Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Samernas nationaldag – därför firas den i februari

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den samiska flaggan – gemensam för alla samer.
Foto: Shutterstock

Det första samiska landsmötet hölls i Trondheim i Norge den 6 februari 1917 .

Därför valdes det datumet för samernas nationaldag, som firas över hela Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Det beräknas att det finns mellan 80 000 och 100 000 samer i världen. I Sverige är siffran mellan 20 000 och 35 000, boende över hela Sverige även om de flesta är bosatta i landets norra delar.

Då firades den första samiska nationaldagen

På Samerådets 15:e konferens i Helsingfors 1992 beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag skulle läggas till 6 februari.

Den första officiella nationaldagen firade året därpå, den 6 februari 1993, i samband med att FN:s internationella urbefolkningsår inleddes.

Den samiska flaggan hissad 6 februari utanför stadshuset i Oslo, Norge.
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Datumet valdes för att hylla det första samiska landsmötet, som hölls i Norge 1917. Det var första gången samer över nationsgränserna, från norr till söder, samlades för att diskutera gemensamma frågor. Samernas traditionella områden i Norge, Sverige, Finland och Ryssland kallas för Sápmi.

Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet.

I ”Let's dance” bjöd Jon-Henrik Fjällgren in Maxida Märak att rappa – och visa att de båda kämpar för samiska rättigheter.
Foto: OLLE SPORRONG

Hur ser samernas flagga ut?

Den samiska flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge, den består av en cirkel över ränder och har färger från den samiska dräkten.

Cirkeln är till hälften röd (solsymbolen) och till hälften blå (symbol för månen). Flaggan godkändes den 15 augusti 1986 av Samerådets samekonferens.

Samernas nationalsång

Vid samemötet 1986 beslutades att "Sámi soga lávlla" (”Samefolkets sång”) skulle utses till samernas officiella nationalsång.

Melodin är komponerad av Arne Sörlie och texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921).

Sedan 1977 räknas samerna som ett urfolk i Sverige, med rätt till kulturell särbehandling. Sedan 2011 erkänns samerna som ett folk i grundlagen.

Så firas samernas nationaldag

SVT play firas Samiska nationaldagen 2019 i en sändning från Jokkmokk i Sverige, Tromsö i Norge och Enare i Finland. Den börjar klockan 18.00.


https://www.youtube.com/watch?v=q209QzCQ6kE

Det blir musik av grammisaktuella Sara Ajnnak, gäster är Ida och Viktor från serien "Mitt stora samiska bröllop" och konstnären Juvvá Pittja som ska måla ett konstverk – på 1,5 timme.

På samiska nationaldagen den 6 februari 2019 sänder P2 musikradion ett fullspäckat program under två timmar med samisk musik, från kl.19.03.

I flera kommuner i Sverige firas nationaldagen genom att nationalsången spelas och flaggan hissas. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.