Samuel Willenberg, den sista överlevaren från det nazistiska koncentrationslägret Treblinka, har enligt AP avlidit. Foto: Oded Balilty/APSamuel Willenberg, den sista överlevaren från det nazistiska koncentrationslägret Treblinka, har enligt AP avlidit. Foto: Oded Balilty/AP
Samuel Willenberg, den sista överlevaren från det nazistiska koncentrationslägret Treblinka, har enligt AP avlidit. Foto: Oded Balilty/AP
När Willenberg hölls fånge på Treblinka var han 20 år. I augusti 1943 lyckades han fly, i samband med att en grupp fångar stal vapen och tände eld på Treblinka. Foto: Oded Balilty/APNär Willenberg hölls fånge på Treblinka var han 20 år. I augusti 1943 lyckades han fly, i samband med att en grupp fångar stal vapen och tände eld på Treblinka. Foto: Oded Balilty/AP
När Willenberg hölls fånge på Treblinka var han 20 år. I augusti 1943 lyckades han fly, i samband med att en grupp fångar stal vapen och tände eld på Treblinka. Foto: Oded Balilty/AP
"Världen får inte glömma Treblinka" sa han i en intervju med AP 2010. Foto: Pawel Supernak / Epa / Tt"Världen får inte glömma Treblinka" sa han i en intervju med AP 2010. Foto: Pawel Supernak / Epa / Tt
"Världen får inte glömma Treblinka" sa han i en intervju med AP 2010. Foto: Pawel Supernak / Epa / Tt

Samuel Willenberg har avlidit – blev 93 år

Publicerad

Samuel Willenberg, den sista överlevaren från det nazistiska koncentrationslägret Treblinka, har enligt AP avlidit.

Han blev 93 år gammal.

– Världen får inte glömma Treblinka, sa han i en intervju från 2010.

Treblinka var ett nazityskt förintelseläger i den polska orten med samma namn. Samuel Willenberg var en av ytterst få överlevande.

När Willenberg hölls fånge på Treblinka var han 20 år. De flesta som kom till Treblinka skickades direkt till nazisternas gaskammare, men Samuel Willenberg tvingades i stället slavarbeta.

I augusti 1943 lyckades han fly, i samband med att en grupp fångar stal vapen och tände eld på Treblinka. Det rapporterar Fox News.

Lyckades fly – klättrade över taggtråden

Hundratals lyckades fly. Men ännu fler sköts av de nazisttrupper som följde efter, enligt AP.

Samuel Willenberg har tidigare beskrivit hur han sköts i benet när han klättrade över högar av lik vid de taggtrådsinlindade staketen innan han slängde sig över till andra sidan.

Han sprang för sitt liv – och klarade sig.

Efter kriget flyttade Willenberg till Israel. Han ägnade sig länge åt skulptur. Hans verk förmedlar starka budskap om hur judar behandlades av nazisterna.

Samuel Willenberg: "Får inte glömma"

I en intervju med AP från 2010 sa han:

– Världen får inte glömma Treblinka. Jag har levt två liv, ett är här och nu och det andra är vad som hände där. Det lämnar mig aldrig. Det stannar i mitt huvud. Det följer med mig, alltid.

Två av hans systrar dödades på Treblinka. Han beskriver sin egen överlevnad som "ren tur".

I fredags uppgav hans döttrar att Samuel Willenberg har avlidit vid 93 års ålder, enligt AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag