Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sämsta resultatet för alliansen sedan 1998

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VÄNDER HAN TRENDEN? De nya siffrorna i väljarbarometern från Expressen/Demoskop är ingen munter läsning för Fredrik Reinfeldt.
Foto: Theo Elias Lundgren

Hur ska du hinna ta ikapp det här, Fredrik Reinfeldt?

I väljarbarometern för mars från Expressen/Demoskop får alliansen 34,6 procent - det sämsta resultatet sedan mätningarna startade 1998.

Med ett halvår till valet skiljer det nu nästan 20 procentenheter mellan blocken.

- Alliansen står inför en synnerligen tuff uppgift i den kommande valrörelsen, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Marsbarometern från Expressen/Demoskop är rakt igenom dyster läsning för Fredrik Reinfeldt. Moderaterna tappar 2,3 procentenheter ned till 22,6 procent.

Men det är bara ett av flera bekymmer för statsministern. Alliansen får totalt 34,6 procent. Det är den lägsta siffran för de fyra borgerliga partierna sedan Demoskop startade sina mätningar 1998. De rödgröna däremot får egen majoritet med 53,7 procent.

Med ett halvår kvar till valet ligger gapet mellan blocken nu på 19,1 procentenheter.

- Jag ser den siffran som ett tydligt kvitto på att väljarna är trött på en regering som inte gör Sverige till ett bättre land att leva i. Vi ser hur välfärden krackelerar och en hög arbetslöshet biter sig fast, men regeringen gör väldigt lite, om ens något, för att ta tag i problemen, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.

Tappar i flera väljargrupper

Alliansen tappar nu i flera viktiga väljargrupper.

- Ett fäste där allianspartierna tidigare har haft ett relativt starkt stöd är storstadsområden, något som nu ser ut att vara vikande. Alliansens nedgång kan även hänföras till jämförelsevis låga siffror bland kvinnor och förvärvsarbetande, säger Peter Santesson på Demoskop.

När borgerliga politiker pratar om opinionsläget brukar de hänvisa till att det såg mörkt ut även inför valet 2010. Det argumentet blir allt svårare att använda. Vid samma tidpunkt förra mandatperioden hade inhämtningen sedan länge påbörjats. I Demoskopmätningen för mars 2010 låg gapet mellan blocken på 5,6 procentenheter.

- Det är helt uppenbart att det ser sämre ut nu än för fyra år sedan. Till alliansens nackdel kan man också säga att de då var inne i sin första regeringsperiod. Nu är de inne i sin andra. Det är tufft att behålla regeringsmakten ett längre tag, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Färre osäkra

En annan faktor som alliansens strateger brukar peka på är den stora andelen osäkra väljare. I marsmätningen från Demoskop har den siffran sjunkit från 21,5 till 14,3 procent.

Med tanke på det stora gapet mellan blocken är de osäkra väljarna med andra ord inte mycket att hoppas på.

- Även om en sådan osäkerhetsfaktor helt skulle utfalla till alliansens fördel är det oklart om den faktorn i sig räcker för att överbrygga avståndet mellan blocken, säger Peter Santesson.

"Vänt tidigare"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är missnöjd med siffrorna.

- Vi är inte nöjda med opinionsläget. Såväl Moderaternas som alliansens stöd är för lågt. Alliansen har genom att ge gemensamma besked i viktiga frågor om ekonomi och jobb tidigare vänt underläge till valseger. Precis det behöver vi göra igen, säger han till Expressen.

"Fått ett slags genombrott"

Förutom gapet mellan blocken plågas alliansen av siffrorna för småpartierna. I februarimätningen låg både KD och C ovanför riksdagsspärren, men nu halkar bägge ned under, med 3,3 respektive 3,6 procent. Folkpartiet ligger nästan still och får 5,1 procent.

I oppositionen är det betydligt ljusare tider.

Socialdemokraterna tappar visserligen från 34,5 till 32,7 procent, men både MP, V och SD ökar.

Miljöpartiet ökar mest av samtliga, med 2,9 procentenheter, och hamnar på 12,5 procent. Den förändringen är statistiskt säkerställd.

Vänsterpartiet ökar med 1,1 procentenhet och ligger nu på 8,4 procent.

- Vi vet sedan tidigare att folk håller med oss om att skattepengar ska gå till välfärd, inte vinster, men det som har hänt nu är att förtroendet för Jonas Sjöstedt också har vuxit. Han har fått ett slags genombrott den sista tiden, säger Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna går framåt med 1,2 procentenheter och får 10 procent i marsmätningen från Demoskop.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?"

Mätperiod: 25 februari-5 mars 2014.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta telefonnummer med mobila. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 251.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: MP:s uppgång är statistiskt säkerställd.

Partierna

SOCIALDEMOKRATERNA

"Opinionsmätningarna kommer att gå lite upp och ned fram till valdagen, men vår målsättning är att få 35 procent. Det får vi genom att presentera våra förslag och berätta om vår politik."

Carin Jämtin, partisekreterare

VÄNSTERPARTIET

"Vi vet sedan tidigare att folk håller med oss om att skattepengar ska gå till välfärd, inte vinster, men det som har hänt nu är att förtroendet för Jonas Sjöstedt också har vuxit."

Aron Etzler, partisekreterare

MILJÖPARTIET

"Det här sätter fingret på en känsla i Miljöpartiet, att vi är redo att ta nästa steg, att ta rollen som Sveriges tredje största parti och att ta rollen som ett parti i regeringen."

Anders Wallner, partisekreterare

MODERATERNA

"Vi är inte nöjda med opinionsläget. Såväl Moderaternas som alliansens stöd är för lågt. Alliansen har genom att ge gemensamma besked i viktiga frågor om ekonomi och jobb tidigare vänt underläge till valseger."

Kent Persson, partisekreterare

FOLKPARTIET

"Vi i Folkpartiet fortsätter att jobba hårt för att förbättra skolan med fokus på kunskap. Framtiden börjar i klassrummet."

Nina Larsson, partisekreterare

CENTERPARTIET

"Vi tar opinionen på allvar. Det tuffa läget gör oss ännu mer taggade. Sverige behöver fler småföretag som skapar jobb och mer förnybar energi. Nyckeln till det är ett starkare Centerparti."

Michael Arthursson, partisekreterare

KRISTDEMOKRATERNA

"Det är fortfarande tid kvar till valet och vi kommer att fokusera på att föra ut vår politik och påminna väljarna om alla vallöften vi uppfyllt, framför allt förbättringar för barn och äldre."

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare

SVERIGEDEMOKRATERNA

"Även om vi ökar understryker detta opinionsläge att de rödgröna får mycket gratis på grund av en svag regering. Vi måste bli bättre på att tydliggöra bristerna även i deras politik."

Björn Söder, partisekreterare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.