Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samhallanställda fick plocka isär granater

Fyra kartonger med några tusen granater i varje levererades till Samhalls lokal i Nyköping. Utan att innehållet kontrollerades fick de anställda montera isär granaterna.
Foto: David Lundmark/Dagens Arbete
"Ingen sa till oss vad det var för något. Färgpulvret yrde och många blev oroliga", säger ett anonymt vittne till Dagens Arbete.
Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Anställda på Samhall fick plocka isär militära granater utan att innehållet hade kontrollerats och företaget använder sig fortfarande av manuell återvinning. 

Det visar Dagens Arbetes granskning av Samhall. 

Samhalls ledning nekar till uppgifterna. 

Fyra kartonger med några tusen granater i varje levererades till Samhalls lokal i Nyköping. Utan att ha gjort någon kontroll av innehåller fick de anställda i uppgift av cheferna att montera isär granaterna, det visar den granskning Dagens Arbete gjort. 

https://www.facebook.com/dagensarbete/videos/vb.116567568403725/1643397715720695/?type=2&theater

Samhalls ledning bekräftar att lokalen mottagit granater, men nekar till uppgifterna att de anställda skulle fått direktiv att plocka isär dem. Till tidningen säger distriktschefen Yvonne Westman: 

– Det var några medarbetare som öppnade några granater, emot instruktioner. 

"Ingen sa till oss vad det var för något"

Dagens Arbete har pratat med flera av varandra oberoende vittnen som alla säger att de fick instruktioner av cheferna att montera ner granaterna. De anställda fick inte veta vad det var de öppnade och inte heller att överdelen är fylld med finkornigt färgpulver. 

Granaterna består av en överdel och en botten med en kärna av metal. Metalldelen är den som ska ska sorteras ut då den kan återvinnas.

Flera anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär av jobbet.

I locket finns färgpulvret. Flera av personerna som jobbade med granaterna fick hosta, utslag och psykiska besvär av jobbet. Pulvret bildar ett damm som tar sig in i även de minsta utrymmena och lägger sig som en tunn hinna på allt det vidrör.
Runt 15 personer ska enligt uppgifter till Dagens Arbete ha varit med och tagit isär granaterna.

– Ingen sa till oss vad det var för något. Färgpulvret yrde och många blev oroliga, säger ett anonymt vittne till Dagens Arbete. 

Arbetet avbröts efter fackets besök

Granaterna kom till lokalen i Nyköping i maj. Enligt uppgifter till Dagens Arbete gjordes ingen analys av innehållet för att se om det var skadligt att andas in förens i mitten av juni. 

Majoriteten av personalen Dagens Arbete har pratat med vågar inte träda fram med namn och bild, utav rädsla för att bli av med jobbet. 

En person har vågat träda fram – Mikael Lund. Han säger till Dagens arbete att varje låda innehöll ett par tusen granater och att de hann sortera en halv låda ungefär. Arbetet avbröts efter att IF Metalls regionala skyddsombud besökte Samhall. Det var någon vecka efter att granaterna kommit till Samhall. 

Dagens arbetes förstasida.
Foto: DAGENS ARBETE

Tonvis av elektronikskrot sorteras för hand

Samma rädsla kring att bli av med jobbet möts Dagens arbete av när de upptäcker att Samhall fortsatt använder sig av manuell återvinning – trots att högsta ledningen påstår att det inte längre förekommer inom företaget. 

Tonvis av elektronikskrot sorteras för hand. Samhallanställda skyfflar upp elektronik från en hög ner i containers. En låg uppskattning är att varje person som jobbar på skroten gör samma repetitiva rörelse minst 1500 gånger om dagen. Det är ett arbete och är tungt och monotont.  

"Det finns ju platser där vi inte ska vara", säger Samhalls vd Monica Lingegård till Dagens arbete.
Foto: Dagens arbete

– Cheferna säger att man ska gå hem och sjukskriva sig om man inte klarar jobbet, säger en källa till tidnigen. 

En annan som jobbar på återvinningsstationen säger: 

– Det känn som det här jobbet aldrig tar slut. 

Samhalls vd: "Ja, det där har vi lämnat"

Samtidigt säger Samhalls vd att företaget inte längre använder sig av manuell återvinning. 

– Så sent som i tisdags åkte vi förbi en stor återvinningscentral som vi jobbade med för tio år sedan. Då pekade min marknadsdirektör och sa: Det där har vi lämnat. När man tittar förstår man... Ja, det där har vi lämnat. Det finns ju platser där vi inte ska vara, säger vd Monica Lingegård till Dagens arbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.