Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Samlad kungafamilj förgyllde Nobelfesten

En samlad kungafamilj förgyllde Nobelfesten.

Prinsessan Sofia drog till sig stor uppmärksamhet i en klänning för 76 000 och örhängen värda "en förmögenhet".

En dryg kvart efter midnatt lämnade kungafamiljen - medan många av landets toppolitiker dröjde sig kvar och slog klackarna i taket.

Under eftermiddagen samlades kungligheter, forskare, politiker och andra celebriteter i Konserthuset på Hötorget i Stockholm för den högtidliga Nobelprisceremonin.

Efter en mindre fadäs bestående av en nakenprotest kallades pristagarna i kategorierna fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi upp för att ta emot sina utmärkelser från kungens hand.

Därefter gick resan traditionsenligt till Stockholms stadshus och Blå hallen för den exklusiva Nobelbanketten med 1 300 gäster och 240 man stark serveringsstyrka för en fyra timmar lång middag följt av dans.

Prinsessan Sofia drog blickar

Förutom Nobelpristagarna så var det en samlad kungafamilj som stod i fokus på honnörsbordet. Kronprinsessan Victorias och prinsessan Sofias gravida magar så klart uppmärksamhet, men Sofia drog också uppmärksamhet av andra anledningar.

Hon bar, förutom det diadem hon fick i bröllopspresent av kungaparet, en klänning för 76 000 kronor designad av nu framlidne Oscar de la Renta, skriver Svensk Dam.

 

Läs också: Getingbetyg på Nobelfestens klänningar

 

I SVT:s officiella sändning av Nobelfesten valde man i stället att fokusera på prinsessan Sofias örhängen, som vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing menar är värda "en förmögenhet".

– Fantastiska smaragdörhängen, bergis en miljon, säger Magdalena Ribbing.

Under banketten bjöds gästerna tre rätter från kocken Sayan Isaksson och dessertkonditor Daniel Roos. Till förrätt serverades piggvar och kammussla och till huvudrätt glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple. Desserten bestod av körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.

Kungen bröt taffeln

När middagen led mot sitt slut höll en pristagare ur varje kategori ett tal inför middagsgästerna. Svenska Tomas Lindahl, Nobelpristagare i kemi, la vikt vid sin gymnasietid i Bromma medan vitryska Svetlana Aleksijevitj, pristagaren i litteratur, höll ett långt tal om lidandet i det gamla Sovjetunionen, både före och nu efter splittringen.

Vid 23-tiden var middagen slut. Kungen bröt taffeln och ledde honnörsbordet, tätt följd av sin bordsdam, mot Prinsens galleri. Övriga gäster rörde sig sedan i tur och ordning mot Gyllene salen för dans.

Vid midnatt var dansen i full gång. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) dansade med maken Johannes Bah Kuhnke medan samtidigt som partiledare Jan Björklund (L) och finansminister Magdalena Andersson (S) stegade runt i en politiskt ohelig dansallians.

En dryg kvart efter midnatt satte sig kungafamiljen i bilar och lämnade stadshuset, efter att ha tagit sig ut från byggnaden ur en sidodörr.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!