Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Ukrainas tio förslag till Putin

Säkerhetsexperten om Putins drag: ”Kanske börjar backa ut försiktigt”.
Vice stabschef Kyrylo Tymoshenko och presidentrådgivaren Mykhailo Podoliak från den ukrainska delegatationen strax innan förhandlingarna i Turkiet inleddes.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov deltog under mötet i Turkiet.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Erdogan riktar sig till de ryska och ukrainska delegationerna strax innan fredsförhandlingarna inleddes.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
Volodymyr Zelenskyj.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: ALEXANDER VILF / AP TT NYHETSBYRÅN

Fredsförhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland tycks ha tagit ett kliv framåt.

Ryssland kommer nu att ”drastiskt minska” sin militära aktivitet runt Kiev, uppger landets vice försvarsminister. 

Ukrainas ”fredslista”, som nyhetssajten Meduza tagit del av, har tio punkter och innefattar bland annat ett möte mellan Putin och Zelenskyj – något dagens förhandling gett hopp om.

Ryska och ukrainska delegationer har under tisdagen suttit i ett fyra timmar långt möte i Istanbul, Turkiet. Enligt Reuters har det gjorts ”tillräckliga” framsteg för att ett möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska kunna äga rum framöver.

I utbyte mot säkerhetsgarantier föreslår Ukraina att landet ska anta neutral status, vilket skulle innebära att landet inte låter Nato eller andra länder placera militärbaser i landet, rapporterar Reuters.

En förutsättning för förslagen är totalt eld upphör i landet.

Lista på tio punkter

Enligt nyhetssajten Meduza har Ukraina en lista på tio punkter om framtida fred (se faktaruta). En av punkterna är att Ukraina vid en eventuell attack mot landet får hjälp av de länder som lämnar säkerhetsgarantier om Ukraina förklarar sig neutralt. En annan punkt säger att en folkomröstning angående förslagen bör ske. Ytterligare en punkt säger att Ukraina och Ryssland ska fortsätta diskutera frågorna kring Donbass och Krimhalvön och dess status i 15 år framöver.

Samtidigt kom också beskedet att Ryssland ”minskar den militära aktiviteten” i områdena runt Kiev och Tjernihiv.

– Rysslands försvarsdepartement har för att skapa ömsesidigt förtroende och fortsatt möjlighet att föra förhandlingar med syftet att kunna skriva avtal tagit beslutet att drastiskt minska den militära aktiviteten i Kiev och Tjernihiv, säger Rysslands vice försvarsminister i rysk tv och fortsätter:

– Vi utgår från att Kiev tar motsvarande beslut. Då kan förutsättningar skapas för vidare arbete.

Ukrainas fredslista – 10 punkter

1. Ukraina förklarar sig neutrala och lovar att inte gå med i militärallianser som Nato i utbyte mot säkerhetsgarantier från andra länder.

2. Säkerhetsgarantierna skulle inte gälla för Donbass och Krimhalvön och gränserna för de områdena måste bestämmas tillsammans av parterna.

3. Ukraina lovar att inte ha utländska militärtrupper eller baser på sitt territorium. Inte heller militärövningar, utan samtycke från länderna som ska garantera säkerheten. Dessa länder ska främja ett framtida EU-medlemskap för Ukraina.

4. Ukraina ska vid en väpnad attack mot landet få hjälp av länderna som lämnat säkerhetsgarantier.

5. En väpnad attack rapporteras direkt till FN:s säkerhetsråd, som vidtar åtgärder för fred.

6. Implementera skydd mot ”eventuella provokationer”, så att säkerhetsgarantierna uppfylls.

7. En folkomröstning måste ske angående ovan nämnda punkter och eventuella ändringar i Ukrainas konstitution måste göras.

8. Frågorna kring Donbass och Krim ska tas upp i bilaterala förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland under en 15-årsperiod.

9. Parterna ska fortsätta sin dialog (tillsammans med de andra länderna) om säkerhetsgarantier för Ukraina, villkor för vapenvila, tillbakadragandet av (ryska) trupper och säkerställa att så kallade humanitära korridorer fungerar.

10. Parterna bör sträva efter ett möte mellan Ukrainas och Rysslands president.


Källa: Meduza

Två amerikanska underrättelsekällor berättar för CNN att de redan ser hur Ryssland flyttar trupper från Ukrainas huvudstad Kiev, som utlovades efter dagens förhandlingsrunda i Istanbul. 

USA kan observera hur Ryssland flyttar trupper, med bland annat taktiska bataljoner, från huvudstadsområdet, enligt källorna. 

Trupperna tros vara på väg till södra och östra Ukraina där Ryssland ska fokusera på att inta Donbass-regionen.  

Källorna ser det som ”ett betydande strategiskifte” från Rysslands sida, rapporterar CNN.

Senare under kvällen kom motstridiga uppgifter om att Pentagon det inte stämmer. Enligt Pentagon har Ryssland fortsatt stora förband i området som enligt Pentagon endast ”omgrupperas”, rapporterar AFP.

”Gott tecken om ledarna möts”

Tarja Cronberg, freds- och konfliktforskare vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, är försiktigt positiv till dagens utveckling under fredssamtalen i Turkiet.

– Det här är ett utryck för att framsteg är på väg. Om ledarna ska mötas är det ett gott tecken, säger Tarja Cronberg i Expressen TV och fortsätter:

– Men en sak som fortfarande är öppen om Ukraina nu går med på neutralitet, är vem som ska skapa säkerhet för Ukraina i den situationen. Vilka länder kan gå in i såna avtal? Turkiet är en möjlighet, men det finns även andra länder som man har goda relationer med. Problemet är att Ukraina har dåliga erfarenheter av sådana säkerhetsgarantier. 

De senaste veckorna har det näst intill dagligen hållits videomöten mellan parterna. Dagens möte i Istanbul, det fjärde i ordningen och den första fysiska träffen på två veckor, tog vid där dessa slutat i Dolmabahçepalatset i Istanbul, skriver TT.

Ukrainas chefsförhandlare Mychajlo Podoljak uttryckte ett visst hopp inför tisdagens förhandlingar. 

– Vi märker hur de förändrar sitt beteende. Varför? Det är en sak att gå in i förhandlingar och tro att du ska ta över Kiev i morgon, en annan när du krigat i en månad och inte är i närheten. Det pågår någon slags tankeprocess där nu, sa Podoljak under fredagen.

Ländernas krav

Ukraina har gjort sina krav tydliga: fred, så fort som möjligt. Men inte på bekostnad av ukrainska landområden eller suveränitet.

– Vi handlar inte med människor, mark eller suveränitet, sade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba inför mötet enligt BBC.

President Volodymyr Zelenskyj har tidigare sagt att han är öppen för att diskutera neutral status för landet.

Enligt källor till tidningen Financial Times hade de ryska kraven förändrats sedan det förra mötet. Enligt dessa kräver inte Ryssland länge att Ukraina ska ”avnazifieras”. Man är också beredd att låta Ukraina gå med i EU – så länge militära allianser utesluts, skriver TT. 


Fredsforskaren: ”Uttryck för att framsteg är på väg”

Putins fantasi: Svälja Ukraina ”som en boaorm”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.