Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde. Foto: Roger VikströmVänsterpartiets gruppledare Hans Linde. Foto: Roger Vikström
Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde. Foto: Roger Vikström
Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde. Foto: Roger VikströmVänsterpartiets gruppledare Hans Linde. Foto: Roger Vikström
Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde. Foto: Roger Vikström

Samtliga avhoppade vänsterpartister lever på riksdagspensionen

Publicerad

SVT:s granskning visar att 77 av 122 avhoppade riksdagsledamöter fortfarande lever på riksdagens inkomstgaranti. Procentuellt är det vanligast bland vänsterpartister - där åtta av åtta som hoppade av efter höstens val fortfarande plockar ut garantin.
- Vi ska ta kontakt med dessa åtta och göra en egen uppföljning, säger partiets gruppledare Hans Linde.
OBS! Artikeln är från 2011. 

Den statliga inkomstgarantin är tänkt att vara en omställningsersättning- men en granskning som SVT gjort visar att många före detta riksdagsledamöter fortfarande plockar ut den. Procentuellt vanligast är det i vänsterpartiet där åtta av de åtta riksdagsledamöter som hoppade av efter höstens val i maj i år fortfarande plockade ut ersättningen.

Jobbet finns inte längre

En av dem är Alice Åström som i höstas lämnade riksdagen efter 16 år. Hon arbetar nu för vänsterpartiet i Vaggeryd samtidigt som hon söker jobb. Hennes inkomst är dock helt okej: i maj fick hon ut 50 263 brutto från riksdagens inkomstgaranti.
- Tyvärr var det lite oturligt för mig. För jobbet som behandlingsassistent, som jag var tjänstledig ifrån för att sitta i riksdagen, finns inte längre, säger Alice Åström till SVT.

"Ingen bra förklaring"

Hans Linde som är gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen, säger att han i nuläget inte vet varför det procentuellt sett är så många vänsterpartister som plockar ut inkomstgarantin.
- Uppgifterna kom i dag, så jag måste erkänna att jag inte har någon bra förklaring. Men vi ska ta kontakt med dessa åtta och göra en egen uppföljning, säger Hans Linde som också är kritisk till själva systemet och vill ha en översyn,
- Det är ett dåligt system med stora brister och det är alldeles för generöst, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag