Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea hotar USA: ”Militära motåtgärder”

Donald Trump och Kim Jong-Un: Från vapenskrammel till historiska möten
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.Foto: KCNA / EPA
Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud för koreanska halvön.Foto: SVEN LINDWALL

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har utlovat en ”julklapp” om USA inte häver sina ekonomiska sanktioner mot landet senast på nyårsdagen. USA å sin sida har varnat Nordkorea att man är redo att vidta ytterligare åtgärder mot landet.

– Det finns skäl till oro när vi befinner oss i den här situationen, säger Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud för koreanska halvön, till SVT.

Under sitt sju timmar långa tal under måndagen pratade Kim Jong-Un om aktiva ”diplomatiska och militära motåtgärder för att garantera landets säkerhet”, enligt Al Jazeera.

Centralkommittén för Nordkoreas styrande parti har sedan helgens början ett möte i Pyongyang där landets linje gentemot USA väntas ha blivit förankrad. Kim Jong-Un pratade under måndagen om nationella mål för att bygga upp landets ekonomi.

USA:s säkerhetsrådgivare Robert O’Brien sade i söndags att USA står berett att vidta åtgärder om Nordkorea fullföljer sitt uttalande om att leverera en ”julklapp”. 

– Om Kim Jong-Un agerar på det sättet kommer vi att bli utomordentligt besvikna, och vi kommer att ge uttryck för den besvikelsen, sade O’Brien till ABC enligt SVT.

USA:s säkerhetsrådgivare Robert O’Brien.Foto: Wikimedia

Kent Härstedt: ”Det här är på allvar”

Kent Härstedt är orolig över situationen.

– Det här är på allvar. Man är orolig för att Nordkorea skickar iväg en långdistansrobot eller gör en provsprängning. USA har skickat spaningsflyg och Japan har skickat två jagare, säger Kent Härstedt till SVT.

Nordkorea har inte genomfört någon provsprängning av kärnvapen eller testat långdistansrobotar sedan 2017.

– Många väntar på att Kim Jong-Un ska hålla sitt tal på nyårsdagen, säger Kent Härstedt till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.