Enligt Expressens uppgiftslämnare inleddes förhandlingarna mellan regeringspartierna och allianspartierna måndagen den 15 december.
Socialdemokraterna var då måna om att nå en uppgörelse med syftet att dra tillbaka beskedet om ett extraval den 22 mars.
Enligt uppgifter till Expressen kontaktade finansminister Magdalena Andersson Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och bad om ett enskilt möte på finansdepartementet.
Höll på att krascha
Hägglund informerade omedelbart de andra alliansledarna Anna Kinberg Batra, Jan Björklund och Annie Lööf, och det bestämdes att han skulle gå på mötet som ägde rum dagen därpå, den 16 december.
Samtidigt tog Socialdemokraterna en diskret kontakt med Moderaterna.
Inledningsvis var det Magdalena Andersson och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, som höll i samtalen. Men för en vecka sedan, i samband med statsministerns jultal i Gamla stan i Stockholm, höll allt på att krascha.
Stefan Löfven upprepade då anklagelserna mot allianspartierna om att de inte var beredda att förhandla för att lösa regeringskrisen.
Kallades in
Samtidigt pågick förhandlingarna två hundra meter från Nobelmuseet där Stefan Löfven stod på trappan.
- Där och då höll allt på att gå i stöpet. Stefan Löfven var väldigt nära att krascha förhandlingarna, säger en allianskälla på lördagseftermiddagen.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg kallades blixtsnabbt in för att lösa krisen och få till en uppgörelse.
- Utan Mikael Damberg hade det inte blivit någon uppgörelse, säger på lördagseftermiddagen flera källor inom alliansen till Expressen.
Klockan 19 i går kväll träffades Stefan Löfven, Gustav Fridolin, Åsa Romson, Anna Kinberg Batra, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund på Socialdemokraternas kansli i riksdagen.
Då återstod bara förhandlingar om vem som skulle säga vad på dagens presskonferens.
"Räkna med visst hemlighållande"
Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är det nästan samma personer som varit med och förhandlat från början till slut. Dock inte Magdalena Andersson.
- Inte till slut. Hon är bortrest just de här dagarna, men hon var med i början. Det är klart att hon aktivt var med i våra samtal, i vår strategi.
Vem tog över?
- Det är flera som tagit över. Gruppledarna och en del andra har varit jätteviktiga.
På lördagen bekräftar Stefan Löfven att Damberg spelade en stor roll i förhandlingarna.
- Mikael med flera har gjort väldigt bra insatser. Det är Mikael, Tomas Eneroth, Magdalena Andersson. Det är flera som gjort insatser, lite till och från beroende på möjlighet att delta. Det kommer uppgifter från något håll men man ska inte gå på allt spinn.
Löfven sa också varför samtalen skedde i hemlighet.
- Det är självklart så att man går inte ut och berättar i ett sådant här läge att det pågår samtal och det här ser vi fram mot. Utan man får räkna med ett visst hemlighållande.