Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Samtalen nära krasch - Damberg löste krisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa Mattisson Exp

De känsliga förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna var nära att krascha i samband med Stefan Löfvens jultal, kan Expressen nu avslöja.

Statsministern anklagade då oppositionen för att inte vilja förhandla - samtidigt som förhandlingarna pågick i riksdagshuset 200 meter bort.

Flera källor uppger för Expressen att närings- och innovationsminister Mikael Damberg var den som räddade Decemberöverenskommelsen som presenterades i dag.

– Mikael med flera har gjort väldigt bra insatser, säger Stefan Löfven.

Enligt Expressens uppgiftslämnare inleddes förhandlingarna mellan regeringspartierna och allianspartierna måndagen den 15 december.

Socialdemokraterna var då måna om att nå en uppgörelse med syftet att dra tillbaka beskedet om ett extraval den 22 mars.

Enligt uppgifter till Expressen kontaktade finansminister Magdalena Andersson Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och bad om ett enskilt möte på finansdepartementet.

Höll på att krascha

Hägglund informerade omedelbart de andra alliansledarna Anna Kinberg Batra, Jan Björklund och Annie Lööf, och det bestämdes att han skulle gå på mötet som ägde rum dagen därpå, den 16 december.

Samtidigt tog Socialdemokraterna en diskret kontakt med Moderaterna.

Inledningsvis var det Magdalena Andersson och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, som höll i samtalen. Men för en vecka sedan, i samband med statsministerns jultal i Gamla stan i Stockholm, höll allt på att krascha.

Stefan Löfven upprepade då anklagelserna mot allianspartierna om att de inte var beredda att förhandla för att lösa regeringskrisen.

Kallades in

Samtidigt pågick förhandlingarna två hundra meter från Nobelmuseet där Stefan Löfven stod på trappan.

- Där och då höll allt på att gå i stöpet. Stefan Löfven var väldigt nära att krascha förhandlingarna, säger en allianskälla på lördagseftermiddagen.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg kallades blixtsnabbt in för att lösa krisen och få till en uppgörelse.

- Utan Mikael Damberg hade det inte blivit någon uppgörelse, säger på lördagseftermiddagen flera källor inom alliansen till Expressen.

Klockan 19 i går kväll träffades Stefan Löfven, Gustav Fridolin, Åsa Romson, Anna Kinberg Batra, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund på Socialdemokraternas kansli i riksdagen.

Då återstod bara förhandlingar om vem som skulle säga vad på dagens presskonferens.

"Räkna med visst hemlighållande"

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är det nästan samma personer som varit med och förhandlat från början till slut. Dock inte Magdalena Andersson.

- Inte till slut. Hon är bortrest just de här dagarna, men hon var med i början. Det är klart att hon aktivt var med i våra samtal, i vår strategi.

Vem tog över? 

- Det är flera som tagit över. Gruppledarna och en del andra har varit jätteviktiga.

På lördagen bekräftar Stefan Löfven att Damberg spelade en stor roll i förhandlingarna.

- Mikael med flera har gjort väldigt bra insatser. Det är Mikael, Tomas Eneroth, Magdalena Andersson. Det är flera som gjort insatser, lite till och från beroende på möjlighet att delta. Det kommer uppgifter från något håll men man ska inte gå på allt spinn.

Löfven sa också varför samtalen skedde i hemlighet.

- Det är självklart så att man går inte ut och berättar i ett sådant här läge att det pågår samtal och det här ser vi fram mot. Utan man får räkna med ett visst hemlighållande.

REGERINGSKRISEN - DAG FÖR DAG

14 september: Riksdagsval

15 september: Klockan 00.22 står det klart att Stefan Löfven är segraren i valet. På eftermiddagen samma dag kommer beskedet att S och MP ensamma kommer bilda regeringen - och att Vänsterpartiet utesluts.

16 september: Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt lämnar in sin begäran om avsked till talmannen.

17 september: SD-ledaren Jimmie Åkesson meddelar på en presskonferens att SD överväger att fälla regeringens budget genom att rösta på alliansens förslag.

18 september: Stefan Löfven får uppdraget att bilda regering av talmannen.

2 oktober: Stefan Löfven får riksdagens förtroende att bilda regering.

3 oktober: Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen i riksdagen och presenterar sin nya regering.

23 oktober: Stefan Löfven presenterar regeringen budgetförslag. Samtidigt upprepar SD sina hot om att fälla regeringens budget och säger att de tror att ett nyval skulle gynna dem.

10 november: Alliansen och SD presenterar sina respektive skuggbudgetar.

21 november: Stefan Löfven uppger under ett besök i USA att han hoppas nå en kompromiss med C och FP för att undkomma SD:s hot.

2 december: SD meddelar att de tänker stöda alliansens budget - och att de därmed fäller regeringens alternativ. Stefan Löfven kallar till sig de fyra alliansledarna för ett krismöte, men de kommer inte överens om någon uppgörelse.

3 december: Regeringens budget fälls i riksdagen. Stefan Löfven meddelar att han så snart som möjligt tänker utlysa extra val 22 mars.

20 december: Stefan Löfven håller jultal i Gamla stan i Stockholm - och på efterföljande presskonferens upprepar han att det inte pågår några förhandlingar eftersom han inte har några att förhandla med.

27 december: På en gemensam presskonferens meddelar regeringen och alliansen att de nått en decemberuppgörelse och att det inte kommer bli något extra val i mars.

Överenskommelsen

Överenskommelsen innebär följande:

Den statsministerkandidat som representerar den största partikonstellationen släpps fram vid omröstning om talmannens förslag. Det sker genom att övriga partier som står bakom överenskommelsen lägger ned sina röster.

En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Om det finns en risk för att förslaget skulle falla avstår övriga partier som står bakom överenskommelsen från att delta i omröstningen.

Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal; försvar och säkerhet, pensioner och energi.

Överenskommelsen tillämpas första gången när regeringen lägger fram vårpropositionen i april 2015. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.