Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Samma käftsmäll – men vi kommer aldrig ge upp”

Utredningen om Helenafallet läggs ner, meddelade åklagaren på måndagen.
Spåren som hittats efter Helena Andersson är hennes skor och smycken.
Foto: ERIK FOLLIN / TT NYHETSBYRÅN
Helena Andersson försvann i Mariestad för 30 år sedan
Foto: HENRIK JANSSON
Helena Andersson har fortfarande inte hittats.
Foto: PRIVAT

30 år har gått sedan Helena Andersson försvann spårlöst efter en fest i Mariestad.

På måndagen meddelade åklagaren att utredningen läggs ner sedan den misstänkte mannen avlidit. 

Kvar finns en familj som fortfarande helt står utan svar. 

– Det känns bara helt otroligt sorgligt att inte den här gången heller kunde det nå ända fram. Jag saknar henne så, säger Helenas syster Ulrika. 

Midsommar står runt hörnet, nätterna är ljusa och blommorna har slagit ut. 

Så var det också för 30 år sedan, den 14 juni 1992 när den 22-åriga Helena Andersson försvann efter en kväll på stadshotellet i Mariestad. De enda spår som hittades var hennes ringar och skor. 

Ärendet har bedrivits som en mordutredning men Helena har fortfarande inte hittats.

I slutet av förra sommaren verkade det som att utredningen som leds av Kalla fall-gruppen i Göteborg kunde ha fått ett genombrott då en misstänkt greps och anhölls. Han hade figurerat i utredningen tidigare men aldrig setts som misstänkt. 

På måndagen meddelade åklagaren att mordutredningen läggs ner, den misstänkte mannen som var i 60-årsåldern har avlidit. 

Mannen släpptes på fri fot i samband med häktningsförhandlingen.
Foto: HENRIK JANSSON

Helenas syster: ”Kan aldrig förbereda sig”

Han har nekat till brott och var på fri fot sedan häktningsförhandlingen i slutet av augusti förra året då Skaraborgs tingsrätt inte ansåg att det fanns bevis nog att hålla honom frihetsberövad. 

Nu när midsommaren återigen står för dörren 30 år senare så står Helenas familj fortfarande utan svar, en period som alltid är jobbig då den markerar att ytterligare ett år har gått utan att de fått reda på vad som hände Helena

– I den vackraste av våra tider, saknaden finns ju alltid året runt men den här årstiden, det finns stunder som är värre än andra.  Det är mycket tankar, mycket minnen och en enorm saknad, säger Helenas storasyster Ulrika Andersson. 

– Man kan aldrig förbereda sig, det är samma otroliga käftsmäll varje gång som det blir sådana här negativa besked. Bara att leva med saknaden är så tungt. 

Ulrika Andersson, storasyster till Helena.
Foto: PRIVAT

”Han har gett oss hopp”

Hon vill också uttrycka den tacksamhet familjen känner mot polisen och främst kalla fall- gruppen som inte heller gett upp.

– Det är så otroligt sorgligt att man saknar ord, men jag vill bara hylla kalla fall-gruppen, speciellt Janne Karlsson. Han har varit med i den här utredningen tidigare och var med och tog fram tidigare misstänkta i utredningen. Han har gett oss hopp men nu hade det nog lite gått lite för lång tid, säger Ulrika. 

– Jag funderar på hur livet skulle ha varit om det här aldrig hade hänt, det är en sådan otrolig önskan.

Även om polisutredningen nu är nedlagd så skulle den kunna tas upp igen om det framkommer ny information i ärendet.

– Ja, om det kommer in någonting nytt som visar hur det gått till, eller om det framkommer nya ledtrådar så kan man ta upp en utredning eller förundersökning på nytt, berättade åklagaren Jenny Karlsson tidigare under måndagen.

Jenny Karlsson som har varit åklagare i ärendet.
Foto: HENRIK JANSSON

Helenas familj ger inte upp 

I den utredning som bedrivits fram till måndagen så hade det inte funnits tillräckligt med bevis för att det skulle räcka till ett åtal även om mannen varit vid liv, skriver Mariestads-Tidningen

Men Helenas familj kommer aldrig att ge upp.

– Hoppet är väl det sista som överger en, det måste vi tro på. Vi kommer aldrig ge upp och vi måste få veta, säger Helenas syster Ulrika Andersson.

Ulrika Andersson säger att hon också är tacksam för att medierna under alla år skrivit om fallet och hoppas att den som har information men av någon anledning inte berättat om den ska göra det. 

– Man vill att folk ska minnas och prata om henne. Någon kanske själv sitter på den där pusselbiten, som man fortfarande inte har berättat om. Det kanske är den som är lösningen på det hela. 

Se också: 

Ur arkivet: Misstänkte mannen släpps på fri fot

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.