TUFFA TIDER. Förtroendet för C-ledaren Annie Lööf har minskat ytterligare, visar Expressen/Demoskops mätning. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
TUFFA TIDER. Förtroendet för C-ledaren Annie Lööf har minskat ytterligare, visar Expressen/Demoskops mätning.  Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Sämsta siffran någonsin för Lööf

Publicerad

Krisen i Centerpartiet har fått väljarna att tappa förtroende för Annie Lööf.

I en ny förtroendemätning från Expressen/Demoskop får C-ledaren sin sämsta siffra någonsin. Det är fler väljare som har förtroende för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

- Förtroendet för Annie Lööf är nu extremt lågt, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Kritiken mot förslaget på nytt idéprogram har inte gått väljarna obemärkt förbi.

Krisen i Centerpartiet har nu smittat av sig och blivit en förtroendekris för Annie Lööf - även utanför partiet.

I en ny förtroendemätning från Demoskop får C-ledaren det lägsta resultatet någonsin i företagets mätningar.

I går genomfördes 889 intervjuer inom ramen för Demoskops webbpanel, där väljarna fick frågan vilket förtroende de har för varje partiledare.

På en skala från 1 (mycket litet förtroende) till 5 (mycket stort förtroende) får Annie Lööf ett snitt på 2,01. Det kan jäm­föras med förra mätningen i augusti där hon fick 2,17.

"Försprånget en illusion"

Det är bara SD-ledaren Jimmie Åkesson som får ett lägre resultat med sina 1,81. Men det beror inte på att fler väljare uttalar förtroende för Lööf än för Åkesson.

Tvärtom är det dubbelt så många, 14 procent mot 7 procent, som uttalar mycket eller ganska stort förtroende för Jimmie Åkesson jämfört med Lööf.

Den enda orsaken till att C-ledaren har ett högre snitt än Jimmie Åkesson är att fler uttalar ett lågt förtroende för SD-ledaren.

- Hennes försprång före Åkesson är en illusion. Skillnaden är att det fler som uttrycker ett tydligt ogillande för Åkesson, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

"Uppdämd frustration"

Om man bryter ned siffrorna i olika väljargrupper finns det fler intressanta saker att notera. Bland annat är inte Annie Lööf mer populär bland alliansväljarna än två av sina politiska motståndare i vänsterblocket.

- Hon noterar samma förtroendenivå bland alliansväljare som oppositionspolitikerna Löfven och Fridolin, säger Lindholm.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid universitetet i Göteborg, tror att det föreslagna idéprogrammet har släppt loss kritik som funnits i partiet ett tag.

- Det finns en uppdämd frustration i partiet över de låga opinionssiffrorna. När man då öppnar dörren för att kommentera ett förslag till nytt idéprogram, så är det plötsligt legitimt att komma med kritik, säger han.

Kritiken smittar av sig på Annie Lööf, både den kritik som kommer inifrån partiet och den hon får från väljarna i förtroendemätningen, enligt Hinnfors.

- Den här starka liberalismen som finns i idéprogrammet var vad hon gick till val på när hon blev partiledare. Annie är med andra ord identifierad med det här partiprogrammet, så då färgar kritiken av sig på henne, säger Jonas Hinnfors.

- Och väljarna uppfattar inte exakt vad det handlar om, utan man ser det helt enkelt som krångel i Centerpartiet. Då får partiledaren klä skott för det och Annie Lööf får låga siffror i en sådan här mätning, säger han också.

Högst siffra för Reinfeldt

Högst resultat i förtroendemätningen får Fredrik Reinfeldt med 3,29, följd av Stefan Löfven på 3,12.

Expressen har sökt Annie Lööf för en kommentar, men hon är utomlands och kan inte kommentera mätningen. Inte heller gruppledaren och förste vice ordföranden Anders W Jonsson har gått att nå för en kommentar.

- Jag får inte tag på honom, säger Anna-Karin Nyman, presschef hos Annie Lööf.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag