Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folksamlingar med fler än sex personer förbjuds i England

I Sverige som testar över 120 000 i veckan fortsätter antalet fall att minska. Färre dör och färre är inlagda på intensivvården.
Resenärer bär munskydd i Londons tunnelbana.Foto: LENSI PHOTOGRAPHY / SPLASHNEWS.C / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto: PIPPA FOWLES / NO10 DOWNING STREET / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66

England väntas införa en ny regel för att tackla spridningen av coronaviruset.

Landet kommer att förbjuda folksamlingar med fler än sex personer, rapporterar BBC.

Ändringen ska börja gälla från och med måndag, men kommer med vissa undantag.

Den nya regeln kommer att gälla för bland annat privata hem, barer och kaféer – såväl inomhus som utomhus. Det bekräftar Downing Street för BBC.

Maxgränsen har dock ett antal undantag. Fler än sex personer kommer att få samlas på samma gång i skolor och på arbetsplatser. Det kommer även vara tillåtet att samlas med fler personer vid coronasäkrade bröllop, begravningar och vid organiserade sportevenemang.

Storbritanniens premiärminister, Boris Johnson, väntas ge mer information om beslutet, och dess undantag, under en presskonferens på onsdagen.

Boris Johnson: ”Stramar åt reglerna”

– Vi behöver agera nu för att stoppa virusets spridning. Så vi förenklar och stramar åt reglerna om sociala kontakter, så att de blir enklare att förstå, säger Johnson inför presskonferesen, enligt BBC.

Han fortsätter:

– Det är helt avgörande att folk nu följer de här reglerna och kommer ihåg det grundläggande – tvätta händerna, täck ansiktet, håll avstånd och testa dig om du har symptom.

Enligt Downing Street införs folksamlingsgränsen på måndag, 14 september. Efter det får polisen tillåtelse att upplösa samlingar med sju eller fler personer. De som inte lyder regeln kan också få böter.

Ökad spridning

Beskedet kommer efter att regeringen larmat om en ”skarp ökning” av antalet coronafall i England. Sedan söndagen har 8 396 nya fall registrerats. Bara under tisdagen bekräftades 2 460 nya smittofall, skriver BBC.

Guvernörens attack mot presidenten efter virusspridningen i New York: ”Orsakade virusutbrottet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.