Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Samhället ska krossas"

Osynliga partiet attackerar centern därför att riksdagspartiet vill försämra villkoren för unga: Ni är gamla, rika, har det djävligt bra Vi har inget, vi är chanslösa, säger 18-årige Erik som företräder Osynliga partiet. Personerna på bilden, tagen vid organisationens demonstration i Stockholm i tisdags, har inget samband med artikeln.
"Osynliga partiet" anser att centerpartiet förstör för de unga.
Därför attackerar partiet centern.
- Samhället i dess nuvarande form ska krossas. Vi ska bygga ett nytt samhälle, ett rättvist samhälle, säger företrädaren Erik, 18.

FAKTA

Attentat mot centern
Attentaten mot centerpartiets lokaler:
Natten till 27 mars: Göteborg, Skånegatan: Ett fönster krossas med en gatsten.
Gatsten kastas mot hyresgästers fönster under skylten med centerpartiets logga.
"Solidaritet" klottras på väggen.
Kvällen 28 mars:
Stockholm, Stora Nygatan: En fönsterruta krossas.
Äggkastning.
Natten till 30 mars: Stockholm, Stora Nygatan: Ett annat fönster krossas.
Helgen 8-9 april:
Uppsala, Sågargatan: "Ge fan i Las" skrivs med svart sprej på entrédörren.

Natten till 11 april: Växjö, Skolgatan: Två fönster krossas när två halva mexitegelstenar kastas in.
Osynliga partiets symbol sprejas på ytterdörren.
Natten till 12 april: Umeå, Skolgatan: Två fönster till Dövas riksförbund ovanför centerpartiets parkeringsplatser krossas.
Lappar med texten "Ge fan i Las Era jävla as Lär av fransoserna för i helvete" klistras på fönstren.
Göteborg, Skånegatan: Sex glödlampor med svart färg kastas mot fasad, fönster och skylt.
Kalmar, Södra vägen: "Peta inte på Las då går C i kras" sprejas med svart på väggen och Osynliga partiets symbol sprejas på dörren.
Natten till 13 april: Jönköping, Bredgränd: Fönstren i entrén krossas.

TT

Attackerna mot centerpartiet fortsätter. Sju lokaler med anknytning till centern har på kort tid vandaliserats. Fönsterrutor har krossats, gatstenar och ägg har kastats in, väggar har förstörts av klotter. Polisen har skärpt skyddet kring centerledaren Maud Olofsson. Säpo tror att "osynliga partiet" är ett löst sammansatt nätverk på den yttersta vänsterkanten.

"Det är allvarligt"

Aktivisterna är unga, i åldrarna 16-20 år. De är arbetslösa, bostadslösa, frustrerade. Säpos informationsdirektör Anders Thornberg säger till Expressen: - Vi ser allvarligt på det här därför att detta är angrepp mot ett riksdagsparti samt att man använder våld för att uttrycka åsikter i politiska frågor.

"De vill försämra"

Erik företräder "osynliga partiet". Han säger till Expressen: - Se det som ett krig mellan generationerna. Ni är gamla, rika, har det djävligt bra, har alltid haft det bra. Vi har inget, vi är chanslösa, det finns inga bostäder åt oss, inga jobb. Varför ger ni er på just centerpartiet? - De vill försämra anställningsformerna för oss unga, på samma sätt som den franska regeringen försökte genomföra. Där blev det blodiga kravaller. Men varför slår ni sönder centerns lokaler? - Vad ska vi göra då? Framföra era åsikter på ett normalt, demokratiskt sätt. - Skojar du? Det går inte. Ingen lyssnar på oss. Ingen gör nåt. Lägg ner riksdagen! Lägg ner politiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.