Sallmas mobil började brinna i – hennes ficka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sallma Gadajsh blev skärrad efter den dramatiska händelsen.
Foto: Privat
Mobilen ska ha bränt sönder byxfickan på Sallmas sjukhuskläder.
Foto: Privat
Foto: Privat

24-åriga barnmorskestudenten Sallma Gadajsh satt med en patient när det plötsligt började ryka från hennes byxor. 

Det visade sig att hennes mobiltelefon brann. 

– Alla skrek och jag trodde inte att det var sant, säger hon. 

Sallma Gadajsh, 24, från Örebro, pluggar till att bli barnmorska och den 20 februari i år tog hand om en patient på barnmorskemottagningen på den vårdcentral där hon gjorde praktik.  

Hon hade sin mobiltelefon i fickan och satt och pratade med patienten mitt på dagen när det plötsligt började låta konstigt i rummet, säger hon.

– Jag och patienten förstod inte varifrån ljudet kom. Men så plötsligt såg vi rök som kom från mina kläder. Jag reste mig och insåg att det brann i byxfickan, säger Sallma. 

Hon kastade av sig byxorna samtidigt som patienten ropade på hjälp. 

– Jag fick stopp på själva elden men hela rummet fylldes med rök. Det var en jätteläskig – och konstig – upplevelse och jag blev chockad. Jag trodde inte det var sant.

Bilder från byxorna Sallma hade på sig visar hur det är brännhål i ena byxfickan. Telefonen, en Samsung S6 som hon köpte i november 2015, är rejält förstörd. 

Mobilen, en Samsung S6 ska ha börjat brinna när Sallma satt med en patient.
Foto: Privat
Foto: Privat

Ett ärr kvar på höften

Sallma säger att hon blev bränd på sin tumme och högra höft. Tur i oturen var Sallma väldigt nära vårdpersonal och fick hjälp direkt. 

– Jag var ju på en vårdcentral så kunde få mitt sår omlagt av distriktssköterskan. Men jag har än i dag kvar ett ärr på min höft efter brännskadan. 

Efter händelsen gick hon hem för dagen, skakad av upplevelsen. På kvällen började tankarna snurra.     

– Jag kunde inte sova den natten utan låg och tänkte på vad som kunde hänt om telefonen legat i jackan och det hade blivit stor brand på vårdcentralen, eller om min lillebror haft telefonen eftersom han lånar den ibland.   

Sallma kontaktade Samsung för att berätta om vad som hänt. Hon fick skicka in telefonen till Samsung så de kunde undersöka vad felet var. De kom fram till att telefonen hade tappskador och en röntgen av telefonen ska ha visat att skyddet runt batteriet hade rubbats vid smällarna, vilket skulle lett till att mobilen brunnit.

Det brändes hål på byxfickan när telefonen började brinna.
Foto: Privat

Kritisk till förklaringen

Men Sallma är kritisk till förklaringen. 

– Jag hade inte tappat den så mycket. Jag begärde ut rapporten för jag tyckte det lät så konstigt, men det tog tre månader innan jag fick den – och sa de att det hade skett ett missförstånd och de hade öppnat upp min telefon i småbitar, så jag kunde inte lämna in den för undersökning någon annanstans, säger hon och fortsätter:

– Jag fick ett belopp för telefonen i efterhand och är nöjd med Samsungs bemötande i stort. Och det var ju bra, men jag tycket inte att det är rimligt att den började brinna.

I efterhand har hon sett att det på säkerhetsföreskrifterna står att man alltid ska kolla upp sin mobiltelefon om man tappar den eftersom det kan bli skador i batteriet.

– Det är en varning som jag aldrig hade hört talas om, så det är bra att veta att man ska vara försiktigt. Men det som hände var jätteläskigt och jag kommer inte våga köpa Samsung igen, man blir ju ärrad, säger Sallma. 

På Samsungs pressavdelning vill man inte kommentera händelsen, eller hur en mobil kan börja brinna. I ett mejl skriver Anna Andersson, kommunikationschef för Samsung Norden:

”Jag har inte möjlighet att uttala mig om enskilda supportärenden men det jag kan säga är att vi inte har några kända fel på modellen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.