Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samantha var beroende av energidryck – kollapsade

Trots alla negativa biverkningar kunde Samantha inte sluta dricka energidrycker – tills hjärtat började säga ifrån. Foto: Shutterstock
”Riskerna med energidrycker måste lyftas mer.” anser trebarnsamman Samantha.Foto: Privat

33-åriga Samantha Sharpe kunde dricka upp till sex burkar energidryck om dagen.

Tills hennes hjärta plösligt sa ifrån. Nu varnar hon för biverkningar av den populära drycken. 

– Jag tvingades sätta in pacemaker som 32-åring, säger Samantha till Mirror.

Trebarnsmamman Samantha Jonas från Leicester i Storbritannien säger att hon drack mellan fem och sex burkar energidryck om dagen. 

– Jag har tre barn och jobb så det var vardagen som fick mig att dricka energidryckerna. Jag jobbar kväll så de tog mig genom dagen, fick mig pigg och lite hyper, säger hon till Mirror.

Fick minnesluckor

Men efter att ha klunkat flera burkar energidryck varje dag i fyra års tid började hon uppleva minnesluckor och var då och då snurrig i huvudet, säger hon. 

Hon började också få smärtsamma njurstensanfall och när hon sökte vård fick hon veta av att hon riskerade att drabbas av typ 2 diabetes, på grund av allt socker hon fick i sig på daglig basis. 

Hon hade också ofta huvudvärk och drabbades av sömnsvårigheter.

Men trots alla negativa biverkningar kunde hon inte sluta med drycken – tills hjärtat började säga ifrån.     

– Jag gick till läkaren för över ett år sedan eftersom jag fortsatte förlora medvetandet hemma. Det visade sig att jag hade första gradens hjärtblockering, som utvecklades till andra gradens. I februari förra året fick jag en pacemaker inopererad för att hjälpa hjärtat att slå normalt, säger hon till Mirror.

”Riskerna med energidrycker måste lyftas mer.” anser trebarnsmamman Samantha.Foto: Privat

LÄS MER: Fem saker som händer när du dricker energidryck

Läkarna kan inte fastslå att det fanns en koppling mellan de stora mängderna energidryck, som innehåller koncentrerade former av koffein, och hjärtproblemen. 

– Men mitt energidrycks-drickande har inte hjälpt direkt, säger Samantha, som nu måste göra återbesök hos läkaren varje halvår.

Uppmärksammar riskerna

Hälsoproblemen skrämde Samtantha rejält och i dag vill hon berätta om sitt beroende för att hjälpa andra. Hon har till och med gått fram till personer i butiker som varit i färd med att köpa en energidryck i och berättat sin historia – och mår illa av lukten av drycken.  

– Folk inser inte hur mycket det påverkar dig. Det krossar mitt hjärta att se barn köpa energidryck. Det är ju åldersgräns, men många föräldrar köper ut till sina barn, säger hon till Mirror och fortsätter:

– Riskerna med energidrycker måste lyftas mer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.