Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samtalen i Situation Room efter attacken

Konflikten mellan USA och Iran: Det här har hänt
President Donald Trump och flera av de högst uppsatta i administrationen samlades i Situation Room i källaren av Vita huset efter Irans attack mot två militärbaser i Irak. Foto: SHEALAH CRAIGHEAD / AP
En av raketerna som avfyrades mot de amerikanska militära baserna i Ain al-Asad i Irak.Foto: IRIB HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Donald Trump lovade att slå tillbaka med full kraft om amerikaner dödades i Irans motattack. 

Efter att 22 missiler skickats i väg från Iran samlades presidentens närmaste krets i Vita husets Situation Room. 

Först tidigt morgonen därpå beslutade presidenten om hur han skulle gå vidare, enligt CNN. 

Natten mellan tisdagen och onsdagen svensk tid kom Iran med sitt svar efter att den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani dödats i ett USA-anfall mot Bagdads internationella flygplats i Irak. 22 raketer avfyrades mot de amerikanska militära baserna i Ain al-Asad och Erbil i Irak. 

Irans utrikesminister Javad Zarif uppgav att attacken var ”självförsvar av proportionerliga mått”. 

Detta har hänt

31 december: Demonstranter försöker storma USA:s ambassad i Bagdad i protest mot de amerikanska flyganfallen. Irakiska säkerhetsstyrkor hindrar inte demonstranterna från att ta sig in i högsäkerhetsområdet Gröna zonen, där ambassaden ligger.

3 januari: Iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödas i en drönarattack på väg från flygplatsen i Bagdad. Attacken sker på order av USA:s president Donald Trump. Irans president Hassan Rohani utlovar hämnd.

5 januari: Trump hotar att slå ut 52 viktiga iranska mål, om Iran gör verklighet av sina hot om vedergällning. Iraks parlament antar en resolution med kravet att USA:s militär ska kastas ut ur landet. Iran meddelar att landet inte längre begränsar sin anrikning av uran.

6 januari: Soleimanis kvarlevor förs genom Teheran i en begravningsprocession. Demokraterna i representanthuset i USA:s kongress lägger fram ett förslag om att begränsa Trumps befogenheter att vidta nya militära åtgärder mot Iran.

7 januari: Irans parlament röstar igenom en resolution som klassar alla USA-soldater som terrorister.

8 januari: Iran attackerar amerikanska militärbaser i Irak. USA uppger att ingen skadats eller dödats i attacken.

USA:s president Donald Trump kommenterade först inte attacken på annat sätt än att skriva på Twitter:

”Allt är väl. Missiler avfyrade från Iran mot två militära baser i Irak. Utredning av förluster och skador äger rum nu. Så här långt ser det bra ut! Vi har den mest kraftfulla och välutrustade militären i världen, utan tvekan! Jag kommer att göra ett uttalande i morgon bitti”. 

Den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i ett USA-anfall mot Bagdads internationella flygplats i Irak.Foto: AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK

Trump var redo att slå tillbaka

Strax efter midnatt svensk tid anlände flera i den närmaste kretsen kring Donald Trump till Vita huset. Utrikesminister Mike Pompeo satt först kvar i sin bil utanför och läste samtidigt på två mobiltelefoner, enligt CNN. När Pentagons försvarschef Mark Milley och försvarsminister Mark Esper anlände från Pentagon anslöt de tre tillsammans till den grupp som redan samlats i Situation Room i Vita husets källare. 

Där fanns förutom Donald Trump bland andra vicepresidenten Mike Pence, Trumps stabschef Mick Mulvaney, och pressekreteraren Stephanie Grisham och den nationelle säkerhetsrådgivaren Robert O’Brien. 

Enligt CNN var den första åtgärden att slå fast om någon amerikan hade dött till följd av attacken. En senator i kongressen som talade med president Trump uppger för tv-kanalen att Trump verkade redo att slå tillbaka mot Iran om det så bara hade varit ett amerikanskt dödsoffer. 

Senare under natten bekräftades dock att inga personer hade dödats eller skadats. 

Enligt källor till CNN gjorde beskedet att en känsla av återhållsamhet infann sig i rummet även om det samtidigt övervägdes att slå tillbaka mot Iran redan samma natt. 

En satellitbild visar skadade och förstörda byggnader vid amerikanska militärbasen i Ain al-Asad.Foto: PLANET LABS INC./MIIS HANDOUT / EPA

Trump ville tala till nationen

I stället fattades beslut om att avvakta till dess att mer information kommit om Irans avsikter och följderna av attackerna på marken. 

Några timmar senare hade Donald Trump gjort klart att han ville tala till nationen och började diktera vad han ville att budskapet skulle vara, enligt en uppgiftslämnare. Samtidigt som Trump fortsatte mötet med sina närmaste rådgivare i Situation Room förbereddes hans tal i Ovala rummet. 

Tidigt på morgonen lokal tid i Washington träffade president Trump sina medarbetare igen för att få en sista uppdatering av attackens konsekvenser. 

Då fattade han sitt slutliga beslut om vad USA:s svar på Irans attack skulle bli. Inför mötet hade presidentens säkerhetsrådgivare tagit fram flera olika alternativ.

Efter att Donald Trump själv gjort ändringar i det manus hans medarbetare tagit fram inleddes talet strax efter klockan 11 på förmiddagen lokal tid. 

– Samtidigt som vi fortsättar att utvärdera svarsmöjligheter på Irans aggressioner kommer USA omedelbart sätta in fler ekonomiska sanktioner mot den iranska regimen. Dessa kraftfulla sanktioner kommer att kvarstå till dess att Iran ändrar sitt beteende, förklarade Donald Trump inför tv-kamerorna. 

Iraks premiärminister i samtal med Pompeo

Adel Abdul Mahdi, Iraks premiärminister, har bett Michael Pompeo att skicka representanter till Irak som ska arbeta fram ett sätt för att kunna dra tillbaka de amerikanska trupperna i USA, meddelar premiärministern via ett uttalande skriver Bloomberg.

I uttalandet citeras ett telefonsamtal mellan Adel Abdul Mahdi och Michael Pompeo där det framgår att premiärministern står fast vid kravet att de amerikanska trupperna ska lämna landet till följd av mordet på Qassem Soleimani.

Efter Soleimanis död röstade Iraks parlament för att de amerikanska trupperna ska lämna landet. Något som president Donald Trump inte uppskattade.

Trump hotade då bland annat med att införa ”väldigt stora” sanktioner mot Irak. 

TV: Kassem Hamadé: Iran nekar till nedskjutning

Planet som kraschade i Teheran kan ha skjutits ned av en iransk robot – av misstag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.