Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samtyckeslag läggs som förslag i höst

Lagmannen Mari Heidenborg utreder – på uppdrag av regeringen – om det ska införas en samtyckeslag och hur den i så fall ska utformas, skriver SvD.Foto: Carl Johan Erikson / HÖGSTA DOMSTOLEN
Under hösten väntas ett förslag om samtyckeslag läggas fram till regeringen. Foto: Colourbox

Under hösten väntas ett förslag om samtyckeslag läggas fram till regeringen.

Ett förslag som innebär att det ska finnas ett uttryck för frivillighet till sex eller sexuella handlingar, annars ska det klassas som en våldtäkt.

– Det ska inte krävas ett uttryckligt nej. Det är snarare tvärtom. Det måste i stället finnas ett uttryck att man gör det här frivilligt, säger lagmannen Mari Heidenborg som ligger bakom förslaget.

Lagmannen Mari Heidenborg utreder – på uppdrag av regeringen – om det ska införas en samtyckeslag och hur den i så fall ska utformas.

– Det ska inte krävas ett uttryckligt nej. Det är snarare tvärtom. Det måste i stället finnas ett uttryck att man gör det här frivilligt, säger Mari Heidenborg.

Under måndagen gick regeringens utredare igenom innehållet i det kommande lagförslaget, skriver Svenska Dagbladet. Bland annat för att lyssna till synpunkter och eventuella invändningar.

Lagförslaget har kommit en bit på vägen – men är inte helt klart.

– Det är en lång process. Och det som händer är att vi lämnar vårt förslag till regeringen i oktober och sen ska det tas genom regeringen och sen genom riksdagen, så det är en lång bit kvar, säger Mari Heidenborg.

Heidenborg: inte så stor praktisk skillnad

Men Mari Heidenborg tror inte att lagförslaget i sig skulle leda till fler fällande domar. Hon menar snarare att det är viktigt med en lagändring för att lagstiftningen behöver vara ikapp med samhällets värderingar när det kommer till sexuell integritet.

– Det är inte så att det kommer bli en förändring i beviskrav och de bevisproblem som vi har i dag kommer vara ungefär samma med en sådan ändrad lagstiftning. Anledningen att man ska förändra brottslagsstiftningen handlar snarare om att få en lagstiftning som stämmer bättre överens om synen på vad som är sexuella övergrepp i ett samhälle, säger hon.

Fokus läggs på gärningsmannens handlande

Linnéa Wegerstad, doktor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, är tveksam till om en samtyckeslag kommer ge några effekter i praktiken.

– Jag tycker definitivt att det är på tiden att man inför en samtyckesreglering, men många problem kommer så klart att kvarstå. Men det tycker jag inte är skäl mot att införa en förändrad lagstiftning, säger hon.

Moa Bladini, juridisk doktor och lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet, tror däremot att en ny lag skulle leda till förändrade rättegångar:

– Jag tror att en bestämmelse med ett krav på samtycke är en viktig signal för att markera att kvinnors kroppar inte är tillgängliga tills de sagt nej utan att det är helt motsatt situation som råder. Nämligen att kvinnors kroppar inte är tillgängliga förrän en kvinna gett sitt samtycke, säger hon.

Ansvaret skulle med en sådan lagstiftning förskjutas till gärningspersonen, som i de flesta fall är män, enligt henne. De måste försäkra sig om att den andra personen, som ofta är en kvinna, vill delta i en sexuell handling.

– Dessutom tänker jag att det gör att rättegångarna kan komma att se annorlunda ut på sikt, att fokus förskjuts från offrets erfarenheter, kläder etcetera, till gärningspersonens handlande, säger Moa Bladini.

Till Svenska Dagbladet säger Mari Heidenborg att benämningen på det nya brottet föreslås bli "sexuellt övergrepp" – detta i stället för "våldtäkt". Hon säger att våldtäktsbegreppet kan skrotas eftersom det inte krävs att offret utsätts "våld" för att det ska ses som en våldtäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.