Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sambon: Det är tufft och jobbigt

Niclas Hammarström tog emot utmärkelsen "Årets journalist" på Tidskriftsgalan för bara några dagar sedan.Foto: Christian Örnberg

Inför resan till Syrien diskuterade Niclas Hammarström riskerna med sin sambo.

Att stanna hemma var dock inte ett alternativ för fotografen.

- Han brinner för det här. Han är en otroligt stark person och han ville det här, säger hon.

FAKTA

Marie Colvin

Amerikansk journalist på brittiska The Sunday Times. Dödades i en påstått riktad bombattack mot ett mediacenter i Homs i februari 2012. Colvin var mångfaldigt prisbelönad för sitt arbete som utrikeskorrespondent. Hon förlorade synen på ett öga vid ett bombattentat i Sri Lanka och rapporterade också från andra konfliktområden, som Tjetjenien, Sierra Leone och Kosovo.

Didier François & Edouard Elias

Franska journalister som arbetar för Europe 1. Kidnappades den 6 juni.

Mika Yamamoto

Journalist på Japan Press. Dödades i strider i östra Aleppo i augusti 2012.

Sami Jamal

Frilansjournalist på uppdrag för den syriska exil-radiostationen Radio Rozana. Kidnappades utanför Aleppo den 14 augusti.

Aboud Haddad

Syrisk fotograf som lämnade armén 2011. Tillfångatogs av en gren till al-Qaida den 26 juni.

Gilles Jacquier

Fransk reporter som arbetade för France 2. Dödades av en granat i staden Homs den 11 januari 2012.

Zakaria Haj Jamo

Journalist för den kurdiska nyhetssajten Yeketi Media. Tillfångatogs utanför staden Tel Abiyad den 21 juli.

James Foley

Amerikansk frilansjournalist med uppdrag för bland annat Agence France-Presse. Försvann spårlöst den 22 november 2012.

Pesheng Alo

Syrisk tv-journalist. Sköts och skadades av en krypskytt den 28 juli.

Hadi Baghbani

Iransk dokumentärfilmare som dödades utanför Damaskus den 20 augusti medan han var inbäddad med den syriska armén.

Bilal Ahmed Bilal

Syrisk journalist. Greps den 13 september 2011 och dömdes i somras till 15 års fängelse.

Samir Kassab

Libanesisk tv-fotograf som arbetar för Sky News Arabia. Kidnappades den 15 oktober.

Marc Marginedas

Spansk journalist som arbetar för El Periódico. Kidnappades den 4 september 2012.

Ammar Dendich

Syrisk tv-journalist. Skadades av splitter från en improviserad bomb den 23 juli.

Autin Tice

Frilansjournalist med uppdrag för bland annat Washington Post. Kidnappades den 13 augusti 2012.

Adburahman Rya

Syrisk journalist och fyrabarnsfar. Greps av säkerhetsstyrkor i Damaskus den 7 juni.

Shahir Muaddamani

Chef för en lokal nyhetsbyrå. Död ades av en bomb den 16 augusti.

Den första natten handfängslades vi och de tog alla våra saker. Den andra dagen flyttades vi med osäkrade kalasjnikovs riktade mot oss till en annan stad där det fanns andra fångar. Vi fick ögonbindlar och de sade att vi skulle göra oss redo att möta vår skapare.

Den fransk-amerikanska fotojournalisten Jonathan Alpeyrie släpptes den 20 juli efter att ha varit fången i 83 dagar. I en intervju med en lokalradiostation i USA berättar han om flera skenavrättningar.

En gång med pistol, en gång med ett maskingevär mot min panna. En gång kom de in med knivar och låtsades skära mig i halsen. Att bli avrättad med en kniv var en skrämmande tanke.

152 dagars fångenskap följde, i små mörka rum där jag slogs mot tid och rädsla och ändlös förnedring; mot hunger och mot frånvaron av medkänsla. Där jag utstod två skenavrättningar och tystnaden från Gud, min familj och världen utanför.

Efter en månad var maten reducerad till en tallrik ris och tre skivor pitabröd per dag. Det var aldrig något kött eller frukter och senare inga grönsaker. Under hela tiden var min enda tillgång till vätska kranvattnet från handfatet intill toaletten.

Italienska journalisten Domenico Quirico kidnappades av rebellstyrkor i april i år. Han beskriver fångenskapen i The Guardian.

Den tyska journalisten Armin Wertz greps av regeringsstyrkor i maj i år och hölls fängslad i fem månader. I en intervju med tidningen Tempo berättar han om tiden i fängelset.

Niclas Hammarströms sambo fick beskedet om tillfångatagandet på söndagsnatten av en av de båda journalisternas kontaktpersoner på bildbyrån Kontinent. Hon berättar att hon och Hammarström diskuterat riskerna med uppdraget innan han beslutade sig för att åka.

- Jo men det gjorde vi, om hur oroligt det är där nere. Vi pratade mycket om det. Det kändes lite extra tufft den här gången men jag vet att han brinner för det här. Han är en otroligt stark person och han ville det här.

Hur hanterar du och din familj situationen?

- Det är tufft. Vi har tre killar här som kräver sitt och det är jobbigt. Det är en helt ny situation, Niklas har ju varit ute och rest i många år men så här långt har det aldrig gått, säger hon.

Fick utmärkelse

Så sent som för några dagar sedan fick Niclas Hammarström, tillsammans med reportern Staffan Heimerson, ta emot utmärkelsen "Årets journalist" på Tidskriftsgalan. Priset fick de för ett 18 sidor långt reportage från just Syrien som publicerades i tidsskriften Café.

- Niclas berättade vid prisutdelningen att han och Magnus Falkehed skulle åka på en reportageresa men han var mycket vag om detaljer, säger Staffan Heimerson.

Han lyckönskade kollegan, som han menar är mycket rutinerad av utlandsuppdrag.

"Stor erfarenhet"

- Som en väldigt god vän till Niclas kan jag säga att hans reseerfarenhet är stor, hans krigserfarenhet är stor och hans temperament är gott. Niclas har ett lugn som är beundransvärt och i en sådan här situation är det mycket viktigt att inte tappa humöret, säger Staffan Heimerson.

Expressen har utan framgång sökt Magnus Falkeheds anhöriga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.