Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Sex radikala islamister släpps fria

Terrorforskaren Magnus Ranstorp om vad som händer i väntan på utvisning.
Gävle-imamen Abo Raad är en av de som utvisas.
Foto: GEFLE DAGBLAD
Hussein Al-Jibury.
Foto: SUNDSVALLS TIDNING
Fekri Hamad.
Viktor Gaziev.
Foto: Polisen / Polisen

Här är regeringens dom:

Sex radikala islamister – som enligt Säpo utgör ett hot mot rikets säkerhet – ska utvisas från Sverige.

Men utvisningarna kommer inte kunna verkställas.

Och nu ska männen släppas ur förvar, rapporterar Ekot. 

De sex männen, som beskrivs som centralgestalter i den islamistiska miljön, togs i förvar under Säkerhetspolisens offensiv i våras.

Först slog Säpo till mot Gävleimamen Abo Raad och hans 34-årige son, vilket Expressen tillsammans med Doku var först att berätta om.

Snart slog man även till mot Umeå-imamen Hussein Al-Jibury, Västerås-imamen Fekri Hamad, Viktor Gaziev från Gävle samt Abdel-Nasser el Nadi, tidigare ledare för Vetenskapsskolan.

Regeringens beslut: sex islamister utvisas

Myndigheten begärde med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) att männen skulle utvisas. Migrationsverket instämde i bedömningen, men beslutet överklagades till regeringen – som nu alltså har fällt avgörandet. 

”Efter att jag tagit del av Säkerhetspolisens underlag och det som parterna anfört har regeringen beslutat om utvisning av sex personer som utgör kvalificerade säkerhetshot”, säger inrikesminister Mikael Damberg, S, i en kommentar.

Hinder att verkställa utvisningar

Men det ser ut att bli svårt att genomföra utvisningarna. Det råder hinder mot att verkställa dem eftersom männen riskerar förföljelse i sina hemländer.

”Migrationsöverdomstolen har kommit fram till att det för närvarande föreligger hinder mot att verkställa utvisningsbesluten. Detta är regeringen bunden av. Regeringen arbetar aktivt för att undanröja de hinder mot utvisningarna som Migrationsöverdomstolen anser föreligger”, skriver Mikael Damberg i en kommentar till SVT

En av männens juridiska ombud, Alparslan Tügel, tror dock att det kan bli svårt:

– De här länderna som det ofta handlar om är länder som ofta har stora brister i sina rättssystem. För att man ska kunna verkställa en utvisning krävs det att de länderna gör stora framsteg och jag har svårt att se hur regeringen skulle kunna bidra på ett effektivt sätt i det arbetet, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Dessutom är Gävleimamen Abo Raad beredd att överklaga beslutet till Europadomstolen.

Så säger terrorforskaren Magnus Ranstorp

Abdel-Nasser el Nadi är släppt ur förvar sen tidigare. Under torsdagen rapporterade Ekot att även de övriga fem ska släppas – och enligt lokala medier har flera redan släppts.

I stället för förvar får de inställelseplikt hos polisen. 

– De får inställa sig hos polisen antingen en gång eller flera gånger i veckan. Bryter de mot det kan de få upp till en månads fängelse, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT.

Han fortsätter:

– De blir föremål för fortsatt spaning. Säkerhetspolisen kommer att fortsätta hålla koll på dem och det försvårar männens arbete.

I Expressen TV säger han att det dock kan bli ”komplext” för Säpo att hålla koll på de sex individerna:

– De här radikala miljöerna kommer dels opponera sig mot att beslutet har tagits och dels kommer de här personerna säkerligen tas tillbaka som hjältar, och fortsätta med sin verksamhet eftersom de inte har något att förlora.

Ebba Busch Thor kritisk

Och kritik har väckts mot att männen släpps fria. Bland annat skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter:

”De utländska jihadisternas utvisningar kan inte verkställas, så alltså ska de ...gå fria? Allvarliga säkerhetsrisker mot vårt land måste kunna hanteras. Sverige kan inte agera som om Akilov och Drottninggatan aldrig hänt”.

https://twitter.com/BuschEbba/status/1190001679783084033

Gävleimamen Abo Raad, som har pekas ut som central i den svenska jihadistmiljön, intervjuades själv i SVT:s ”Agenda” i söndags. Där hävdade han att han inte har gjort något fel.

– Jag tror att det handlar om diskriminering mot muslimer och några fiender som vill stämpla mig så här, sa han i intervjun.

Utredning kring LSU pågår

Enligt lagen om särskilt utlänningskontroll kan en person frihetsberövas i upp till ett år. Men det är svårt att utvisa enligt LSU – en granskning av Ekot visar att endast tre av 19 utvisningar regeringen har beslutat om de senaste 15 åren har gått att verkställa.

Det pågår en utredning som ska ta fram förslag på hur människor som inte kan utvisas ska kunna kontrolleras. Bland politiker finns förslag på att plocka bort tidsgränsen för förvar helt, eller införa elektronisk fotboja och anmälningsplikt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.