Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Samtalet som urartade i ett ordkrig

I sitt senaste uttalande på Twitter, skickar Trump en skarp varning till Nordkoreas utrikesminister. Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Så sent som i maj sa Donald Trump att det skulle vara "hedrande" att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och samtala. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN

Så sent som i maj sa Donald Trump att det skulle vara "hedrande" att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och samtala. 

Nu är tonen en annan.

Det som inte blev till samtal har urtatat i ett ordkrig.

I sitt senaste uttalande på Twitter, skickar Trump en skarp varning till Nordkoreas utrikesminister:

"Om han upprepar tankar från lille Rocket Man, kommer de inte bli kvar länge till".

Ordkriget mellan Donald Trump och Kim Jong-Un eskalerade sent inatt, svensk tid. Efter att Nordkoreas ledare hotat med att ”sänka Japan” och förvandla USA till ”aska och mörker”, skickade Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho, i ett tal i FN:s generalförsamling, en passning till Trump:

– Ingen annan än Trump själv är på självmordsuppdrag.

Senare i samma tal kallade han den amerikanske presidenten: "President Evil" – ondskans president. 

Samtidigt har Kim Jong-Un uttryckt att Trump måste vara "sinnesförvirrad". Nordkoreas diktator har också uttryckt att han kommer att "tämja den här sinnesförvirrade och senile amerikanen med eld."

Trumps kontring: "Galning"

Trump kontrade direkt på Twitter. Först till Ri Yong-Ho: "Om han upprepar tankar från lille Rocket Man, kommer de inte bli kvar länge till." Kim Jong-Un kallade han för "galning".

Men det är inte så länge sedan som Donald Trump var beredd, till och med såg fram emot, att träffa Kim Jong-Un. Så sent som i maj tidigare i år uttryckte den amerikanske presidenten att det "skulle vara hedrande att föra samtal under rätta omständigheter", har CNN rapporterat. 

Ett år tidigare, våren 2013, hade Donald Trump bett Kinas ledning att bistå FN i hanteringen av Nordkorea – men utan större resultat, tyckte han. Då skrev presidenten på Twitter att Kina var "beroende av Nordkorea" och att de skulle kunna lösa problemen – om bara det fanns en vilja. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/317962835974053888?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2017%2F09%2F22%2Fpolitics%2Fdonald-trump-north-korea-insults-timeline%2Findex.html

I april samma år, alltså innan Donald Trump hade blivit vald till USA:s president, gav han sig även på Barack Obama, den sittande presidenten, som han upplevde som osynlig:

"Var är presidenten?" undrade Trump på Twitter. "Det är dags att gå ut i tv och visa styrka mot de upprepade hoten från Nordkorea..."

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/322798543221956608?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2017%2F09%2F22%2Fpolitics%2Fdonald-trump-north-korea-insults-timeline%2Findex.html

I maj 2014 var det Dennis Rodman, en av de mest lysande basketstjärnorna i NBA under 1990-talet, som fick sig en skopa. Det var då sedan tidigare känt att basketlegendaren var god vän och tidvis även umgås med Nordkoreas ledare – i Nordkorea. 

"Den tokige Dennis Roddman tror att jag vill resa till Nordkorea med honom. Det är något som aldrig har diskuterats, är inte intresserad. Det är den sista platsen på jorden som jag skulle besöka", uttryckte Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/464216787182428160?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2017%2F09%2F22%2Fpolitics%2Fdonald-trump-north-korea-insults-timeline%2Findex.html

 

Dennis Rodman. Foto: DUANE BURLESON / AP FR38952 AP

Senare samma månad gav han Dennis Rodman ytterligare en granithård känga på Twitter, då han skrev att basketstjärnan måste ha "varit packad eller blivit förvirrad efter att ha tagit droger" när han uttryckte att de skulle resa gemensamt till Nordkorea. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/464217937516040193?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2017%2F09%2F22%2Fpolitics%2Fdonald-trump-north-korea-insults-timeline%2Findex.html

I september 2015 gick Donald Trump till ett generalangrepp direkt mot Kim Jong-Un, som han kallade "maniac", galning – men utan att nämna honom vid namn. Trump uttryckte också: "Ingen nämner någonsin Nordkorea: Där sitter den där galningen, som faktiskt har kärnvapen: Någon borde börja fundera över Nordkorea och kanske även ett antal andra platser."

Senare samma år kom nästa käftsmäll. Då kallade han Nordkoreas ledare "bad dude" – dålig kille. 

I en intervju med CBS News sa han samtidigt: "Jag skulle kunna få Kina att se till att den killen försvinner i en eller annan form mycket snabbt."

Ett annat tonläge: "Inga problem med att prata med honom"

I maj 2016 var däremot tonen en annan: "Jag har inga problem med att prata med honom" sa Donald Trump till Reuters med en passning till Kim Jong-Un.

I juli 2017, alltså drygt ett år senare och efter att Trump tagit över makten, kom det däremot en ny attack mot Nordkorea: "Nordkorea har precis kommit fram med ännu en missil. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv?", skrev han på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/882061157900718081?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2017%2F09%2F22%2Fpolitics%2Fdonald-trump-north-korea-insults-timeline%2Findex.html

Mitt i sommaren, när Donald Trump var på semester och spelade golf, hade det på nytt hettat till i relationen till Kim Jong-Un. Den amerikanske presidenten skickade då ut en skarp varning på Twitter: Sluta hota och provocera USA.

Då hade Nordkorea tidigare i veckan visat upp att de kunde fästa kärnvapenladdningar vid raketer.  

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/895970429734711298

När Kim Jong-Un hotade att "när som helst" anfalla Guam – den militära flottbasen i Stilla havet – då kontrade Trump med hämnd: "eld och vrede".

Den 11 augusti skrev Trump, återigen på Twitter:

"Militära lösningar är nu på plats, laddat och klart, om Nordkorea skulle bete sig osmart. Förhoppningsvis kommer Kim Jong-Un hitta en annan väg!" 

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/909384837018112000?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2017%2F09%2F22%2Fpolitics%2Fdonald-trump-north-korea-insults-timeline%2Findex.html

Plötsligt hade ordkriget mellan ledarna eskalerat – rejält. Den 17 september skrev Trump om sina presidentkontakter: 

"Jag talade med president Moon i Sydkorea i går kväll. Frågade honom hur Raketmannen har det. Bensinköerna växer sig långa i Nordkorea. Vad synd!", skrev han.

Fem dagar senare, den 22 september, kom nästa verbala attack mot Kim Jong-Un: "Kim Jong-Un är uppenbart en galen man, som inte bryr sig när hans folk svälter och dödas, och som kommer "prövas som aldrig förr". 

Samma dag la han ut ännu en tweet, där han då uttryckte att han "ska ta hand om lille Rocket man" – alltså Kim Jong-Un.

Men det tog inte slut med det. 

Den 23 september skickade Trump en passning på Twitter till Nordkoreas utrikesminister:

"Om han upprepar tankar från lille Rocket Man, kommer de inte bli kvar länge till".