Enligt Magdalena Ribbing kan prinsessan Sofias örhängen vara värda så mycket som en miljon kronor Foto: Fredrik Sandberg/TtEnligt Magdalena Ribbing kan prinsessan Sofias örhängen vara värda så mycket som en miljon kronor Foto: Fredrik Sandberg/Tt
Enligt Magdalena Ribbing kan prinsessan Sofias örhängen vara värda så mycket som en miljon kronor Foto: Fredrik Sandberg/Tt
Kungen och drottningen lämnar festligheterna på Nobelfesten efter midnatt. Foto: Anna-Karin NilssonKungen och drottningen lämnar festligheterna på Nobelfesten efter midnatt. Foto: Anna-Karin Nilsson
Kungen och drottningen lämnar festligheterna på Nobelfesten efter midnatt. Foto: Anna-Karin Nilsson
De lämnade via bakvägen och tog en limousin ifrån festen. Foto: Anna-Karin NilssonDe lämnade via bakvägen och tog en limousin ifrån festen. Foto: Anna-Karin Nilsson
De lämnade via bakvägen och tog en limousin ifrån festen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Inne på festen var många på danshumör, här Anna Kinberg Batra och Jan Björklund i en dansallians.Inne på festen var många på danshumör, här Anna Kinberg Batra och Jan Björklund i en dansallians.
Inne på festen var många på danshumör, här Anna Kinberg Batra och Jan Björklund i en dansallians.
Stefan Löfven var även han på danshumör.Stefan Löfven var även han på danshumör.
Stefan Löfven var även han på danshumör.
Anna Kinberg Batra var på Nobelfesten med sin man David Batra.Anna Kinberg Batra var på Nobelfesten med sin man David Batra.
Anna Kinberg Batra var på Nobelfesten med sin man David Batra.
Victoria i Konserhuset Foto: Charles Hammarsten / Ibl BildbyråVictoria i Konserhuset Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyrå
Victoria i Konserhuset Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyrå
Drottning Silvia Foto: Charles Hammarsten / Ibl BildbyråDrottning Silvia Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyrå
Drottning Silvia Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyrå
Madeleine till bords Foto: Charles Hammarsten / Ibl BildbyråMadeleine till bords Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyrå
Madeleine till bords Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyrå
Carl Philip och Sofia anländer. Foto: Marcus Ericsson/TtCarl Philip och Sofia anländer. Foto: Marcus Ericsson/Tt
Carl Philip och Sofia anländer. Foto: Marcus Ericsson/Tt
Professor Tomas Lindahl tar emot kemipriset från kung Carl Gustaf Foto: Claudio Bresciani/TtProfessor Tomas Lindahl tar emot kemipriset från kung Carl Gustaf Foto: Claudio Bresciani/Tt
Professor Tomas Lindahl tar emot kemipriset från kung Carl Gustaf Foto: Claudio Bresciani/Tt
Nobelfesten har sedvanligt mat i världsklass Foto: Jonas Ekströmer/TtNobelfesten har sedvanligt mat i världsklass Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Nobelfesten har sedvanligt mat i världsklass Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Samlad kungafamilj förgyllde Nobelfesten

Publicerad

En samlad kungafamilj förgyllde Nobelfesten.

Prinsessan Sofia drog till sig stor uppmärksamhet i en klänning för 76 000 och örhängen värda "en förmögenhet".

En dryg kvart efter midnatt lämnade kungafamiljen - medan många av landets toppolitiker dröjde sig kvar och slog klackarna i taket.

Under eftermiddagen samlades kungligheter, forskare, politiker och andra celebriteter i Konserthuset på Hötorget i Stockholm för den högtidliga Nobelprisceremonin.

Efter en mindre fadäs bestående av en nakenprotest kallades pristagarna i kategorierna fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi upp för att ta emot sina utmärkelser från kungens hand.

Därefter gick resan traditionsenligt till Stockholms stadshus och Blå hallen för den exklusiva Nobelbanketten med 1 300 gäster och 240 man stark serveringsstyrka för en fyra timmar lång middag följt av dans.

Prinsessan Sofia drog blickar

Förutom Nobelpristagarna så var det en samlad kungafamilj som stod i fokus på honnörsbordet. Kronprinsessan Victorias och prinsessan Sofias gravida magar så klart uppmärksamhet, men Sofia drog också uppmärksamhet av andra anledningar.

Hon bar, förutom det diadem hon fick i bröllopspresent av kungaparet, en klänning för 76 000 kronor designad av nu framlidne Oscar de la Renta, skriver Svensk Dam.

 

Läs också: Getingbetyg på Nobelfestens klänningar

 

I SVT:s officiella sändning av Nobelfesten valde man i stället att fokusera på prinsessan Sofias örhängen, som vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing menar är värda "en förmögenhet".

– Fantastiska smaragdörhängen, bergis en miljon, säger Magdalena Ribbing.

Under banketten bjöds gästerna tre rätter från kocken Sayan Isaksson och dessertkonditor Daniel Roos. Till förrätt serverades piggvar och kammussla och till huvudrätt glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple. Desserten bestod av körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.

Kungen bröt taffeln

När middagen led mot sitt slut höll en pristagare ur varje kategori ett tal inför middagsgästerna. Svenska Tomas Lindahl, Nobelpristagare i kemi, la vikt vid sin gymnasietid i Bromma medan vitryska Svetlana Aleksijevitj, pristagaren i litteratur, höll ett långt tal om lidandet i det gamla Sovjetunionen, både före och nu efter splittringen.

Vid 23-tiden var middagen slut. Kungen bröt taffeln och ledde honnörsbordet, tätt följd av sin bordsdam, mot Prinsens galleri. Övriga gäster rörde sig sedan i tur och ordning mot Gyllene salen för dans.

Vid midnatt var dansen i full gång. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) dansade med maken Johannes Bah Kuhnke medan samtidigt som partiledare Jan Björklund (L) och finansminister Magdalena Andersson (S) stegade runt i en politiskt ohelig dansallians.

En dryg kvart efter midnatt satte sig kungafamiljen i bilar och lämnade stadshuset, efter att ha tagit sig ut från byggnaden ur en sidodörr.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag