VÄNDER HAN TRENDEN? De nya siffrorna i väljarbarometern från Expressen/Demoskop är ingen munter läsning för Fredrik Reinfeldt. Foto: Theo Elias Lundgren
VÄNDER HAN TRENDEN? De nya siffrorna i väljarbarometern från Expressen/Demoskop är ingen munter läsning för Fredrik Reinfeldt. Foto: Theo Elias Lundgren

Sämsta resultatet för alliansen sedan 1998

Publicerad

Hur ska du hinna ta ikapp det här, Fredrik Reinfeldt?

I väljarbarometern för mars från Expressen/Demoskop får alliansen 34,6 procent - det sämsta resultatet sedan mätningarna startade 1998.

Med ett halvår till valet skiljer det nu nästan 20 procentenheter mellan blocken.

- Alliansen står inför en synnerligen tuff uppgift i den kommande valrörelsen, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Marsbarometern från Expressen/Demoskop är rakt igenom dyster läsning för Fredrik Reinfeldt. Moderaterna tappar 2,3 procentenheter ned till 22,6 procent.

Men det är bara ett av flera bekymmer för statsministern. Alliansen får totalt 34,6 procent. Det är den lägsta siffran för de fyra borgerliga partierna sedan Demoskop startade sina mätningar 1998. De rödgröna däremot får egen majoritet med 53,7 procent.

Med ett halvår kvar till valet ligger gapet mellan blocken nu på 19,1 procentenheter.

- Jag ser den siffran som ett tydligt kvitto på att väljarna är trött på en regering som inte gör Sverige till ett bättre land att leva i. Vi ser hur välfärden krackelerar och en hög arbetslöshet biter sig fast, men regeringen gör väldigt lite, om ens något, för att ta tag i problemen, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.

Tappar i flera väljargrupper

Alliansen tappar nu i flera viktiga väljargrupper.

- Ett fäste där allianspartierna tidigare har haft ett relativt starkt stöd är storstadsområden, något som nu ser ut att vara vikande. Alliansens nedgång kan även hänföras till jämförelsevis låga siffror bland kvinnor och förvärvsarbetande, säger Peter Santesson på Demoskop.

När borgerliga politiker pratar om opinionsläget brukar de hänvisa till att det såg mörkt ut även inför valet 2010. Det argumentet blir allt svårare att använda. Vid samma tidpunkt förra mandatperioden hade inhämtningen sedan länge påbörjats. I Demoskopmätningen för mars 2010 låg gapet mellan blocken på 5,6 procentenheter.

- Det är helt uppenbart att det ser sämre ut nu än för fyra år sedan. Till alliansens nackdel kan man också säga att de då var inne i sin första regeringsperiod. Nu är de inne i sin andra. Det är tufft att behålla regeringsmakten ett längre tag, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Färre osäkra

En annan faktor som alliansens strateger brukar peka på är den stora andelen osäkra väljare. I marsmätningen från Demoskop har den siffran sjunkit från 21,5 till 14,3 procent.

Med tanke på det stora gapet mellan blocken är de osäkra väljarna med andra ord inte mycket att hoppas på.

- Även om en sådan osäkerhetsfaktor helt skulle utfalla till alliansens fördel är det oklart om den faktorn i sig räcker för att överbrygga avståndet mellan blocken, säger Peter Santesson.

"Vänt tidigare"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är missnöjd med siffrorna.

- Vi är inte nöjda med opinionsläget. Såväl Moderaternas som alliansens stöd är för lågt. Alliansen har genom att ge gemensamma besked i viktiga frågor om ekonomi och jobb tidigare vänt underläge till valseger. Precis det behöver vi göra igen, säger han till Expressen.

"Fått ett slags genombrott"

Förutom gapet mellan blocken plågas alliansen av siffrorna för småpartierna. I februarimätningen låg både KD och C ovanför riksdagsspärren, men nu halkar bägge ned under, med 3,3 respektive 3,6 procent. Folkpartiet ligger nästan still och får 5,1 procent.

I oppositionen är det betydligt ljusare tider.

Socialdemokraterna tappar visserligen från 34,5 till 32,7 procent, men både MP, V och SD ökar.

Miljöpartiet ökar mest av samtliga, med 2,9 procentenheter, och hamnar på 12,5 procent. Den förändringen är statistiskt säkerställd.

Vänsterpartiet ökar med 1,1 procentenhet och ligger nu på 8,4 procent.

- Vi vet sedan tidigare att folk håller med oss om att skattepengar ska gå till välfärd, inte vinster, men det som har hänt nu är att förtroendet för Jonas Sjöstedt också har vuxit. Han har fått ett slags genombrott den sista tiden, säger Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna går framåt med 1,2 procentenheter och får 10 procent i marsmätningen från Demoskop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag