, äldre, arbetande människor. Inte bara för en enda procent av folket, säger Sanders inför supportrarna som bröt ut i jubel.

Koncentrerar sig på kärnfrågor 

Sanders har under kampanjen så här långt koncentrerat sig på några av sina kärnfrågor: fri sjukvård för alla, kostnadsfri högre utbildning och höjd minimilön.

– Sluta att betala era anställda svältlöner. Här i Iowa och andra stater finns människor som försöker överleva på åtta, nio, tio dollar i timmen. Man kan inte leva ett värdigt liv på det. Vi kommer att höja minimilönerna, säger Sanders till sina supportrar.

 

CC Mathew, 22, från Des Moins lyssnar till Bernie Sanders framträdande på lördagen. CC Mathew säger att hon är öppen för andra kandidater, men att hon just nu ser Bernie Sanders som sin favorit. – Jag älskar vad han står för, han är så inspirerande för många generationer. Det verkar som att han verkligen bryr sig. Foto: Tomas Kvarnkvullen

Under mötet i Des Moines gick han även till angrepp mot president Donald Trump, som han tidigare kallat den farligaste presidenten i modern historia.

– Jag tror inte det finns många amerikaner som känner sig bekväma med att vi har en president som är en notorisk lögnare. När Donald Trump och fossilindsutrin säger att klimatförändringarna är ett påhitt ljuger han igen. Det är ett riktigt hot mot vårt lands och resten av världens framtid.

Supportrar viftade med plakat

Under hela mötet ropade hans supportrar ”Bernie, Bernie” och viftade med plakat med hans namn på.

Sam Smith lyssnade till Bernie Sanders i Des Moines. Foto: Tomas Kvarnkullen

Sam Smith, 61 från Newton i Iowa tog med sig son, dotter och barnbarn för att höra Sanders, som hon menar kan bli farlig för Donald Trump.

– Bernie Sanders har hundra procents chans att kunna besegra Donald Trump om han blir kandidaten. Jag tror att vi har en riktig chans att få någon som arbetar för folket den här gången, säger hon.

Sanders ligger bakom Joe Biden i mätningar

I detta tidiga skede av kampen om Vita huset är Sanders en av favoriterna till att ta hem nomineringen för Demokraterna. I mätningarna ligger han tätt bakom den förre vice presidenten Joe Biden, som ännu inte meddelat att han kommer att ställa upp.

Bernie Sanders är oberoende senator för delstaten Vermont men inför presidentvalet har han skrivit under på att han är kandidat för Demokraterna, ett krav som partiet har infört. Han har även lovat att han kommer att ställa sig bakom den kandidat som får utmana Donald Trump – oavsett vem det blir.

– Jag hoppas att jag blir kandidaten. Om jag inte blir det kommer jag att arbeta tillsammans med den som som blir det. Trump måste besegras, sa han i en utfrågning i CNN i februari.

Sedan Sanders meddelade i februari att återigen gör ett försök har hans kampanj fått ihop mest pengar av alla de demokratiska kandidaterna som redan finns i startfältet.

Sanders förlorade då mot Hillary Clinton som i stället blev Demokraternas kandidat.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.