Fyra kartonger med några tusen granater i varje levererades till Samhalls lokal i Nyköping. Utan att innehållet kontrollerades fick de anställda montera isär granaterna. Foto: David Lundmark/Dagens ArbeteFyra kartonger med några tusen granater i varje levererades till Samhalls lokal i Nyköping. Utan att innehållet kontrollerades fick de anställda montera isär granaterna. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete
Fyra kartonger med några tusen granater i varje levererades till Samhalls lokal i Nyköping. Utan att innehållet kontrollerades fick de anställda montera isär granaterna. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete
"Ingen sa till oss vad det var för något. Färgpulvret yrde och många blev oroliga", säger ett anonymt vittne till Dagens Arbete. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete"Ingen sa till oss vad det var för något. Färgpulvret yrde och många blev oroliga", säger ett anonymt vittne till Dagens Arbete. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete
"Ingen sa till oss vad det var för något. Färgpulvret yrde och många blev oroliga", säger ett anonymt vittne till Dagens Arbete.  Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Samhallanställda fick plocka isär granater

Publicerad

Anställda på Samhall fick plocka isär militära granater utan att innehållet hade kontrollerats och företaget använder sig fortfarande av manuell återvinning. 

Det visar Dagens Arbetes granskning av Samhall. 

Samhalls ledning nekar till uppgifterna. 

Fyra kartonger med några tusen granater i varje levererades till Samhalls lokal i Nyköping. Utan att ha gjort någon kontroll av innehåller fick de anställda i uppgift av cheferna att montera isär granaterna, det visar den granskning Dagens Arbete gjort. 

https://www.facebook.com/dagensarbete/videos/vb.116567568403725/1643397715720695/?type=2&theater

Samhalls ledning bekräftar att lokalen mottagit granater, men nekar till uppgifterna att de anställda skulle fått direktiv att plocka isär dem. Till tidningen säger distriktschefen Yvonne Westman: 

– Det var några medarbetare som öppnade några granater, emot instruktioner. 

"Ingen sa till oss vad det var för något"

Dagens Arbete har pratat med flera av varandra oberoende vittnen som alla säger att de fick instruktioner av cheferna att montera ner granaterna. De anställda fick inte veta vad det var de öppnade och inte heller att överdelen är fylld med finkornigt färgpulver. 

Granaterna består av en överdel och en botten med en kärna av metal. Metalldelen är den som ska ska sorteras ut då den kan återvinnas.

Flera anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär av jobbet.

I locket finns färgpulvret. Flera av personerna som jobbade med granaterna fick hosta, utslag och psykiska besvär av jobbet. Pulvret bildar ett damm som tar sig in i även de minsta utrymmena och lägger sig som en tunn hinna på allt det vidrör.
Runt 15 personer ska enligt uppgifter till Dagens Arbete ha varit med och tagit isär granaterna.

– Ingen sa till oss vad det var för något. Färgpulvret yrde och många blev oroliga, säger ett anonymt vittne till Dagens Arbete. 

Arbetet avbröts efter fackets besök

Granaterna kom till lokalen i Nyköping i maj. Enligt uppgifter till Dagens Arbete gjordes ingen analys av innehållet för att se om det var skadligt att andas in förens i mitten av juni. 

Majoriteten av personalen Dagens Arbete har pratat med vågar inte träda fram med namn och bild, utav rädsla för att bli av med jobbet. 

En person har vågat träda fram – Mikael Lund. Han säger till Dagens arbete att varje låda innehöll ett par tusen granater och att de hann sortera en halv låda ungefär. Arbetet avbröts efter att IF Metalls regionala skyddsombud besökte Samhall. Det var någon vecka efter att granaterna kommit till Samhall. 

Dagens arbetes förstasida.Foto: DAGENS ARBETE

Tonvis av elektronikskrot sorteras för hand

Samma rädsla kring att bli av med jobbet möts Dagens arbete av när de upptäcker att Samhall fortsatt använder sig av manuell återvinning – trots att högsta ledningen påstår att det inte längre förekommer inom företaget. 

Tonvis av elektronikskrot sorteras för hand. Samhallanställda skyfflar upp elektronik från en hög ner i containers. En låg uppskattning är att varje person som jobbar på skroten gör samma repetitiva rörelse minst 1500 gånger om dagen. Det är ett arbete och är tungt och monotont.  

"Det finns ju platser där vi inte ska vara", säger Samhalls vd Monica Lingegård till Dagens arbete.Foto: Dagens arbete

– Cheferna säger att man ska gå hem och sjukskriva sig om man inte klarar jobbet, säger en källa till tidnigen. 

En annan som jobbar på återvinningsstationen säger: 

– Det känn som det här jobbet aldrig tar slut. 

Samhalls vd: "Ja, det där har vi lämnat"

Samtidigt säger Samhalls vd att företaget inte längre använder sig av manuell återvinning. 

– Så sent som i tisdags åkte vi förbi en stor återvinningscentral som vi jobbade med för tio år sedan. Då pekade min marknadsdirektör och sa: Det där har vi lämnat. När man tittar förstår man... Ja, det där har vi lämnat. Det finns ju platser där vi inte ska vara, säger vd Monica Lingegård till Dagens arbete.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag