Marsbarometern från Expressen/Demoskop är rakt igenom dyster läsning för Fredrik Reinfeldt. Moderaterna tappar 2,3 procentenheter ned till 22,6 procent.
Men det är bara ett av flera bekymmer för statsministern. Alliansen får totalt 34,6 procent. Det är den lägsta siffran för de fyra borgerliga partierna sedan Demoskop startade sina mätningar 1998. De rödgröna däremot får egen majoritet med 53,7 procent.
Med ett halvår kvar till valet ligger gapet mellan blocken nu på 19,1 procentenheter.
- Jag ser den siffran som ett tydligt kvitto på att väljarna är trött på en regering som inte gör Sverige till ett bättre land att leva i. Vi ser hur välfärden krackelerar och en hög arbetslöshet biter sig fast, men regeringen gör väldigt lite, om ens något, för att ta tag i problemen, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.
Tappar i flera väljargrupper
Alliansen tappar nu i flera viktiga väljargrupper.
- Ett fäste där allianspartierna tidigare har haft ett relativt starkt stöd är storstadsområden, något som nu ser ut att vara vikande. Alliansens nedgång kan även hänföras till jämförelsevis låga siffror bland kvinnor och förvärvsarbetande, säger Peter Santesson på Demoskop.
När borgerliga politiker pratar om opinionsläget brukar de hänvisa till att det såg mörkt ut även inför valet 2010. Det argumentet blir allt svårare att använda. Vid samma tidpunkt förra mandatperioden hade inhämtningen sedan länge påbörjats. I Demoskopmätningen för mars 2010 låg gapet mellan blocken på 5,6 procentenheter.
- Det är helt uppenbart att det ser sämre ut nu än för fyra år sedan. Till alliansens nackdel kan man också säga att de då var inne i sin första regeringsperiod. Nu är de inne i sin andra. Det är tufft att behålla regeringsmakten ett längre tag, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.
Färre osäkra
En annan faktor som alliansens strateger brukar peka på är den stora andelen osäkra väljare. I marsmätningen från Demoskop har den siffran sjunkit från 21,5 till 14,3 procent.
Med tanke på det stora gapet mellan blocken är de osäkra väljarna med andra ord inte mycket att hoppas på.
- Även om en sådan osäkerhetsfaktor helt skulle utfalla till alliansens fördel är det oklart om den faktorn i sig räcker för att överbrygga avståndet mellan blocken, säger Peter Santesson.
"Vänt tidigare"
Moderaternas partisekreterare Kent Persson är missnöjd med siffrorna.
- Vi är inte nöjda med opinionsläget. Såväl Moderaternas som alliansens stöd är för lågt. Alliansen har genom att ge gemensamma besked i viktiga frågor om ekonomi och jobb tidigare vänt underläge till valseger. Precis det behöver vi göra igen, säger han till Expressen.
"Fått ett slags genombrott"
Förutom gapet mellan blocken plågas alliansen av siffrorna för småpartierna. I februarimätningen låg både KD och C ovanför riksdagsspärren, men nu halkar bägge ned under, med 3,3 respektive 3,6 procent. Folkpartiet ligger nästan still och får 5,1 procent.
I oppositionen är det betydligt ljusare tider.
Socialdemokraterna tappar visserligen från 34,5 till 32,7 procent, men både MP, V och SD ökar.
Miljöpartiet ökar mest av samtliga, med 2,9 procentenheter, och hamnar på 12,5 procent. Den förändringen är statistiskt säkerställd.
Vänsterpartiet ökar med 1,1 procentenhet och ligger nu på 8,4 procent.
- Vi vet sedan tidigare att folk håller med oss om att skattepengar ska gå till välfärd, inte vinster, men det som har hänt nu är att förtroendet för Jonas Sjöstedt också har vuxit. Han har fått ett slags genombrott den sista tiden, säger Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet.
Sverigedemokraterna går framåt med 1,2 procentenheter och får 10 procent i marsmätningen från Demoskop.