Sändebud och tryck hoppet om Syrien

Publicerad

STOCKHOLM. En humanitär katastrof sargar Syrien. Den politiska krisen för landet mot öppet inbördeskrig.

Nu står hoppet om lösning till det nya FN-sändebudet Kofi Annan, och till ökat ekonomiskt och politiskt tryck.

Arabländer och västvärlden samlades i Tunisiens huvudstad Tunis på fredagen för att försöka tvinga Syriens regim att lägga ned vapnen och skona de civila som urskiljningslöst dödas i oppositionens fäste i Homs.

Mötet kräver omedelbar vapenvila för att sedan få in hjälp, sade utrikesminister Carl Bildt efter mötet.

– Det har varit mycket fokus på den humanitära situationen.

"Stor tyngd"

Mötet i Tunis är det första sedan gruppen "Syriska folkets vänner" bildades som reaktion på Rysslands och Kinas obstruktion av FN-insatser. Beskedet att FN och Arabförbundet utsett FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan till sändebud väckte viss förhoppning.

– Han kan framföra budskapet till Damaskus med stor tyngd och trovärdighet, sade Bildt.

Bildt beklagade att Kina och Ryssland inte deltog i Tunis, men uppmuntras av att länderna stödjer utnämningen av Annan.

– Det ökar trycket på regimen. Ryssland har kontakter och förankringar i Damaskus som inte så många andra länder har.

Bildt talade också om generellt stöd för Arabförbundets politiska färdplan. Om den går att genomföra vet han däremot inte.

– Men alla är övertygade om att det är väldigt viktigt att försöka, och det kan ske genom ökat ekonomiskt och politiskt tryck.

Han pekade också på att EU på måndag väntas besluta om nya ekonomiska sanktioner.

Fler möten

Mötet i Tunis är det första i en kedja, sade Bildt.

– Vi kommer att ha ett möte inom en månad, och det blir sannolikt i Istanbul, och ett möte därefter, sannolikt i Frankrike.

Agendan på dessa möten, sade Bildt, måste bero på händelseutvecklingen.

Regimen kritiserade konferensdeltagarnas attityd till Syrien i hånfulla ordalag. De som var med på konferensen "är historiskt sett arabernas värsta fiender" och mötet i Tunis var "en symbol för kolonialism" enligt statligt styrd tv.

Skadade i behov av nödhjälp började senare evakueras från den oroliga syriska staden Homs, där de två skadade västerländska journalisterna Edith Bouvier och Paul Conroy har suttit fast sedan i onsdags. Samtidigt hämtas kvarlevorna efter de dödade journalisterna Marie Colvin och Remi Ochlik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag