Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sämre än Göran Persson, Mona Sahlin

IMPOPULÄR LEDARE. Mona Sahlin blev inte det lyft partiet som väljarna hoppats. Nu får hon sämre betyg än sin företrädare. FÖRETRÄDAREN. Göran Persson avgick som partiledare efter valförlusten 2006. Foto: Mikael Sjöberg/CHRISTIAN ÖRNBERG
S-ledaren Mona Sahlin får uruselt betyg i ny mätning från Demoskop och Expressen.
Hon är i dag mer impopulär än sin hårt kritiserade företrädare Göran Persson.
- Ett parti kan inte vara så ledarlöst som Socialdemokraterna är just nu, säger statsvetaren Jenny Madestam.
Det är ingen stark partiledare som i dag kliver upp i talarstolen på Socialdemokraternas kongress i Älvsjö i Stockholm.
En ny opinionsmätning från Demoskop och Expressen visar att få väljare tycker att Mona Sahlin har blivit ett lyft för sitt parti.
Vi har ställt frågan om hon sköter sitt jobb bättre än den omstridde företrädaren Göran Persson.
Svaret är ett rungande nej.
En stor majoritet - även bland de egna väljarna - anser att Sahlin klarar sig sämre eller lika bra eller dåligt som Persson.
- Det är en tydlig missnöjes-yttring. Mona Sahlin har aldrig riktigt hämtat sig från sin historiska belastning, säger Demoskops vd Anders Lindholm.
Möjligen är Sahlins stora dilemma att hon har lyssnat för mycket på sitt eget parti.

Vill ha stark ledare

När Göran Persson meddelade att han tänkte avgå som partiledare efter valförlusten 2006, var kraven från fotfolket tydliga: Det var slut med toppstyrningen, nu skulle partiet ha något helt annorlunda, en kvinna och ett lyssnande ledarskap.
- Men egentligen vill Socialdemokraterna också ha en stark ledare. Och där har Mona Sahlin inte visat tillräcklig handlingskraft. Hon har gjort det till sin grej att hålla fast vid det luddiga och osynliga partiledarskapet, säger Jenny Madestam, som forskar om parti-ledarskap vid Stockholms universitet.

"Stöd för vår politik"

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan hävdar att han inte är det minsta bekymrad över de dåliga förtroendesiffrorna för Mona Sahlin.
- Det finns en väldigt stor förkärlek för personfrågor, och inte minst den här typen av undersökningar. Men i grund och botten handlar ju politiken om vilka vägval och vilken politik man vill föra. Vi har under hösten, vilket även Demoskop har bekräftat, sett att vi har ett allt starkare stöd för vår samhällsmodell och vår politik, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!