IMPOPULÄR LEDARE. Mona Sahlin blev inte det lyft partiet som väljarna hoppats. Nu får hon sämre betyg än sin företrädare. FÖRETRÄDAREN. Göran Persson avgick som partiledare efter valförlusten 2006. Foto: Mikael Sjöberg/CHRISTIAN ÖRNBERG
IMPOPULÄR LEDARE. Mona Sahlin blev inte det lyft partiet som väljarna hoppats. Nu får hon sämre betyg än sin företrädare. FÖRETRÄDAREN. Göran Persson avgick som partiledare efter valförlusten 2006. Foto: Mikael Sjöberg/CHRISTIAN ÖRNBERG

Sämre än Göran Persson, Mona Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
S-ledaren Mona Sahlin får uruselt betyg i ny mätning från Demoskop och Expressen.
Hon är i dag mer impopulär än sin hårt kritiserade företrädare Göran Persson.
- Ett parti kan inte vara så ledarlöst som Socialdemokraterna är just nu, säger statsvetaren Jenny Madestam.
Det är ingen stark partiledare som i dag kliver upp i talarstolen på Socialdemokraternas kongress i Älvsjö i Stockholm.
En ny opinionsmätning från Demoskop och Expressen visar att få väljare tycker att Mona Sahlin har blivit ett lyft för sitt parti.
Vi har ställt frågan om hon sköter sitt jobb bättre än den omstridde företrädaren Göran Persson.
Svaret är ett rungande nej.
En stor majoritet - även bland de egna väljarna - anser att Sahlin klarar sig sämre eller lika bra eller dåligt som Persson.
- Det är en tydlig missnöjes-yttring. Mona Sahlin har aldrig riktigt hämtat sig från sin historiska belastning, säger Demoskops vd Anders Lindholm.
Möjligen är Sahlins stora dilemma att hon har lyssnat för mycket på sitt eget parti.

Vill ha stark ledare

När Göran Persson meddelade att han tänkte avgå som partiledare efter valförlusten 2006, var kraven från fotfolket tydliga: Det var slut med toppstyrningen, nu skulle partiet ha något helt annorlunda, en kvinna och ett lyssnande ledarskap.
- Men egentligen vill Socialdemokraterna också ha en stark ledare. Och där har Mona Sahlin inte visat tillräcklig handlingskraft. Hon har gjort det till sin grej att hålla fast vid det luddiga och osynliga partiledarskapet, säger Jenny Madestam, som forskar om parti-ledarskap vid Stockholms universitet.

"Stöd för vår politik"

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan hävdar att han inte är det minsta bekymrad över de dåliga förtroendesiffrorna för Mona Sahlin.
- Det finns en väldigt stor förkärlek för personfrågor, och inte minst den här typen av undersökningar. Men i grund och botten handlar ju politiken om vilka vägval och vilken politik man vill föra. Vi har under hösten, vilket även Demoskop har bekräftat, sett att vi har ett allt starkare stöd för vår samhällsmodell och vår politik, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag