I december påvisades salmonellasmitta i företaget Lactalis bröstmjölksersättning. Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅNI december påvisades salmonellasmitta i företaget Lactalis bröstmjölksersättning. Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
I december påvisades salmonellasmitta i företaget Lactalis bröstmjölksersättning. Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Barnmjölksprodukter som har fått ersätta varorna från Lactail. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNBarnmjölksprodukter som har fått ersätta varorna från Lactail. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Barnmjölksprodukter som har fått ersätta varorna från Lactail.  Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Salmonellaskandal växer i Frankrike – flera barn sjuka av pulvermjölk

Publicerad

35 barn i Frankrike insjuknade efter att salmonella påvisats i barnmjölkpulver.

Nu växer skandalen, skriver Sveriges Radio.

Detta sedan ett barn i Spanien och ett annat i Grekland insjuknat av det ökända barnmjölkpulvret – från samma tillverkare. 

Det blåser på nytt kring den franska barnmjölkpulvertillverkaren Lactalis.

I december påvisades salmonellasmitta i företagets bröstmjölksersättning. Ett 30-tal barn i Frankrike insjuknade – barn som fått i sig mjölk gjort på pulver från Creon-fabriken.

Partiet skulle dras in, var det sagt från företaget:

– Hela produktionen från Lactalis fabrik i Creon dras in. Alla produkter som finns på marknaden sedan februari förra året, ska skickas tillbaka till företaget, sa då finansminister Bruno Le Maire efter att ha träffat Lactalis vd Emmanuel Besnier.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fabriken bommad

Men så blev det inte.

Lactalis produkter fanns ändå kvar att köpa i ett flertal butiker i landet. Nu står det också klart att smitta från företagets ökända barnmjölkpulver smittat även barn i Spanien och Grekland. 

Efter den nya skandalen – nu får fabriken inte öppna igen. Inte förrän man sett till att försäkra att smittan är helt borta, skriver Sveriges Radio. 

Jätteföretaget Lactalis exporterar mjölkpulver till hela 66 länder, dels i Europa, men också i både Afrika och Asien.

Företaget stämda av föräldrar

Franska medier skriver att ett hundratal föräldrar har stämt företaget efter salmonellaskandalen i landet. 

– Vi vill belysa det som har skett för att alla ska ta sitt ansvar, så att detta inte upprepas, sa Quentin Guillemain, som representerar föräldrarna till de drabbade barnen. 

Dagens Nyheter skriver att Lactalis smör- och ostmärke Président finns i svenska butiker – bland annat vitmögelosten brie. Sedan sex år tillbaka ingår svenska Skånemejerier i mejerigruppen Groupe Lactalis.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag