Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Samtliga avhoppade vänsterpartister lever på riksdagspensionen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde.
Foto: Roger Vikström
Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde.
Foto: Roger Vikström

SVT:s granskning visar att 77 av 122 avhoppade riksdagsledamöter fortfarande lever på riksdagens inkomstgaranti. Procentuellt är det vanligast bland vänsterpartister - där åtta av åtta som hoppade av efter höstens val fortfarande plockar ut garantin.
- Vi ska ta kontakt med dessa åtta och göra en egen uppföljning, säger partiets gruppledare Hans Linde.
OBS! Artikeln är från 2011. 

Den statliga inkomstgarantin är tänkt att vara en omställningsersättning- men en granskning som SVT gjort visar att många före detta riksdagsledamöter fortfarande plockar ut den. Procentuellt vanligast är det i vänsterpartiet där åtta av de åtta riksdagsledamöter som hoppade av efter höstens val i maj i år fortfarande plockade ut ersättningen.

Jobbet finns inte längre

En av dem är Alice Åström som i höstas lämnade riksdagen efter 16 år. Hon arbetar nu för vänsterpartiet i Vaggeryd samtidigt som hon söker jobb. Hennes inkomst är dock helt okej: i maj fick hon ut 50 263 brutto från riksdagens inkomstgaranti.
-  Tyvärr var det lite oturligt för mig. För jobbet som behandlingsassistent, som jag var tjänstledig ifrån för att sitta i riksdagen, finns inte längre, säger Alice Åström till SVT.

"Ingen bra förklaring"

Hans Linde som är gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen, säger att han i nuläget inte vet varför det procentuellt sett är så många vänsterpartister som plockar ut inkomstgarantin.
- Uppgifterna kom i dag, så jag måste erkänna att jag inte har någon bra förklaring. Men vi ska ta kontakt med dessa åtta och göra en egen uppföljning, säger Hans Linde som också är kritisk till själva systemet och vill ha en översyn,
- Det är ett dåligt system med stora brister och det är alldeles för generöst, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.