Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sammandrabbningar vid högerextrem manifestation

Två personer har gripits.
Foto: Expressen TV
Foto: Expressen TV
Foto: Expressen TV

Det blev stökigt i Kungsträdgården i Stockholm samband med Nordisk ungdoms manifestation på fredagen.

Personer som inte tillhör Nordisk ungdom men som deltog i tåget hamnade i bråk med motdemonstranter, enligt polisen.

Två personer greps och tre poliser skadades lindrigt.

Expressens reporter Nicole Amiri rapporterade under kvällen direkt från Kungsträdgården.

– Det var väldigt tumultartat vid ett tillfälle vid statyn. Då kastades det knallskott och motdemonstranter kom in i det avspärrade område där Nordisk ungdom befann sig.

Det var med anledning av 300-årsdagen av kung Karl XII:s död som den högerextrema organisationen Nordisk ungdom anordnade en manifestation i Stockholm.

Tågade till Karl XII-statyn

Sammankomsten hade tillstånd från klockan 19 till 22. Enligt Nordisk ungdoms ansökan väntade de sig 100–300 deltagare, uppger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Deltagarna tågade under kvällen från Humlegården till Karl XII-statyn i Kungsträdgården. Där ska motdemonstranterna redan ha varit på plats.

– Där har de genomfört sin manifestation. Andra personer, som inte tillhör Nordisk ungdom, men som deltog i tåget och sympatiserar med manifestationen, har då kommit i konfrontation med motdemonstranter, säger Mats Eriksson.

Hur vet ni att de inte tillhörde Nordisk ungdom?

– Det är den information jag har fått av de poliser som var på plats, som har god personkännedom och har haft en dialog med arrangören.

Fyra misstänkta brott – två gripna

Preliminärt handlar det om fyra misstänkta brott som begicks, enligt polisen.

En person i 20-årsåldern är misstänkt för förgripelse mot tjänsteman. Personen greps platsen.

En person, också i 20-årsåldern, är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen. Greps också.

Ett fall av brott mot ordningslagen, gällande den icke tillståndsgivna motdemonstrationen.

Ett fall av försök till misshandel alternativt brott mot ordningslagen, då personer i den icke tillståndsgivna demonstrationen och andra personer kastat knallskott mot varandra.

– Det är den uppgift jag har fått att både motdemonstranter och den gruppering som egentligen inte tillhörde den tillståndsgivna demonstrationen kastade bangers på  varandra, säger Mats Eriksson vid polisen.

Tre poliser skadades lindrigt. Två av dem fick sprej eller kemiska vätskor på sig, medan den tredje fick lindriga bullerskador. Alla tre kunde tas om hand på plats och fortsätta jobba.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.