Sällberg: Finns nog redan i Sverige

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.
Foto: SVEN LINDWALL
Illustrationsbild av den nya coronavarianten omikron.

Runtom i Europa poppar fall av den nya omikron-varianten upp.

Det var väntat, menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet – som tror att varianten redan finns i Sverige.

– När en ny variant upptäcks så har ju människor redan hunnit resa, säger han till SvD.

I flertalet europeiska länder har bekräftade och misstänkta fall av den nya coronavarianten omikron dykt upp, däribland Tyskland, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Italien och Danmark.

– Det är inget konstigt att det nu börjar dyka upp enstaka fall på olika platser. När en ny variant upptäcks så har ju människor redan hunnit resa, säger Matti Sällberg, vaccinforskare och professor vid Karolinska Institutet till SvD.

Troligen finns det redan i Sverige.

– Jag skulle tro att den redan finns här genom människor som återvänt från Sydafrika de senaste veckorna. Men om den kommer att spridas, det är frågan. Att det finns indexfall som smittats i Sydafrika och sedan inte sprider vidare för att det inte är så smittsamt – då är det egentligen ingen fara, säger Sällberg.

Vaccinforskaren: ”Håll huvudet kallt”

Han understryker att det inte finns någon anledning att drabbas av panik av att omikron nu tycks sprida sig över världen.

– Men det gäller att hålla huvudet lite kallt. Jag tycker inte att det är läge för en eskalerande alarmism i det här läget. Men vi måste självklart vara förberedda, säger Matti Sällberg.

Vid 13-tiden på söndagen fanns ännu inga bekräftade fall i Sverige.

– Intensifierad övervakning av varianter pågår och vi räknar med att hitta fall i Sverige också eftersom det visat sig finnas spridning till flera andra länder i Europa, kommenterade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Därför kan brösten svullna upp efter vaccineringen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.