Sam, 25, blev gravid efter våldtäkten

Sam Blakely från Birmingham i Alabama utsattes för en våldtäkt och blev gravid. Hon säger att hon hade valt mellan en osäker abort eller självmord om den nya restriktiva abortlagen i delstaten gällt då. Foto: Tomas Kvarnkullen
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

MONTGOMERY. För två år sedan blev Sam Blakely, 25, våldtagen – och gjorde abort.  

Om Alabamas nya abortlag hade funnits då hade hon valt en annan utväg. 

– Jag hade gjort en osäker abort eller helt enkelt avslutat mitt liv, säger hon.

Alabamas beslut att rösta igenom USA:s mest restriktiva abortlag har väckt starka känslor i hela landet. Kritiken gäller bland annat att det enda undantaget som tillåts är om kvinnans liv är i fara – men inte graviditeter som orsakats av våldtäkt eller incest. 

Sam Blakely från Birmingham är en av Alabamas kvinnor som har en mycket personlig åsikt om den nya lagen. 

För två år sedan blev hon våldtagen av en kollega när hon arbetade i delstatens huvudstad Montgomery och upptäckte senare att hon hade blivit gravid. 

– Jag hade aldrig haft utebliven mens i hela mitt liv. Efter våldtäkten hände det och jag kände att något var fel. Jag gjorde ett graviditetstest och det visade positivt. Jag var i badrummet i mitt lägenhetskomplex och jag var tvungen att bita hårt i duschdraperiet för att inte alla skulle höra mina skrik, säger hon. 

Hon berättar att hon aldrig tidigare trott att hon skulle behöva fundera över abort men att hon inte såg några andra alternativ. 

– Jag var förkrossad på ett sätt som inte går att beskriva och jag visste på en gång vad det skulle innebära för mig. Jag började söka efter information om hur jag kunde avbryta graviditeten och jag hittade väldigt farliga sätt. Jag hade inte så mycket kunskap, men jag visste med säkerhet att jag var tvungen att avbryta graviditeten, säger hon. 

Senare fick hon tips om en klinik dit hon åkte för rådgivning. Hon bestämde sig för att utföra aborten. 

Med den abortlagstiftning som då gällde i delstaten fanns alternativ för Sam, även om de var svårtillgängliga. 

Hon funderar länge innan hon svarar på vad det inneburit för henne om den abortlag, som nu röstats igenom, funnits då. 

– Det hade funnits två alternativ. Jag hade gjort en osäker abort eller helt enkelt avslutat mitt liv. Det är mitt ärliga svar. Det fanns inte en chans att jag skulle bära våldtäktsmannens barn, det visste jag helt säkert. 

Sam Blakely säger att hon har varit i kontakt med flera andra kvinnor som reagerat på samma sätt som hon efter att lagen röstades igenom.

– Jag upplever reaktioner som chock, bestörtning, en hel del avsky, skam och rädsla. 

Vad skulle du säga till delstatens politiker om du kunde?

– Det finns andra sätt att minska antalet aborter om det är det som är målet. Jag skulle tala om för dem att det skadar så oerhört många människor att rösta igenom det här förslaget och stå bakom det. Jag skulle vilja be dem att fundera länge och noga på sina fruar, döttrar, sina syskons döttrar, sina mammor och deras rätt att välja och hur det nu tas ifrån dem. 

Lagförslaget i Alabama röstades igenom i tisdags och godkändes dagen därpå av guvernören Kay Ivey. 

– När guvernören skrev under det kändes det som en spark i magen, säger Sam Blakely. 

Lagen kan träda i kraft först efter sex månader om den inte stoppas i domstol, vilket flera ser som sannolikt. 

Republikaner i Alabama, som har en stark majoritet i delstatssenaten, har uppgett att målet är att lagen ska prövas i Högsta domstolen för att utmana USA:s lag om fri abort från 1973.