Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samir Badran om feminismen: ”Vi är på rätt spår”

Samir berättar om hur han påverkats av machokulturen från uppväxten.Foto: Stella Pictures/Privat
Det första steget ut ur strukturerna blev musiken, berättar han.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Artisten och tv-profilen Samir Badran, 28, har en uppväxt präglad av machokultur.

Nu tar han ställning mot sexism och skammandet av kvinnor som är sexuellt aktiva.

– Vi är människor som har behov och folk får välja själva hur många de ligger med. Att någon skulle bli kallad för ”hora” på grund av det är katastrof, säger han.

Den som låg med flest tjejer, drack mest på festerna och betedde sig tuffast var den som fick mest status.

Under Samir Badrans uppväxt var machokulturen en outtalad men självklar grundpelare för umgänget med killkompisarna.

– Jag skulle alltid vara tuff bland mina polare, det var alltid en grej bland oss grabbar. Jag hamnade i ett typiskt ”tufft” gäng.

Machokulturen kring Samir var tydlig under uppväxten, berättar han.Foto: Instagram/@samirbadrans

Den press som Samir Badran kände blev så småningom en del av en undermedveten syn på killar – de krav han upplevde började han också ställa på andra:

– Jag ville att killarna jag umgicks med skulle vara tuffa, att de inte skulle vara ”töntar” om jag säger så … jag påverkades också av machokulturen, det ger mig ångest nu, säger han.

– Jag har lugnat mig och har mognat från det där. Jag kan tänka mig att det är en väldigt stor press för många i den åldern. Många mobbas när de inte är på det sättet som de tror att de måste vara.

”Jag tycker det är vidrigt och fel”

Många killar påverkas av bilden som målas upp av män och manlighet i sociala medier och tv, det blev tydligt för Samir Badran när han medverkade i dokusåpan ”Paradise Hotel” 2013.

– När jag var med i ”Paradise Hotel” vet jag att många såg upp till hur killarna var där. Under den tiden var jag kaxig och strulig. Jag vet inte var det kommer ifrån, det har nog funnits där i alla år.

Foto: ALEXANDER WINTHER / TV3

I ”Paradise Hotel” har diskussioner om så kallad "slut-shaming" dykt upp vid flertal tillfällen – ett tankesätt där män som är sexuellt aktiva hyllas medan kvinnor som har mycket sex kallas ”slampor” och skambeläggs.

Slut-shaming är något som Samir har stött på många gånger och alltid sagt ifrån mot, berättar han.

– Vad fan, vad är grejen med det där? Varför snackar man så där? Jag tycker det är vidrigt och fel. Det är ingen skillnad, vi är människor som har behov och folk får välja själva hur många de ligger med. Att någon skulle bli kallad för ”hora” på grund av det är katastrof.

”Jag tror vi är på rätt spår”

När Samir Badran berättar om synen på manlighet under sin uppväxt suckar han uppgivet. Flera gånger frågar han sig varför killar så lätt föll in i machokulturens mönster.

Däremot är han hoppfull om framtiden.

– Feminism har blivit större och jag tror vi är på rätt spår. När killar försöker vara de där machosnubbarna som trycker ner tjejer kommer de inte undan lika lätt nu. Det tycker jag är fett nice, säger han.

Fler killar borde säga ifrån mot sexism, tycker Samir.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Han lyfter Linnéa Claeson, som står bakom Instagramkontot ”Assholes online” där hon säger ifrån mot mäns sexistiska kommentarer.

– Hon har mycket stöd i kommentarsfältet också, jag tycker fler killar ska vara där och säga ifrån.

Varför tror du det är viktigt att fler killar höjer rösten?

– Jag träffar många ute på spelningar och hör mycket dåligt snack. Jag har flera gånger sagt ”mannen, det där är fett respektlöst”. Att jag säger det till andra killar tror jag blir en annan typ tankeställare. 

Vill komma ifrån machokulturen

När män märker att andra män inte står bakom sexism leder det snabbare till förändring, det både tror och hoppas Samir på.

– Det handlar ju om att de har fått stöd, vilket gör att de fortsätter, säger han.

– Man måste vara tuff mot sånt där, det är inte coolt överhuvudtaget. Ingen vill stå där ensam och tro att de är coola. Det är självklart att vi killar ska säga ifrån, kanske borde vi influencers som har större konton på sociala medier gå ut och göra det mer.

Det första steget ut ur machokulturen för Samir Badran var musiken han började skapa tillsammans med vännen Viktor Frisk, berättar han. 

Musiken tog Samir ett steg bort från machokulturen, berättar han.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Samir känner fortfarande pressen och är osäker på hur han påverkas i sitt dagliga liv. Men tack vare musiken och artisteriet, en ny umgängeskrets och möten med nya människor har hans perspektiv vidgats.

– Jag började i stället känna sjukt mycket för andra människor och blev i stället en person som vill höja de som har det jobbigt. Jag ändrade mig från att vara ”tuff” till att hellre hänga med de som har ett gott hjärta och tänker på sina medmänniskor.

Vad är machokultur?

Machokultur är en samling av normer som berättar hur killar och män förväntas vara. 

 

Normer skapar attityder som leder till att män strävar efter att vara på vissa sätt. Alla påverkas inte likadant men måste förhålla sig till dem på något vis. 

 

Här är några typiska exempel på hur machokulturens normer kan se ut:

Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.

 

Killar ska vara självsäkra och kaxiga.

 

Killar måste vara framgångsrika för att få ett värde, allra mest ekonomiskt.

 

Killar är alltid kåta när det gäller och ska bara ha sex med tjejer.

 

Killar ska vara långa, rakryggade, stabilt byggda och vältränade.

 

Det är ofta okej för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.

 

Källa: Föreningen Under kevlaret.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.