Sammanbrott
om EU-budget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

EU:s förhandlingar om långtidsbudgeten för 2014–2020 bröt samman.

Efteråt var det frustrerad stämning.

– EU lever i ett parallellt universum, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron.

– Det är ingen större dramatik, tonar statsminister Fredrik Reinfeldt ner.

Mötet kommer att fortsätta nästa år.

EU-ledarna misslyckades med att enas om unionens långtidsbudget.

Ett nytt toppmöte måste nu hållas i början på nästa år.

Toppmötets ordförande Herman Van Rompuy hade varnat för att EU-ledarna skulle hållas kvar i Bryssel tills en överenskommelse var nådd. Men redan på mötets andra dygn valde han att slänga in handduken.

– Vi måste jobba för en återhållsam budget. Tiderna kräver det. Varje euro räknas, sa van Rompuy efteråt.

Orsaken till misslyckandet var att de rikare länderna, budgethökarna med Storbritannien i spetsen, krävde större nedskärningar i EU:s utgiftsnivå för åren 2014–2020.

"Får ta tid"

I den gruppen ingår bland andra Sverige, Nederländerna och Danmark – och för deras del var icke-beslutet ingen katastrof.

– Det gynnar våra utgångspunkter att detta får ta tid. För mig är det viktigt att inte sitta med känslan av att nu är det bråttom att komma överens, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på fredagskvällen.

Budgethökarna var inte alls nöjda med det sista budgetförslaget som lades fram på förhandlingsbordet. Utgiftsnivån på 972 miljarder euro låg kvar, samtidigt som pengar omfördelats från forskning, utbildning och infrastruktur till jordbruks- och regionalstöd.

– EU lever i ett parallellt universum. Det kan inte bli en överenskommelse till vilket pris som helst, sa Storbritanniens premiärminister David Cameron, enligt Daily Telegraph.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tonar dock ner dramatiken till att förhandlingarna bröt samman.

– Det här har hänt förut. Vi hann helt enkelt inte med allt. Det är ingen större dramatik. Sådana här saker tar tid. Jag har tidigare sagt att jag inte har någon brådska så det här passar oss bra, sa Reinfeldt på en presskonferens efter mötet.

Möts i februari?

Reinfeldt påpekade att den nya långtidsbudgeten inte ska börja gälla förrän 2014 och att ett nytt toppmöte planeras, sannolikt i början av februari. Vad konsekvenserna blir om även de förhandlingarna misslyckas vill han inte spekulera i.

Han ville heller inte gå in på vems felet var att förhandlingarna inte lyckades, men sade:

– Det finns omfattande utgiftsförväntningar ute i Europa och sedan sitter några och säger att nu ska vi bromsa, nu ska vi vara försiktiga.

Reinfeldt konstaterade att några förhandlingar om den svenska rabatten aldrig hanns med. Han bekräftade att Sverige, Storbritannien och några andra länder krävde en lägre utgiftsnivå, men ville inte gå in på några siffror, för att slippa känna sig bunden i de framtida förhandlingarna.

Ingen kris

Fiaskot för mötets ordförande Herman Van Rompuy innebär ingen kris för EU. Redan när toppmötet startade i torsdags avdramatiserade den tyska förbundskanslern Angela Merkel konsekvenserna av ett misslyckande.

– Jag har redan sagt att det inte är så dramatiskt om det här bara skulle bli den första etappen. Positionerna är fortsatt långt från varandra och om vi behöver en andra etapp så tar vi oss tid till det, upprepade förbundskanslern redan på fredagsförmiddagen.

FAKTA

Fakta: Och nu då?

EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy kommer tillsammans med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att hålla nya överläggningar med medlemsländerna inför ännu ett budgettoppmöte i början av 2013.

Om oenigheten drar ut på tiden väntar ett ännu mer osäkert läge. I så fall kommer kommande EU-budgetar i stället att baseras på siffrorna i 2013 års budget – som även den har fastnat i gräl kring utgiftsnivåerna. I det läget försvinner dessutom alla "rabatter", utom den som Storbritannien förhandlade till sig redan på 1980-talet.

– Flera nettobetalare kommer i så fall att bli väldigt missnöjda. Det kommer att föra in oss i ett läge av stor osäkerhet, varnade en högt uppsatt EU-källa i onsdags. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.