Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samhället i Alaska en farlig plats för kvinnor

Dagens tre största utrikesnyheter.
Deidre Levi hör till de kvinnor ur ursprungsbefolkningen i Alaska som har anmält sexuella övergrepp. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna skyddar ansiktet mot vinden i det lilla samhället Nome. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Polisen i det lilla samhället Nome i Alaska har gjort sig ökända för att inte utreda misstänkta våldtäkter. 

Susie anmälde en våldtäkt – men polisen stoppade henne från att undersökas på sjukhuset. 

Den utpekade mannen är fri.

– Jag är rädd för att se honom och tänker på vad han kan ta sig till, säger Susie till nyhetsbyrån AP.  

Samhället Nome i Alaska, med cirka 4 000 invånare, bjuder på ett bistert klimat med sin placering vid norra polcirkeln. 

Det är dock av andra skäl än karga vintrar som många skyr Nome. 

– Nome är som... jag gillar inte att övernatta där, säger Susie, en kvinna som tillhör ursprungsbefolkningen i Alaska. 

Sjukhuset i Nome sett genom en snöstorm. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Polisens besked – det behövs ingen undersökning

När Susie 2013 anmälde att hon blivit våldtagen av en man i Nome fördes hon av en lokal polis till sjukhuset för att bli undersökt med så kallad rape kit-metod. 

En sjuksköterska förberedde undersökningen när polisen sa till henne att avbryta, att det inte skulle behövas någon undersökning, rapporterar AP som fått ta del av sjukhusjournalen. 

”Polisen sa att han skulle ställa in undersökningen eftersom han redan hade talat med den misstänkte som hade erkänt att han 'haft sex' med patienten men att det var ömsesidigt. Därför såg inte polisen någon anledning till att göra en undersökning”, skrev sjuksköterskan i rapporten.  

Fallet lades ner utan vidare utredning och inga misstankar riktades mot mannen som Susie anklagar för våldtäkt, en man som bor i Nome och är dömd för tidigare våldsbrott. 

– Det skrämmer mig bara, jag är rädd att se honom och tänker på vad han kan ta sig till, säger Susie, som valt att vara anonym, till AP

Deidre hade strypskador på halsen – polisen lade ner

AP har även varit i kontakt med andra kvinnor som anmält våldtäkt. Deidre Levi, en baskettränare, var 21 år så hon anmälde en våldtäkt i Nome 2018 och genomgick en rape kit-undersökning. 

På hennes hals fanns djupa, lila missfärgningar som stämde överens med strypskador. 

Även hon tillhör ursprungsbefolkningen. Polisens besked var att det ”det bara var anklagelser”, och de föreslog att Deidre Levi själv skulle försöka få fast mannen genom att ringa upp honom, banda samtalet och försöka få honom att avslöja sig själv. 

Nome har 4 000 invånare och fungerar som en knutpunkt för ännu mindre samhällen i västra Alaska, vid kusten mot Berings sund. 

Susies och Deidres historier sticker inte ut i Nome, men det gör samhällets statistik för gripanden till följd av våldtäktsanmälningar. 

Polisstationen i Nome, Alaska. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Från 2008 till 2017 har polismyndigheten i Nome tagit emot 372 sexualbrottsanmälningar mot vuxna. 30 av dessa, 8 procent, har lett till gripanden av misstänkta. 

En studie från universitet i Massachusetts som undersökte sex olika polismyndigheter i USA slog fast att deras snittsiffra för gripanden i sexualbrottsutredningar under samma tid låg på 19 procent. 

Åklagaren om polisen i Nome: ”Hårt arbetande personer”

Samma år som Susie anmälde våldtäkten så tog polisen i Nome emot 33 sexualbrottsanmälningar med vuxna målsägare – som resulterade i ett gripande. 

Mer än hälften av Nomes invånare tillhör ursprungsbefolkningarna Yupi och Inupiaq – men ingen av poliserna i samhället tillhör ursprungsbefolkningen. 

Myndighetspersoner i Nome som AP varit i kontakt med försvarar den lokala poliskåren och menar att underbemanning gör att poliserna får svårt att rycka ut på alla typer av larmsamtal. 

Även områdets allmänne åklagare, John Earthman, försvarar polisen i Nome.  

– Nomes poliser är hårt arbetande personer som lever i det här samhället. De vill göra sitt samhälle säkrare. Olyckligtvis så är det en svår situation här ute i många fall. Det är väldigt tufft. Bara att ha en lantlig polisstation i lantliga Alaska är väldigt svårt, säger han till AP.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.