Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Theresa May sänker terrornivån till "allvarlig"

Manchester-bombaren Salman Abedis bror Hashim Ramadan Abu Qassem al-Abedi har gripits i Libyen. Foto: AP/TT
En minnesplats vid St Ann's Square i Manchester. Foto: NIGEL RODDIS / EPA / TT

Manchester-bombaren Salman Abedi pratade med sin bror i Libyen bara 15 minuter innan dådet. Det rapporterar CNN.

Brodern nekar däremot till att han ska ha känt till något om attacken.

Brittiska myndigheter misstänker att Abedi var del av ett större nätverk som planerar ytterligare dåd.

Samtidigt meddelade premiärminister Theresa May på lördagen att man sänker terrorhotsnivån – från "kritisk" till "allvarlig", rapporterar BBC. 

Enligt brittiska myndigheter pratade attentatsmannen i terrordådet på Manchester Arena, med sin bror i Libyen bara femton minuter innan han sprängde sig själv och 22 andra i luften. 

– Vi följer upp på ett nätverk och som ni har sett utifrån antalet arresteringar är vi på rätt väg att försöka röja det, säger Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace till CNN i Manchester på fredagen. 

Utredare fortsätter även arbetet med att försöka spåra anhöriga till den 22-årige Abedi, som har rötter från Libyen. Brittiska myndigheter befarar nu att han är en del av ett nätverk som planerar ytterligare dåd.

Trots oron för nya terrordåd meddelade premiärminister Theresa May på lördagen att man sänker terrornivån i landet – från "kritisk" till "allvarlig", rapporterar BBC. Det innebär att en ny attack är mycket möjlig men inte direkt överhängande. Hon uppmanar dock till vaksamhet.

 

LÄS MER: Släkting: Salman drevs av hämnd 

 

Abedis yngre bror, Hashim Ramadan Abu Qassem al-Abedi, sitter efter bombningen i Manchester fängslad i Libyen. Enligt förhörsledaren i Tripoli, vid namn Ben Salem, kände den yngre brodern till Salman Abedis aktion. Trots att bröderna talade i telefonen med varandra bara minuter innan terrordådet, nekar dock brodern till att han skulle känna till några detaljer kring händelsen.

Hjälpte planera dådet i Manchester

Tidigare under veckan har militär sagt till CNN att Hashim ha erkänt i förhör att han och Salman var medlemmar i IS. Hashim ska även ha befunnit sig i Manchester under planerandet av attacken.

Salman Abedi reste till Libyen den 19 april och lämnade landet igen den 17 maj. Till sin familj ska han ha sagt att han skulle resa till Saudiarabien för att utföra en pilgrimsfärd. Han ljög, och det ska bara ha varit brodern Hashim som egentligen kände till att Salman var på väg till England.

Salman Abedi ringde även sin mamma bara några timmar innan dådet. Foto: AP

Under torsdagen kom uppgifter från libyska myndigheter till nyhetsbyrån AP att Salman Abedi även ringde sin mamma bara timmar innan han sprängde sig själv och 22 andra människor till döds på Manchester Arena.

– Förlåt mig, sa Salman Abedi till sin mamma, uppger AP.

 

LÄS MER: Uppmaningen: Var redo för nytt terrordåd 

 

Amerikanska myndigheter har tidigare under veckan uppgett för CNN att terroristen på Manchester Arena mottagit någon form av träning eller utbildning av IS när han reste till Syrien månader innan bombdådet i Manchester. Men det tillbakavisas av Ben Salem, som menar att det inte är troligt då "allt var förberett i Manchester" sedan slutet av året 2016.

Brittiska beväpnade officerare patrullerar tåg

Under fredagen fortsatte den brittiska polisen sina räder, och för första gången användes officerare med specialutbildning i skjutvapen för patrullering på tåg runtom i landet. 

 

LÄS MER: LÄS MER: De dödades i terrordådet i Manchester 

 

Den brittiska hotnivån höjdes efter dådet på Machester Arena till högsta nivå, vilket betyder att man utgår ifrån att en attack kan vara nära förestående.

Hittills har 13 personer gripits på adresser i Manchester, Wigan och Nuneaton, alla i England. 11 personer hålls kvar i häktet medan sökandet fortsätter på ett antal andra adresser.

Speciell relation mellan Storbritannien och USA efter läcka

Enligt säkerhetsministern Wallace pågår det för närvarande över 400 utredningar av säkerhetstjänsten och polisen om eventuell terrorplanering i Storbritannien. 

Under fredagen leder även premiärminister Theresa May en diskussion om kampen mot terrorism med andra ledare vid G7-toppmötet i Italien, där även USA:s president Donald Trump närvarar. Mötet kommer tätt inpå anklagelserna om att USA ska ha läckt underrättelse till amerikansk media om detaljer kring Manchester-utredningen. 

 

LÄS MER: Storbritannien ursinniga på USA efter terrorläckor

 

Läckorna kulminerade i the New York Times som publicerade bilder från attentatsplatsen. Brittiska myndigheter svarade på torsdagen genom att temporärt stoppa all delning av underrättelse med USA.