Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

84 nya dödsfall – totalt 4 350 döda

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Gymnasier och universitet ska öppna igen om två veckor, enligt Aftonbladet.Foto: JORMA VALKONEN / IBL
Studenter får snart återvända till skolan.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar under fredagens pressträff att skolorna kan öppna igen från i mitten av juni.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar under fredagens pressträff att skolorna kan öppna igen från i mitten av juni.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

4 350 människor har nu avlidit till följd av covid-19, 84 fler dödsfall sedan i går.

Beskedet om sommaren – som skulle kommit i dag – skjuts nu fram.

Samtidigt tillåts idrottsevenemang på yrkesmässig nivå och skolor som stängts öppnar från mitten av juni.

Anders Tegnell kallar situationen i Sverige för i princip ”oförändrad”.

– Vi har möjligen en svag tendens om att fallen blir fler igen, säger statsepidemiologen och hänvisar till ökad provtagning.

Inläggningarna på IVA går däremot ned, och personer över 80 år som insjuknar minskar. Folkhälsomyndigheten meddelade också att de rekommenderar äldreboenden att testa i så stor utsträckning som möjligt när ett fall upptäcks.

– Här föreslår vi att har man möjlighet ska man provta alla på den enheten. Även de som inte har symtom, sa enhetschefen Malin Grape.

Besked om sommaren dröjer

Anders Tegnell har under veckan flaggat för att besked om sommaren kommer i dag, fredag. 

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att beskedet om nya rekommendationer flyttas fram. Under dagens presskonferens sa Anders Tegnell att besked dröjer eftersom det kräver stor samverkan och att myndigheten ”jobbar med det”.

– Det hann inte bli klart till i dag. Det kommer nästa vecka, säger Henrik Josefsson vid Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Vilken dag det kan komma vill han inte spekulera i.

Positiva besked för skola och sport

Gymnasier och universitet ska öppna igen från den 15 juni. Beslutet har skett i samråd med Folkhälsomyndigheten.

– VI har gjort en analys och tittat på hur mycket fall vi har i de här grupperna, sa Anders Tegnell vid dagens presskonferens.

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att få barn blivit sjuka och att ”det inte är särskilt mycket” som talar för att de är särskilt smittsamma.

Även Fotbollssverige får klartecken av myndigheten: Den 14 juni är det premiär för allsvenskan, och även damallsvenskan och superettan får kicka i gång igen. Dock utan publik.

Skolorna öppnar inom två veckor.
Enhetschefen Sara Byfors om spridningen av corona i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.