Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samuel, 41, tar på sig attacken i riksdagen

Samuel Jarrick, 41, operasångare och tidigare talesperson för föreningen Klimataktion, sprutade ut en rödaktig vätska i riksdagen.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
Samuel Jarricks inlägg på Facebook.
Samuel Jarrick är också tidigare mottagare av Anna Lindh-stipendiet. Han fick det 2006 som en del av Opera Reflex.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
Samuel Jarrick skriver på Facebook att aktionen med "blodet" i riksdagen var helt och hållet hans ansvar och initiativ samt att han inte har en organisation bakom sig.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
Vid 14.30 avbröts debatten efter att flera aktivister protesterat genom att dra upp sina tröjor och skrika.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
Demonstranter utanför riksdagen.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
1 / 7

Operasångaren Samuel Jarrick, 41, står för sin aktion i riksdagen - och ber om ursäkt för fläcken på kammarens matta.

- Aktionen i dag med "blodet" i riksdagen var helt och hållet mitt eget initiativ. Jag har ingen organisation bakom mig i detta, skriver han.

Under tisdagen hölls en riksdagsdebatt om statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland och ett hundratals demonstranter samlades för att protestera.

Vid 14.30 avbröts debatten efter att flera aktivister protesterat genom att dra upp sina tröjor och skrika, och en demonstrant sprutat en ketchupliknande röd vätska i riksdagen.

Gett sig till känna

Nu har aktivisten gett sig till känna.

Det handlar om Samuel Jarrick, 41, operasångare och tidigare talesperson för föreningen Klimataktion, en förening som driver klimatfrågor.

– Jag har många bakom mig i frågan men just den här aktionen valde jag att göra helt själv för att jag tyckte det var dags att göra ett tydligt ställningstagande för kanske Sveriges viktigaste fråga någonsin, säger han.

Samuel Jarrick är också tidigare mottagare av Anna Lindh-stipendiet. Han fick det 2006 som en del av Opera Reflex. I presentationen av gruppen så berättar Anna Lindhs minnesfond att Opera Reflex vill "genom sin konstform både beröra, skapa debatt, väcka reflektion och påverka människor."

Man hade då en uppsättning bakom sig "Snäll rebell - en operasaga fritt efter Karl Bertil Jonssons julafton."

Förstår kritiken

Samuel Jarrick syfte var att ska visuell uppmärksamhet – och det lyckades han med. Han berättar att den röda färgen bestod av tomatpuré, röd läsk och tomat- och hallondryck. Under debatten gick han ur salen för att hämta färgen innan han återvända in igen.

Samuel Jarrick har förståelse för att agerandet väcker kritik och att det finns dem som hade valt en annan metod.

– Det låter som att jag genomförde någon sorts attack och det kan man väl tycka om man tycker att en vägg kan attackeras. Men jag var inte i närheten av att rikta någonting mot en enskild person, säger Samuel Jarrick.

Han säger att målet inte var att avbryta mötet utan att skapa en markering. Efter att han kastat färgen fick Samuel Jarrick ledas ut av vakter därifrån och han vet fortfarande inte om händelsen kommer att ge konsekvenser.

På sin Facebooksida försvarar Samuel Jarrick sitt agerande med orden;

"Att miljontals människor drabbas av extrem torka och översvämningar redan idag. Att människor krigar om krympande resurser och dör på grund av vår oförmåga att besinna oss och ställa om. Jag ber om ursäkt för fläcken på mattan. Men står för min aktion".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.