Samhall-städarna vittnar: Vi glömdes bort i pandemin

Per har ett medfött hjärtfel och upplever helgarbete som otryggt, då hans kolleger saknar HLR-utbildning (Inslag av Dagens Arbete).
Nettan Lindgren städar på polishuset i Eskilstuna. De borde ha full skyddsutrustning – inte bara munskydd och visir, tycker hon.
Foto: David Lundmark / Dagens Arbete
”Ett skämt”, säger Nettan Lindgren om hur företaget har hanterat pandemin.
Foto: DAVID LUNDMARK / Dagens Arbete

Anställda i riskgrupp som städar gym, mataffärer och polishus – utan tillräckliga skydd.

Samhall får hård kritik för sin hantering av pandemin i en granskning av Dagens Arbete.

– Det är ett skämt, säger Nettan Lindgren som jobbar på företaget.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Många anställda – även chefer – som varit i kontakt med Dagens Arbete är rädda för att gå ut med sina namn.

De oroar sig för repressalier.

Men inte Nettan Lindgren, hon är skyddsombud och känner att det skyddar henne.

Hon städar på polishuset i Eskilstuna. I höstas drabbades en kollega av covid-19 och gick bort. I cellerna där gripna personer har suttit kan allt möjligt finnas.

– Allting som kan komma ur en människokropp kan ligga där inne. Det kan vara precis vad som helst, hårtussar, lösnaglar, kondomer. Det är en ovisshet, man har säkert städat på flera ställen där det varit en covidsmittad utan att veta om det, säger Nettan Lindgren till Expressen.

Anställda i riskgrupp

Hon tycker att personalen borde ha full skyddsutrustning, liksom vakterna i huset, i stället för munskydd och visir som nu. Arbetsplatsen har också anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Vi har sådana som har diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är många som har astma och covid sätter sig på luftvägarna, säger Nettan Lindgren.

Samhall får varje år fem miljarder kronor från staten som en särskild ersättning för sitt uppdrag – att utveckla människor med funktionshinder.

Fått kämpa för skyddsutrustning

Men enligt Dagens Arbetes reportage brister det på flera ställen. En kvinna som tidningen pratat med städade ända fram till sent i fjol på äldreboenden utan varken munskydd, visir eller förkläden.

I Umeå har facket kämpat för att de anställda ska få bära munskydd. På Ikea kan det vara svårt att hålla avstånd – ändå ska medarbetarna städa när gästerna har lämnat sina bord i restaurangen.

I staden städar företaget också på ett av Europas största gym, där de torkar maskiner samtidigt som folk tränar i lokalerna. Munskydd har de fått köpa själva.

Samhalls hr-strateg Liza Radon svarar till Dagens Arbete att företaget har tydliga riktlinjer för skyddsutrustningen. ”Vi följer noga myndigheternas rekommendationer och riktlinjer och använder skyddsutrustning vid behov”, skriver hon.

Svaret: Skyddet extra förstärkt under corona

Fredrik Nilsson, distriktschef för Sörmland/Gotland, känner inte igen bilden av brister i arbetsmiljöarbetet i Eskilstuna.

– Skyddsutrustningen är anpassad utifrån uppdraget vi har hos kund. I samband med corona är det naturligtvis extra förstärkt, säger han till DA.

Bolaget har gjort så mycket man kan, menar han.

– Vi har våra viktiga kunduppdrag som vi måste utföra och vi gör allt för att skydda vår personal så mycket det bara går. I vissa fall så tar vi en extra kontakt med våra kunder för att hjälpas åt att förebygga, säger Fredrik Nilsson till DA.

Mer corona: 11-åring hittade föräldrarna döda

Paret hade isolerat sig i sovrummet med bekräftad covid-19.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.