Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samhällsdebattören Rosa Taikon har avlidit

Silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon har gått bort.
Foto: JOACHIM WALL
Rosa Taikon blev 90 år.
Foto: LOUISE BILLGERT / TT / LOUISE BILLGERT TT NYHETSBYRÅN

Silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon har gått bort, 90 år gammal. Hon blev känd för sina smycken och för sin livslånga kamp för romernas rättigheter.

Rosa Taikon föddes 1926 i Tibro i Västergötland. Hennes far var en franskfödd rom som var analfabet men talade fyra språk. Han var silversmed, ägde ett stort tivoli och hade det gott ställt – tills tivolit brann ner. Hennes mor var en flicka från Göteborg.

Eftersom familjen förde ett kringflackande liv blev det inte mycket skolgång under uppväxten. Hon har berättat om lyckan när hon som åttaåring fick gå flera månader i skola i Östersund, när pappa Johan Taikon hade ett stort arbete med förtenning på regementet där.

– Tre veckor fick man stanna, enligt lösdriverilagen. Just vår familj hade ofta turen att få stanna längre eftersom pappa drev tivoli och gjorde förtenningar till både regementen, Knaust hotell i Sundsvall och Berns salonger i Stockholm. Pengar öppnar dörrar, har alltid gjort, berättade Rosa Taikon i en intervju för tidningen Vi för några år sedan.

Bortgift med kusin

Det hårda och kringflackande livet har skildrats i yngre systern Katarina Taikons barnböcker om den romska flickan Katitzi.

När Rosa Taikon var sex år dog hennes mamma i galopperande lungsot. När hon var nio bidrog hon till familjens försörjning genom att spela trumma i faderns musikkapell. När hon var 15 giftes hon bort med en kusin, en förening som upplöstes efter två år.

– Det var hemskt, det var ju inte kärlek. Jag var arg och ledsen på min far som hade gjort upp det, sade hon till TT i en intervju 2002.

Efter olika ströjobb och statistroller på film fick hon så småningom flytta in i sin första lägenhet. 33 år gammal började hon en tvåårig utbildning på folkhögskola. Därefter utbildade hon sig i silversmide på Konstfack. Hon arbetade med ringar, armband och halssmycken i en modern tolkning av den romska traditionen.

Tillsammans med Katarina Taikon, som gick bort 1995, kämpade Rosa Taikon för romers rättigheter. Det ledde bland annat till att hon tilldelades 2013 års Palmepris. I motiveringen från Olof Palmes minnesfond hette det att hon "personifierar fem decennier av kamp för romernas kultur och medborgerliga rättigheter" och att hon genom sitt konstnärskap har berikat samhället.

"Föraktad ras"

När regeringen 2014 gav ut en vitbok om hur romer behandlades under 1900-talet var den då 87-åriga Rosa Taikon en av dem som fick dela med sig av sina erfarenheter.

– Journalister frågar mig, "har det blivit något bättre?". Ja, säger jag. Zigenarna bor i hus men fördomarna finns kvar, sade hon vid ceremonin på Norra Latin i Stockholm.

I vitboken vittnade hon om hur romer behandlades: "Vi ansågs vara en föraktad och mindervärdig ras". "Romer som överlevde nazisternas förföljelse fick inte komma in i landet förrän långt efter andra världskrigets slut".

Samma år utsågs Rosa Taikon till hedersdoktor vid Södertörns högskola.

Hon var sedan många år bosatt och verksam i Ytterhogdal i Härjedalen.

Hans Caldaras: "En fantastisk människa"

Rosa Taikons släkting, Hans Caldaras, har liksom Rosa länge fört fram ett budskap mot intolerans och rasism. I ett inlägg på Facebook uttrycker han sin sorg denna mörka dag.

– Hon var en fantastisk, viljestark och kärleksfull människa. Hon hade alla goda ingredienser som man kan önska sig, säger han.

Sångaren och författaren har under hela sitt vuxna liv engagerat sig för romers rättigheter i Sverige. Han hyllar Rosa Taikon och det arv hon lämnar bakom sig.

"Hennes starka engagemang och enorma kamp för alla som tvingas leva i social orättvisa, diskriminering och ondska kommer fortsätta, vilket för henne var en tröst, när orken började ta slut! Tack älskade Rosa för allt!", skriver han i inlägget på Facebook.

Inspirerades av Rosa och Katarina

När Hans och Rosa hördes vid i telefon kunde han vid tillfällen fråga "kan vi inte tala om nåt annat nu Rosa?".

– Men hon kom alltid tillbaka till att hon ville prata om sitt starka engagemang för sociala orättvisor och den dolda rasismen som finns runtomkring oss, säger Hans.

– Hon gav aldrig upp sitt starka engagemang för de utsatta och svaga. Tvärtom blev det bara större och större. 

Hans Caldaras växte upp med Rosa och hennes syster Katarina. Systrarna blev hans inspiration till att själv ta upp kampen mot intolerans och rasism.

– Det var vi tre som stod vid barrikaderna på 60-talet. De var äldre och hade mer skinn på näsan. Men tiden växte också mer skinn på min näsa – med hjälp av Rosa och Katarina. Det var de som gav mig kraft och styrka, säger han.

"Rosas kamp får inte glömmas"

Senast i tisdags pratade Hans med Rosa i telefon, och för ungefär en månad sedan hälsade han på henne på sjukhemmet. Planen var att åka och hälsa på henne nästa vecka.

– Men så blev det inte. Det gick väldigt fort nu på slutet, säger Hans.

Hans Caldaras berättar att Rosa Taikon fann tröst i att det finns flera som engagerar sig i frågor om utsatta gruppers situation.

– Hon blev mer och mer engagerad på slutet för de som kommer från Rumänien och Bulgarien som tvingas tigga på våra gator. Hon tycker det är hopplöst att man inte kan ge dem en human och värdig behandling när de vistas i landet. Trots att vi har kämpat i 50 år är vi tillbaka på ruta ett när det gäller EU-medborgarna.

"Nu är vi tillbaka där igen, Hans", brukade hon säga till honom.

– När ska människan lära sig förstånd? Vi måste sträcka ut en hand och hjälpa de som lever i nöd. Vi kan inte bara låtsas som att de inte finns.

Nu hoppas han att vi, tillsammans, ska stå upp för de mänskliga rättigheterna – i Rosa Taikons ära.

– Rosas kamp får inte glömmas nu, den måste fortsätta. Hennes vilja och önskan om en bättre värld måste vi stå för och kämpa för. Vi måste alla hjälpas åt att få ett humanare och tryggare samhälle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.