Donald Trump träffade Norges statsminister Erna Solberg under onsdagen. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDonald Trump träffade Norges statsminister Erna Solberg under onsdagen. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump träffade Norges statsminister Erna Solberg under onsdagen. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
F-52-plan existerar inte i verkligheten – bara i tv-spelet "Call of Duty". Foto: ACTIVISIONF-52-plan existerar inte i verkligheten – bara i tv-spelet "Call of Duty". Foto: ACTIVISION
F-52-plan existerar inte i verkligheten – bara i tv-spelet "Call of Duty". Foto: ACTIVISION
Ett amerikanskt plan av typen B52, som till skillnad från Trumps utlovade plan finns på riktigt. Foto: RAAD ADAYLEH / APEtt amerikanskt plan av typen B52, som till skillnad från Trumps utlovade plan finns på riktigt. Foto: RAAD ADAYLEH / AP
Ett amerikanskt plan av typen B52, som till skillnad från Trumps utlovade plan finns på riktigt.  Foto: RAAD ADAYLEH / AP

"Säljer" plan till Norge – som bara finns i tv-spel

Publicerad

Trump var nöjd efter mötet med Norges statsminister Erna Solberg.

– I november började vi leverera de första F-52- och F-35-planen, sade han om handelssamarbetet.

Men F-52-plan existerar inte i verkligheten – bara i tv-spelet "Call of Duty", skriver Washington post.

I onsdags träffades Norges statsminister Erna Solberg och USA:s president Donald Trump i Vita huset. 

Efter ett enskilt möte höll de en gemensam presskonferens, där Trump tackade det norska folket och statsminister Erna Solberg för Norges insatser i kriget mot IS och insatserna som landet deltagit i Afghanistan. 

 

LÄS MER: Trump öppnar för nya förhandlingar om Parisavtalet

 

– Jag har försäkrat Donald Trump att Norge är en allierad att räkna med. Vi har i dag diskuterat våra länders säkerhet och ekonomi. Jag ser framemot vidare samarbeten, sade Erna Solberg under presskonferensen.

Trump "säljer" tv-spelsplan till Norge

Trump berättade sedan att handelssamarbetet innebar att USA skulle leverera nya plan till Norge.

– I november började vi leverera de första F-52- och F-35-planen. Vi har totalt 52 stycken och har levererat ett antal av dem, sade han, enligt Washington post.

Men tidningen har uppmärksammat att F-52-planen enbart existerar i tv-spelet "Call of Duty: Advanced Warfare". 

Frågade om Trump gillar "Call of Duty"

På torsdagens presskonferens i Vita huset ställde därför en reporter frågan om Trump gillar att spela ”Call of Duty” till pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders.

Frågan förblev obesvarad. 

 

LÄS MER: Trumps nya attack: ”Det är skitländer”

 

Modellen F-35 finns däremot på riktigt, och i november mottog Norge tre stridsplan av den modellen från USA, rapporterade nyhetsbyrån Reuters då.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag