De tog strid för Danius: ”Två kvinnor offrades”

Anders Olsson kliver in som tillfällig ständig sekreterare i Svenska Akademien efter Sara Danius dramatiska avhopp.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anders Olsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Kung Carl XVI Gustaf.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Per Wästberg.
Foto: CAROLINE ANDERSSON / W&W
Sara Stridsberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Jesper Svenbro.
Foto: FERDINANDO SCIANNA/MAGNUM PHOTOS
Klas Östergren.
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Foto: ANDERS GOOD / IBL
1 / 10

Anders Olsson kliver in som tillfällig ständig sekreterare i Svenska Akademien efter Sara Danius dramatiska avhopp.

Samtidigt skriver Per Wästberg i en kommentar till Svenska Dagbladet att han, Sara Stridsberg och Jesper Svenbro ville ha kvar Sara Danius som ständig sekreterare. 

Under fredagen meddelade Klas Östergren att han har lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien, rapporterar Svenska Dagbladet.

Nu anser författaren David Lagercrantz att Svenska Akademien bör läggas ned:

– Jag skulle säga att enda lösningen är att behålla en litteraturvårdande institution men att man lägger ner Akademien, säger han till DN.

Anders Olsson, professor i Litteraturvetenskap, har tillsatts som ständig sekreterare efter Sara Danius avhopp under det dramatiska mötet under torsdagen. Samtidigt hoppas han att att Sara Danius återvänder till Akademien – inom en snar framtid.

– Hon är otroligt viktig, vi ska försöka övertala henne att komma tillbaka, säger han i intervjun med P1 Morgon. 

Han säger också att han hoppas de tre akademiledamöter som tidigare hoppat av – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – ska komma tillbaka.

Samtalet med kungen

Men under fredagsförmiddagen slår Klas Östergren ner förhoppningarna. I ett uttalande till Svenska Dagbladet meddelar han att han har lämnat Svenska Akademien officiellt.

"Detta får väl anses som en officiell deklaration: Jag har idag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien", skriver han i ett mejl till tidningen.

Samtidigt anser David Lagercrantz att det är försent att reparera de skador som uppstått och att hela Akademien bör läggas ned:

– Lägg ner den och fundera på hur man skapar en styrka som byts ut, jag kan inte se någon annan lösning. Det är synd att mista Nobelpriset och stödet för smala författare, men det har visat sig att inte fungera, säger han till DN.

Han avråder även andra författare från att tacka ja till en stol i Svenska Akademien:

– Det finns massa begåvade kolleger, men jag tycker att de ska avvakta lite och se. Jag vill inte råda någon att gå in, jag tycker att om Anders Olsson ringer ska man vänta och ta ett andetag. 

Nu berättar Anders Olsson om vad som föregick det dramatiska mötet under torsdagskvällen.

Mötet med kungen i tisdags. 

– Samtalet med kungen som pågick i en timme, som ledde fram till detta. VI delade samma analys. 

P1 Morgon: Kungen tyckte att det var en bra lösning? 

– Tror det och hoppas det. Vi ska tala i dag igen. Det är viktigt att vi har vår beskyddare med oss här.

Sara Danius: "Det känns ganska bra"

Under torsdagskvällen lämnade den ständiga sekreteraren Sara Danius Svenska Akademien efter den dramatiska  sammankomsten i Börshuset i Stockholm:

– Det var Akademins vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare. Därmed beslöt jag också att lämna min stol, stol nummer 7. Det här beslutet har jag fattat med omedelbar verkan. Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet. Det känns ganska bra, säger hon. 

Även ledamoten Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. 

Tryckt stämning på sammankomsten

Hon beskrev stämningen inne på mötet som "tryckt" och sa att hon tror att krisen i Svenska Akademien påverkat Nobelpriset. 

– Det har redan drabbat Nobelpriset allvarligt och det är ett ganska stort problem.

Anders Olsson, professor i litteraturvetenskap, går tills vidare in som tillfällig ständig sekreterare. 

– Vi får väl se vad vi kan göra med Akademien, säger han i P1 Morgon. Nu är det väldigt mycket osäkert arbete framöver. Vi försöker rekonstruera Akademien inifrån, det är ett jättestort arbete, men jag tror att vi ska klara det.  

Anders Olsson: "Vi måste samarbeta"

Anders Olsson säger att han är tillfällig ständig sekreterare i Akademien tills någon annan väljs in i hans ställe.

– Det innebär också att vi har en annan ledning generellt. Vi måste samarbeta, helt enkelt, eftersom vi är en så pass liten akademi för närvarande. 

Han säger att mötet i Börshuset var komplicerat – men:

– Vi tog två väldigt viktiga beslut för att Akademien ska kunna fortsätta att leva. 

"Två stora problem"

För P1 Morgon berättar Anders Olsson vad som utspelade sig bakom de stängda dörrarna inne i Börshuset på torsdagskvällen:

– Det var ett förslag för att lösa mycket mycket svåra problem i Akademien. Jag kom på den idén efter ett samtal med kungen i tisdags. Jag tror vi delade synen på Akademien just nu: att vi har två stora problem. Det är naturligtvis Frostensonproblemet, hur vi ska lösa det och gå vidare. Det andra är en förtroendekris som skakat Akademien under hela våren. 

"Har skakat oss i grunden"

Anders Olsson säger att han och kungen gjorde ungefär samma analys av de problem som skakat Svenska Akademien. Han säger också att det är viktigt att Akademiens beskyddare finns med dem. 

Sara Danius har beskrivit stämningen under torsdagskvällens möte som "tryckt". Det håller Anders Olsson med om i intervjun.

– Det inser vem som helst som har följt utvecklingen under våren: det här är väldigt allvarliga framgår som har skakat oss i grunden.

I en kommentar till Svenska Dagbladet skriver Per Wästberg: 

"Torsdagskvällen var en sorgens afton. Mot beslutet i Akademien reserverade sig Sara Stridsberg, Jesper Svenbro och jag. Vi har fullt förtroende för Sara Danius. Vi ser i henne ett ljus för en öppnare framtid".

"Måhända var beslutet en nödvändig kompromiss för att få arbetsro och komma i gång med vår omfattande verksamhet. Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!"

"Akademien och Nobelpriset är viktigare än enskilda ledamöters väl och ve. Därför hoppas jag att de avhoppade återvänder och att inga fler utträden sker – nu när Katarina Frostenson sent omsider lovat att på obestämd tid inte delta i arbetet."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.