Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Giving Peoples miljoner fastnar – allt delas inte ut

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
På Giving Peoples hemsida skriver organisationen nu att de inte varit tillräckligt tydliga.
Foto: Faksimil/Giving People
P4 Väst har pratat med Anna som skänkt pengar till Giving People via Swish.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

I sin marknadsföring lovar välgörenhetsorganisationen Giving People att alla pengar de samlar in går till behövande barnfamiljer.

Men hälften av pengarna har i stället gått till löner och andra omkostnader, enligt P4 Väst.

Tanken med Giving People är att givmilda människor ska kunna betala för matkassar till behövande familjer och organisationen har även samlat in tiotals miljoner via internetkampanjer.

100 procent av dessa miljoner ska enligt företaget själva gått direkt till de behövande.

Men P4 Väst har tagit del av organisationens årsredovisningar som visar att mycket av de 44 miljoner kronor som samlats in under fyra år gått till annat. Enligt Sveriges Radio har cirka hälften gått till omkostnader och löner – och nästan lika mycket till en stiftelse. 

Bara 1,6 miljoner, omkring 4 procent, ska ha gått direkt till behövande barnfamiljer.

– Jag blir så förbannad, ledsen och besviken. Det här är nåt jag har trott på så hårt, säger Anna, som skänkt mycket pengar till Giving People, till radion.

Giving People hävdar dock att pengarna som gått till stiftelsen ska betalas ut senare. 

”Utan kritik kan vi inte växa”

Organisationens generalsekreterare Linda Hellqvist har tackat nej till en intervju med P4 Väst men hon har i ett mejl skrivit att de aldrig haft någon avsikt om att lura folk.

sin hemsida skriver organisationen nu:

”Vi håller med journalisten om att vi brustit i kommunikationen med er givare om hur inkomna medel förvaltas. P4 Väst vill gärna specifikt lyfta fram år 2020 då skillnaden mellan inkomna medel och förmedling var som störst”.

”Det finns information på vår hemsida om att överskott kan komma att förvaltas i Giving People Barnstiftelse. Stiftelsen, som är en avkastningsstiftelse, ska förvalta inte bara det förtroende vi fått utan även inkomna medel”.

Giving People har sedan P4 Västs publicering släppt sina årsredovisningar på sin hemsida, där de även förtydligat hur pengarna fördelats:

”Vi är tacksamma för att brister påtalats för oss så vi kan göra om och göra rätt. Utan kritik kan inte vi växa, utvecklas och bli ännu bättre”.


Rättelse: I en tidigare version uppgavs att Giving People 96 procent av de insamlade pengarna gått till löner. Rätt är att hälften gått till löner och omkostnader. En ungefär lika stor summa fördes över till en stiftelse. 

Se något mer:
Här luras svenska politiker av ryska bluffmakare

Två kända ryska bluffmakare grundlurade utrikesminister Ann Linde – och fick ett telefonmöte med henne tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.