Sämsta siffran någonsin för Lööf

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TUFFA TIDER. Förtroendet för C-ledaren Annie Lööf har minskat ytterligare, visar Expressen/Demoskops mätning.
Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Krisen i Centerpartiet har fått väljarna att tappa förtroende för Annie Lööf.

I en ny förtroendemätning från Expressen/Demoskop får C-ledaren sin sämsta siffra någonsin. Det är fler väljare som har förtroende för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

- Förtroendet för Annie Lööf är nu extremt lågt, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Kritiken mot förslaget på nytt idéprogram har inte gått väljarna obemärkt förbi.

Krisen i Centerpartiet har nu smittat av sig och blivit en förtroendekris för Annie Lööf - även utanför partiet.

I en ny förtroendemätning från Demoskop får C-ledaren det lägsta resultatet någonsin i företagets mätningar.

I går genomfördes 889 intervjuer inom ramen för Demoskops webbpanel, där väljarna fick frågan vilket förtroende de har för varje partiledare.

På en skala från 1 (mycket litet förtroende) till 5 (mycket stort förtroende) får Annie Lööf ett snitt på 2,01. Det kan jäm­föras med förra mätningen i augusti där hon fick 2,17.

"Försprånget en illusion"

Det är bara SD-ledaren Jimmie Åkesson som får ett lägre resultat med sina 1,81. Men det beror inte på att fler väljare uttalar förtroende för Lööf än för Åkesson.

Tvärtom är det dubbelt så många, 14 procent mot 7 procent, som uttalar mycket eller ganska stort förtroende för Jimmie Åkesson jämfört med Lööf.

Den enda orsaken till att C-ledaren har ett högre snitt än Jimmie Åkesson är att fler uttalar ett lågt förtroende för SD-ledaren.

- Hennes försprång före Åkesson är en illusion. Skillnaden är att det fler som uttrycker ett tydligt ogillande för Åkesson, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

"Uppdämd frustration"

Om man bryter ned siffrorna i olika väljargrupper finns det fler intressanta saker att notera. Bland annat är inte Annie Lööf mer populär bland alliansväljarna än två av sina politiska motståndare i vänsterblocket.

- Hon noterar samma förtroendenivå bland alliansväljare som oppositionspolitikerna Löfven och Fridolin, säger Lindholm.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid universitetet i Göteborg, tror att det föreslagna idéprogrammet har släppt loss kritik som funnits i partiet ett tag.

- Det finns en uppdämd frustration i partiet över de låga opinionssiffrorna. När man då öppnar dörren för att kommentera ett förslag till nytt idéprogram, så är det plötsligt legitimt att komma med kritik, säger han.

Kritiken smittar av sig på Annie Lööf, både den kritik som kommer inifrån partiet och den hon får från väljarna i förtroendemätningen, enligt Hinnfors.

- Den här starka liberalismen som finns i idéprogrammet var vad hon gick till val på när hon blev partiledare. Annie är med andra ord identifierad med det här partiprogrammet, så då färgar kritiken av sig på henne, säger Jonas Hinnfors.

- Och väljarna uppfattar inte exakt vad det handlar om, utan man ser det helt enkelt som krångel i Centerpartiet. Då får partiledaren klä skott för det och Annie Lööf får låga siffror i en sådan här mätning, säger han också.

Högst siffra för Reinfeldt

Högst resultat i förtroendemätningen får Fredrik Reinfeldt med 3,29, följd av Stefan Löfven på 3,12.

Expressen har sökt Annie Lööf för en kommentar, men hon är utomlands och kan inte kommentera mätningen. Inte heller gruppledaren och förste vice ordföranden Anders W Jonsson har gått att nå för en kommentar.

- Jag får inte tag på honom, säger Anna-Karin Nyman, presschef hos Annie Lööf.

Så här gick undersökningen till

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för... (partiledarna)”

Undersökningsperiod: 8 januari 2013.

Metod: Intervjuer med röstberättigade inom ramen för Demoskops webbpanel. Resultatet har vägts med avseende på kön, ålder och partisympatier.

Antal tillfrågade: 889.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Ingen av förändringarna är statistiskt signifikanta.


Hur stort förtroende har du för Annie Lööf?

Antalet tillfrågade: 889.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.