Många anställda – även chefer – som varit i kontakt med Dagens Arbete är rädda för att gå ut med sina namn.
De oroar sig för repressalier.
Men inte Nettan Lindgren, hon är skyddsombud och känner att det skyddar henne.
Hon städar på polishuset i Eskilstuna. I höstas drabbades en kollega av covid-19 och gick bort. I cellerna där gripna personer har suttit kan allt möjligt finnas.
– Allting som kan komma ur en människokropp kan ligga där inne. Det kan vara precis vad som helst, hårtussar, lösnaglar, kondomer. Det är en ovisshet, man har säkert städat på flera ställen där det varit en covidsmittad utan att veta om det, säger Nettan Lindgren till Expressen.
Anställda i riskgrupp
Hon tycker att personalen borde ha full skyddsutrustning, liksom vakterna i huset, i stället för munskydd och visir som nu. Arbetsplatsen har också anmälts till Arbetsmiljöverket.
– Vi har sådana som har diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är många som har astma och covid sätter sig på luftvägarna, säger Nettan Lindgren.
Samhall får varje år fem miljarder kronor från staten som en särskild ersättning för sitt uppdrag – att utveckla människor med funktionshinder.
Fått kämpa för skyddsutrustning
Men enligt Dagens Arbetes reportage brister det på flera ställen. En kvinna som tidningen pratat med städade ända fram till sent i fjol på äldreboenden utan varken munskydd, visir eller förkläden.
I Umeå har facket kämpat för att de anställda ska få bära munskydd. På Ikea kan det vara svårt att hålla avstånd – ändå ska medarbetarna städa när gästerna har lämnat sina bord i restaurangen.
I staden städar företaget också på ett av Europas största gym, där de torkar maskiner samtidigt som folk tränar i lokalerna. Munskydd har de fått köpa själva.
Samhalls hr-strateg Liza Radon svarar till Dagens Arbete att företaget har tydliga riktlinjer för skyddsutrustningen. ”Vi följer noga myndigheternas rekommendationer och riktlinjer och använder skyddsutrustning vid behov”, skriver hon.
Svaret: Skyddet extra förstärkt under corona
Fredrik Nilsson, distriktschef för Sörmland/Gotland, känner inte igen bilden av brister i arbetsmiljöarbetet i Eskilstuna.
– Skyddsutrustningen är anpassad utifrån uppdraget vi har hos kund. I samband med corona är det naturligtvis extra förstärkt, säger han till DA.
Bolaget har gjort så mycket man kan, menar han.
– Vi har våra viktiga kunduppdrag som vi måste utföra och vi gör allt för att skydda vår personal så mycket det bara går. I vissa fall så tar vi en extra kontakt med våra kunder för att hjälpas åt att förebygga, säger Fredrik Nilsson till DA.